自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

同事年薪達80萬,單身,同兄長租屋住,佢本人無嘜喜好,但成日買雜誌/野飲一日幾次,早午晚三餐街食,平均一日洗$300-$350(最少),今日食飯傾計時佢話自己無信心買樓供樓。

佢講笑咁話叫我幫佢計吓每月邊有錢淨。

佢話:
租樓約一萬,衣食住行約一萬(其實唔止)因為佢成日飛的返中環。 一個禮拜有兩三日飛的,交通費好金!
比家用呀媽 唔知比幾多了。

我話佢「你咁嘅收入應該儲到好多錢架喎,仲要單身,無野要顧」。

如果係你 你地覺得你地可以儲幾錢一個月?

純傾吓!

伯爵府

+3金熱血

激烈的海狗 發表於 17-8-9 21:11
同事年薪達80萬,單身,同兄長租屋住,佢本人無嘜喜好,但成日買雜誌/野飲一日幾次,早午晚三餐街食,平均 ...

飛的好少錢啫

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

有人月薪6,7萬,已成家立室都同亞媽住,甚至要亞媽比倒貼

子爵府

786 發表於 17-8-9 21:16
飛的好少錢啫

問過佢 九龍過海約140+蚊 有時塞隧道會貴啲

侯爵府

回覆樓主:

80萬年薪係12个月月薪或是唔知几多个月 bonus ?唔同計法架

子爵府

pomanlife 發表於 17-8-9 21:16
有人月薪6,7萬,已成家立室都同亞媽住,甚至要亞媽比倒貼
...

唔係嘛? 啲錢真係咁唔見洗?

子爵府

himhim0502 發表於 17-8-9 21:18
80萬年薪係12个月月薪或是唔知几多个月 bonus ?唔同計法架

每月都有6字頭!

侯爵府

回覆樓主:

我估佢1萬都儲唔到

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

激烈的海狗 發表於 17-8-9 21:18
唔係嘛? 啲錢真係咁唔見洗?

佢地唔去旅行,冇點出街消費亦唔帶小朋友去樂園,只沉醉股輪海

子爵府

himhim0502 發表於 17-8-9 21:21
我估佢1萬都儲唔到

我都覺得係。因為佢試過問我電錢比屋企人(但我同佢friend嘅)信佢急用嘅!
但我R爆頭都諗唔倒點解佢可以冇嘜錢儲倒。

子爵府

pomanlife 發表於 17-8-9 21:21
佢地唔去旅行,冇點出街消費亦唔帶小朋友去樂園,只沉醉股輪海
...

佢唔賭博嘅人。最大喜好睇漫畫模型嗰啲。但應該唔會每月買掛

彩鑽殿

激烈的海狗 發表於 17-8-9 21:23
佢唔賭博嘅人。最大喜好睇漫畫模型嗰啲。但應該唔會每月買掛

嗰啲至少草一萬啦!

我嗰個case 係有小朋友仲沉迷呢啲,真係無言

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當一日洗一千, 一個月三萬, 租同當比阿媽夾埋二萬, 咁都五萬啦, 加埋比稅, 應該一年有十萬左右, 但如果豪去過旅行就冇曬啦, 佢應該係未有動力去買樓啫

子爵府

TMC3012 發表於 17-8-9 21:26
當一日洗一千, 一個月三萬, 租同當比阿媽夾埋二萬, 咁都五萬啦, 加埋比稅, 應該一年有十萬左右, 但如 ...

你講交稅 我補充!佢交稅係Lon銀行交的。然後分12期還。

子爵府

pomanlife 發表於 17-8-9 21:25
嗰啲至少草一萬啦!

我嗰個case 係有小朋友仲沉迷呢啲,真係無言

C6?

侯爵府

回覆樓主:

就係因為单身先儲唔到$,因為又要食,又要扮靚,咩都無所謂

子爵府

himhim0502 發表於 17-8-9 21:27
就係因為单身先儲唔到$,因為又要食,又要扮靚,咩都無所謂

佢係唔打扮的人 睇外表完全唔覺佢有咩特別。

彩鑽殿

激烈的海狗 發表於 17-8-9 21:27
C6?

我c6可以搵到咁多就唔洗病住都要返工

子爵府

pomanlife 發表於 17-8-9 21:29
我c6可以搵到咁多就唔洗病住都要返工

Sorry原諒我。

珍珠宮

回覆樓主:

可能人地扮窮,唔想比人知佢有錢儲。

首頁
12345...8

尾頁

跳至