用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

嬰兒醫護 今日: 16|主題: 76539

1歲半打針問題⋯⋯

大宅

國民生產總值:1846

BKXmas勳章

1歲半要打五合一 你們有冇幫BB打埋四豆針呀? 我係私家打五合一 姑娘話要打埋四豆針 我知健康院係只打五合一 唔知打唔打好

王國熱話
6299驚我好快會生第二胎
奶奶是強人,但強人都有老病的一天,個...
老爺唔俾我老公同仔為我婆帶孝
恐怖奶奶系列#長文慎入

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主

Up

別墅

國民生產總值:547

要打呀,四痘混合疫苗除預防水痘,還預防麻疹、腮腺炎以及德國麻疹,麻疹會引致中耳炎、氣管炎以及腦炎等併發症,腮腺炎會引致聽力受損、卵巢或睪丸發炎,而德國麻疹會引致關節炎、腦炎、結膜炎以及孕婦流產或畸胎等.所以BB 1歲時我都幫佢打埋,歲半打第二針~

別墅

國民生產總值:897

l.emily 發表於 17-8-10 00:40
1歲半要打五合一 你們有冇幫BB打埋四豆針呀? 我係私家打五合一 姑娘話要打埋四豆針 我知健康院係只打五合 ...

打唔打四豆針,其實應該是似乎你跟健康院打針定去私家打 ? 我自己來講,因為我囡1歲針是跟健康院打(MMR,水豆針分開打)沒有去私家打四豆針, 所以,1歲半時我囡會返私家打5合一.

大宅

BKXmas勳章

ngan2017 發表於 17-8-10 14:28
打唔打四豆針,其實應該是似乎你跟健康院打針定去私家打 ? 我自己來講,因為我囡1歲針是跟健康院打(MMR,水豆 ...

我bb一歲都係喺健康院打三支針 而家18個月就係私家打五合一 你去個間私家診所冇叫你打四豆針呀?

別墅

國民生產總值:897

l.emily 發表於 17-8-10 14:43
我bb一歲都係喺健康院打三支針 而家18個月就係私家打五合一 你去個間私家診所冇叫你打四豆針呀?
...
無理由喎! 一係去健康院打一歲針(3支針) 一係去私家打四豆針. 是但打一邊架喎, 唔會重覆打架.

可能你私家診所d姑娘唔知你一歲針唔係打四豆針,所 以預約打18個月針時,提你要打四豆針第二針掛.

我個兒科醫生, 一開始已俾左個list我,個list分左邊d向健康院打,邊d向私家打. 個list無叫我打四豆針,所以我只去健康院打一歲針(3支針), 18個月只需返私家打5合1
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎