用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

家庭理財 今日: 86|主題: 38097

買大屋定細屋?

洋房

國民生產總值:65

BKXmas勳章

本身租緊樓(在外國),想買間屋多間房比小朋友,本身要求唔高,大概400-500萬既樓已覺得ok。但其實可以買得起700-800萬既樓。

應該襯而家低息買大D,校網好D既樓,定係買平D剛剛夠用既樓,等早D供完層樓再買多間?

王國熱話
小朋友大脾氣,可以點教 Part III
點解而家小朋友讀書咁辛苦
大人做错,要向小朋友道歉吗?怎样才不...
有關申請傷殘津貼?

別墅

國民生產總值:934

BKXmas勳章

買近校網,租金回報高嘅樓

男爵府

國民生產總值:6826

BKXmas勳章

回覆樓主:

投資用買細好過買大

珊瑚宮

國民生產總值:105682

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

自己住我會買大,因日後長時間唔使再換大~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

國民生產總值:996

回覆 bebebeebee 的帖子

邊個國家?

珊瑚宮

國民生產總值:101032

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

大啦。

男爵府

國民生產總值:8079

BKXmas勳章

回覆樓主

買大

大宅

國民生產總值:4936

BKXmas勳章

bebebeebee 發表於 17-8-10 04:16
本身租緊樓(在外國),想買間屋多間房比小朋友,本身要求唔高,大概400-500萬既樓已覺得ok。但其實可以買 ...
打算幾多成按揭?

洋房

BKXmas勳章

teslamodelx 發表於 17-8-11 20:56
打算幾多成按揭?

打算借八成

珊瑚宮

國民生產總值:105682

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

但另一點考慮,現在樓價是歷史高位~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

大力大力 發表於 17-8-14 07:37

佢係外國呀。

洋房

BKXmas勳章

大力大力 發表於 17-8-14 07:37

係呀,呢個都係考慮因素。雖然在外國,但呢邊樓價都係好高位。我地幾年前已經想買,但果時已經升左好多,想等佢跌,但樓價越來越高,而家有實際需要所以真係好想買。

有聽講話樓價高時應該買郊區,低時先買市區,大家點睇?但我唔覺得呢邊樓價係大起大跌果種,所以未必會大跌,所以唔知呢套喺呢邊啱唔啱用。

同埋我咁大個人都未試過買咁大件野,覺得好大負擔。其實大家係唔係覺得比得到首期,有九個月備用金,又供得起就可以買?

大宅

國民生產總值:1547

BKXmas勳章

我愛Corina 發表於 17-8-14 08:25
佢係外國呀。

外國多強國人樓價一樣被炒高

大宅

國民生產總值:1069

BKXmas勳章

買夠住就得,留現金。

珊瑚宮

gorisscheung 發表於 17-8-15 15:03
外國多強國人樓價一樣被炒高

要睇下咩地方,而且要炒高唔係全部強國人,我幾年前係外國買,律師話除強國人,都仲有好多其他人投資。

我唔清楚樓主邊個國家,但大多福利國稅率都高,如果心儀的供得起,我會買左先,因為換屋都要cost

大宅

國民生產總值:1547

BKXmas勳章

我愛Corina 發表於 17-8-17 08:58
要睇下咩地方,而且要炒高唔係全部強國人,我幾年前係外國買,律師話除強國人,都仲有好多其他人投資。

...

我在香港生活,D樓價被炒到番咗幾倍,莫講話樓啦!奶粉都試過賣$900一罐,香港BB冇奶飲你話幾可笑呢,相信呢度好多JM都經歷過,當你試過比佢地嘅振興經濟洗禮後,就會知道點解有咁多怨氣

侯爵府

國民生產總值:22637

BKXmas勳章

HK work hard but difficult to buy a decent flat. Sad

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎