1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

早排囡囡沖涼時poopoo左, 爸爸即刻大叫, 嚇到囡囡連續幾星期唔肯除片片, 一解開條片就喊住話"55呀", 佢驚自己除左片片又瀨poopoo......... 我用左好多方法氹個女, 但都唔成功............... 本來就快戒到片片架啦, 宜家戒唔成都算啦, 仲唔肯換片, 各位媽媽有冇辦法?

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

藍尾巴 發表於 17-8-11 01:20
試下比d佢平時好想要但你唔會比佢玩既野佢拎住,電話搖控器之類,佢掛住玩就同佢換,換完讚下佢,玩4-5日應 ...
沖涼方面點算? 換片都仲可以氹下呃下, 但係佢打死都唔肯沖涼...............

已刪除用户

侯爵府

EudyptulaMinor 發表於 17-8-10 10:27
早排囡囡沖涼時poopoo左, 爸爸即刻大叫, 嚇到囡囡連續幾星期唔肯除片片, 一解開條片就喊住話"55呀", 佢驚自 ...

俾佢睇巧虎去廁所(youtube揾),應該唔會再驚

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

都系軟硬兼施,換片果陣用玩具吸引BB,分散BB注意力。

公爵府

EudyptulaMinor 發表於 17-8-11 11:19
沖涼方面點算? 換片都仲可以氹下呃下, 但係佢打死都唔肯沖涼............... ...

咁真係嚇親佢喇,睇下換過隻得意圖案嘅片片,俾佢鐘意,咁可能先可以排斥佢嘅恐懼

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果真係嚇親既話,我覺得要慢慢黎,最緊要就係轉移佢既注意力

珍珠宮

回覆樓主

小朋友真係好容易係廁所受到驚嚇。我阿b都曾經因為沖涼嚇親,之後一個星期沖涼都喊。

男爵府

藍尾巴 發表於 17-8-11 11:57
我囡有日突然怕沖涼,之後ipad播卡通片(放入密實袋),沖左幾日又無事。當然,電子奶嘴係唔好,但拎黎當 ...
我試過用手機播佢鐘意的兒歌放去浴缸, 仲搬左佢d玩具去浴缸, 但係佢點都唔肯除衫落浴缸, 就算著住衫落浴缸都唔得, 又試過用返盆仔沖涼, 佢就係一知道除衫/沖涼就開始大喊, 佢會重複講"驚驚""嗯嗯", 應該係佢驚沖涼時會大便, 我每日都抱住佢喺廁所傾成個鐘, 大概都係話佢知唔洗驚痾左大便架, 媽咪同你一齊陪住你架, 最後佢會心情平伏, 會點頭表示明白我講的, 但當想幫佢除衫佢就又喊過啦.................. 試過抱住同佢一齊入浴缸, 佢都係掙扎大喊, 會攬實我, 根本就沖唔到................ 試過爸爸、婆婆同佢沖都係唔得..................... 不過每次食完飯我帶佢去浴缸洗手佢就ok, 我諗問題係出喺沖涼/除衫/冇著片片.............. 件事已經過左幾星期啦, 中間有試過帶佢去游水, 佢一樣係驚到唔肯掂水, 去過泳池浴室, 一樣都唔肯沖涼..................... 我知唔逼得, 但係天氣熱唔沖涼淨係抹身好唔乾淨.......................... 有冇方法令佢早d克服恐懼?

珍珠宮

回覆樓主

試下播音樂氹下佢,分散注意力

首頁

尾頁

跳至