用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
12oC.65%

義工

湊B百科 今日: 5|主題: 2275

用玩具引住食奶

男爵府

國民生產總值:5782

BKXmas勳章

其實耍用玩具引住食奶係咪唔好? 因為無玩具係佢面前樣下佢就食幾啖唔耐煩唔食, 用玩具令佢分左心,放支奶入去個口就自動啜, 有無BB係咁?

王國熱話
洗唔洗叫醒bb食奶?
自製蚊怕水
用包被定睡袋好?
10日大bb, 成日瞓, 正常嗎?

複式洋房

國民生產總值:355

BKXmas勳章

回覆樓主

我大女之前厭奶就係咁
不歸路
之後要開youtube然後連youtube都無用
所以小女兒厭奶時
就由她不吃就不吃
肚餓時佢自然會食得又積極又快
忍心餓下佢 幾天就正常

複式洋房

BKXmas勳章

daigatse 發表於 17-8-10 11:45

我大女之前厭奶就係咁
不歸路

奶嘴孔夠大嗎?
一般積極啜十分鐘可以飲完
如果飲得慢可能孔太細 要換大一個size

男爵府

國民生產總值:5782

BKXmas勳章

daigatse 發表於 17-8-10 11:45

我大女之前厭奶就係咁
不歸路
咁你大女餵固時有無同樣反應? 我b細碼又早產, 所以無唸過餓佢, 只有係咁換d玩具引到佢食完....

複式洋房

BKXmas勳章

回覆樓主

食固都要睇表演
食得好差

複式洋房

BKXmas勳章

靚靚太 發表於 17-8-10 13:14
咁你大女餵固時有無同樣反應? 我b細碼又早產, 所以無唸過餓佢, 只有係咁換d玩具引到佢食完.... ...

我覺得你可以得佢真係肚餓先餵
你用玩具分散佢注意
無錯係肯飲奶
但BB可能未肚餓
又飲同份量嘅奶 會濟
然後更加唔飲奶
然後你又要拎更好玩嘅嘢分散佢注意
況且食濟會左 胃無足夠時間排空 無得休息
消化能力會越來越差
食得多未必係好
餓一兩餐唔係罪過
餓下佢 然後佢進食態度有改善 無妨

大宅

國民生產總值:1156

BKXmas勳章

daigatse 發表於 17-8-10 14:18
我覺得你可以得佢真係肚餓先餵
你用玩具分散佢注意
無錯係肯飲奶
我囡同你大女一樣,又係要一路玩一路食飯,唉....要一邊餵,一邊玩玩具,玩厭一樣又要換另一樣,有時仲要周圍扔,又要執返,真係十對手都唔掂....
我都同意樓主可以試下餓下佢,睇下佢有無進展,可能佢真係唔肚餓都未定。
不過根據我個女嘅經驗,依個方法佢唔work,佢真係可以餓極都唔點食,最終我投降
我只可以話,每個小朋友對食物嘅興趣都唔同,唔一定個個都咁鍾意食野,可以坐定定十零分鐘食完。我都清楚明白咁樣係整慣左佢,但又真係唔可以長期餓佢,我諗一啲唔太鍾意食野嘅小朋友嘅父母應該好明白呢個情況.....
btw,樓主你可以試試先呀~

公爵府

國民生產總值:25738

BKXmas勳章

daigatse 發表於 17-8-10 13:16
食固都要睇表演
食得好差

最好就冇俾玩具佢玩,要食就食,因為次次俾玩具,冇玩具就唔食,以後仲難

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎