在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

Scallopbaby 發表於 17-8-10 18:33
如果經濟許可,聘請兼職買餸。

咁又唔使的,
比小朋友食,我自己買會比較好

大宅

yychu722 發表於 17-8-10 18:34
咁又唔使的,
比小朋友食,我自己買會比較好

你可以多d時間休息,休息不夠,你免疫系統会差d,易病。加油(emoji)

男爵府

回覆 yychu722 的帖子

哦....原來係咁, 你要加油, 其實我都成日病, 每個月總有1次病, 醫生話女性身體比較差的...

男爵府

開心吸收勳章

cwmanna 發表於 17-8-11 09:05

哦....原來係咁, 你要加油, 其實我都成日病, 每個月總有1次病, 醫生話女性身體比較 ...

Wkm唔易做!
以前未生前,捱幾多晚都得,
現在真係體力差曬

cwmanna    發表於 17-8-11 10:00

大宅

yychu722 發表於 17-8-11 09:42
Wkm唔易做!
以前未生前,捱幾多晚都得,
現在真係體力差曬

所以足夠休息係好重要,我自己会早D睡,情願D家務早上做

男爵府

有同感做女時身體無咁差 可能生完又要揍休息唔夠 訓唔好有牽掛 就好易病
病親都唔係幾日好 多數成個星期....真係好累 如小朋友都....咁就百上加斤
有時照顧佢地頭暈身興....都成晚無咩訓 就咁又自己都病埋 所以一個個月其實好快過 輪流病......眼訓病 無精神病.......做MA的辛苦命
得閒上來講幾句會好D囉 其實都要靠自己.....唔駛自責請假問題 明你就明
唔明你的 何需因為佢地而自責 請假又唔係你想 你夠枇自己身體好 家人身體好.....寧可番工有咩所謂.....低有時就唔係可以選擇囉....唔明個D叫佢早抖啦...
抖夠叫佢做埋你個份

大宅

回覆樓主

好明白小朋友病要請假係好煩
試過小朋友剛剛返學,成日病
公司唔可以即日請假
果時每個月格個星期緊有日要打比boss扮病請假
份工返左冇耐,好壓力驚比人炒
比新同事唔中意
但唔睇住佢又唔放心

之後仲有次病到超勁,格日就扮病同佢睇醫生
之後入埋醫院又要請幾日事假陪床

始終working mama有份工返住,唔係話行開就行開,真係好煩

男爵府

開心吸收勳章

catlee324 發表於 17-8-11 14:29
有同感做女時身體無咁差 可能生完又要揍休息唔夠 訓唔好有牽掛 就好易病
病親都唔係幾日好 多數成個星期... ...

我已經唔理她們, 因為我仔又病過,
真係人都痴線

男爵府

開心吸收勳章

newmamababa 發表於 17-8-12 02:01
好明白小朋友病要請假係好煩
試過小朋友剛剛返學,成日病
公司唔可以即日請假

正正係我現在的情況,
請埋病假同他睇(emoji)醫生

別墅

回覆樓主

加油吧,我都係啱啱返工幾個月,阿女返學校,都係要接放學買餸煮飯,希望佢健健康康,唔好成日病,我就已好ok

男爵府

開心吸收勳章

走蔥 發表於 17-8-12 21:27
加油吧,我都係啱啱返工幾個月,阿女返學校,都係要接放學買餸煮飯,希望佢健健康康,唔好成日病,我就已好 ...

你好叻, 放工再買送煮飯唔易
好辛苦的

男爵府

yychu722 發表於 17-8-12 21:28
你好叻, 放工再買送煮飯唔易
好辛苦的

樓主,加油。 或者考慮下再比多d野工人分擔

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我絕對明白。我全部門得兩個wkm,我係其中一個,我亦係請“病”假和urgent leave 最多的一個,另一個wkm同事都係放工sharp走,我知老細唔鐘意的。

但唔鐘意又如何?雖則話wkm唔係大哂,其他同事都有自己生活,但我地真係家有小朋友,冇我地揾錢唔得(所以要番工),冇我地照顧睇住陪玩又唔得。其他未結婚的,(自私)講句,只對老細負責,但我地除左老細,仲要對小朋友負責。對小朋友負責係包括陪玩,講故事,傾計,温習的,唔係揾長老工人餵飽沖涼陪瞓咁就算!

冇計,唯有同你講聲加油!

男爵府

開心吸收勳章

sunnymama2 發表於 17-8-13 12:00
我絕對明白。我全部門得兩個wkm,我係其中一個,我亦係請“病”假和urgent leave 最多的一個,另一個wkm同事 ...

我就係負責的媽咪, 我放工會整麵包,饅頭,下午茶小食比他,連零食都係我自己整! 其他人成日話交比工人, 工人做到咩? 我的愛心野食同講故事,係姐姐做唔到,都取代唔到。
所以好多朋友話,你應該放比工人做, 其實我過唔到自己, 咩都交比工人,咁我生黎做咩

男爵府

開心吸收勳章

lam0903 發表於 17-8-13 10:51
樓主,加油。 或者考慮下再比多d野工人分擔

她負責家務同日頭湊我小朋友,已經夠啦

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

yychu722 發表於 17-8-13 13:13

我就係負責的媽咪, 我放工會整麵包,饅頭,下午茶小食比他,連零食都係我自己整! 其他人成日話交比工 ...

有時出街,我見人地一家大細帶埋工人出黎,小朋友跌親,喊,父母叫工人快快抱起個小朋友,自己乜都唔做,我見到就眼火爆,佢地連做父母的角色都要交俾工人!

男爵府

開心吸收勳章

sunnymama2 發表於 17-8-13 13:25
有時出街,我見人地一家大細帶埋工人出黎,小朋友跌親,喊,父母叫工人快快抱起個小朋友,自己乜都唔做, ...

係, 自己的小朋友係要自己照顧,
我一放假就咩都係自己黎, 可能好多人會問咁你請工人做咩? 我湊小朋友,工人自然有野做,大清潔, 洗衫洗床單等。
你講個類家長,應該冇工人會唔掂,因為依賴曬她

大宅

我無錢請工人湊,
由我99幫手湊,但我99成日唔舒服,搞到我又要請假睇BB,大假請哂就清病假
為左張假紙好心虛咁去睇街症
因為我99唔同我住,每朝一早就要咩住BB搭小巴再行去轉西鐵
係西鐵站交收,再上返去搭西鐵轉小巴返工好攰!!
最搞笑係我女未夠半歲,但99果邊有人中左會傳染人既疹...又要我請成星期帶返BB返屋企湊
宜加就每個月總係唔係99病就62病,之後我女又病,點都要請假睇住佢,你估我公司有成3-40日假咩
我諗住辭職......仲同我老公諗緊拎埋雙糧先定走先??
因為BB開始大,我咩得佢好辛苦,遲下冬天無理由要BB同99咁辛苦晨咁早起身,凍住出門,等交收完又凍住

男爵府

開心吸收勳章

小小姐姐 發表於 17-8-15 11:55
我無錢請工人湊,
由我99幫手湊,但我99成日唔舒服,搞到我又要請假睇BB,大假請哂就清病假
為左 ...

你的情況比我嚴重,
我老公叫我今年拿埋雙糧就唔返工,
我加工人全力湊仔仔

大宅

有苦自己知因為有好多未知數,我唔敢亂黎,得我老公份糧一定唔夠洗,又要供車,養家
佢收入又唔穩定,但BB真係大得太快,有心無力,我都明我99 都辛苦,唯有用埋D積蓄
唔做野半年先,過左凍天無咁易病,到時BB又識行識走先出返去做野
預左一定無返宜加份糧
我諗我可能雙糧都唔要,下個星期遞信...

首頁

尾頁

跳至