懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

前晚臨瞓突然vv抹到有噠血(紅色,唔係啡),抹咗2,3張紙都仲有,瞓唔著囉囉攣,最後老公車我出荃灣港安睇急症,醫生話可能作小產,開咗3日安胎藥同3日假叫我返屋企瞓床休息。

今日第2日食藥瞓床了,但仲係間中抹到血,不過冇之前咁紅,好擔心。我今胎係第2胎,上胎乜事都冇,冇流啡冇流血,第一次作小產唔知點好,其實食咗安胎藥係咪都仲係會間中流啡或血?我冇肚痛,係咪情況好普遍?

頭先打去想約婦科檢查吓,但話最快約到9月,見紅建議我去睇急症。但頭先睇post又見話其實睇急症都冇用,都係叫你返屋企休息同未必有藥開俾你。我係咪可以揾個屋企樓下嘅普通科私家醫生同佢講有作小產情況,等佢開藥同寫假俾我繼續休息?

有冇jm流血流啡但照返工?

大宅

回覆樓主

去急症真係無乜用
建議多打幾個婦科醫生話比佢聽緊急多數都肯睇

別墅

爭氣 發表於 17-8-10 13:19
去急症真係無乜用
建議多打幾個婦科醫生話比佢聽緊急多數都肯睇

Yes yes 打多幾個試下

大宅

回覆樓主:

試下搵下其他醫生丫,好多知你咁嘅情況都有位比你

大宅

回覆樓主

去普通科無得照

大宅

回覆樓主

打去試下

複式洋房

回覆樓主

剛剛揾到個婦科醫生,聽朝有位睇
唔該晒各位

但想知道見紅流啡係食藥就冇事,定食咗藥都會照流幾week㗎?我見有d jm話6w流到9w⋯⋯有d仲長時間d,咁呢段時間係照返工定放假喺屋企瞓床休息?

嚟緊要準備大b 9月n班開學,真係難搞

伯爵府

ningsquare 發表於 17-8-10 13:00
前晚臨瞓突然vv抹到有噠血(紅色,唔係啡),抹咗2,3張紙都仲有,瞓唔著囉囉攣,最後老公車我出荃灣港安睇急 ...

打多幾個電話試下

洋房

前晚臨瞓突然vv抹到有噠血(紅色,唔係啡),抹咗2,3張紙都仲有,瞓唔著囉囉攣,最後老公車我出荃灣港安睇急 ...

唔好返工,一定要瞓床,係屋企休息呀

男爵府

作小產要注意千其唔好行咁多,最好臥床休息

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

訓床吧,保重呀!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我建議你休息吖,唔好返工

大宅

回覆樓主

我之前流啡作小產,停左工喺屋企休息,真係差不多13w先穩定d。妳一定要多休息,最好瞓床,安胎藥係輔助,但休息先係最重要。

複式洋房

bearbmama 發表於 17-8-10 17:27
我之前流啡作小產,停左工喺屋企休息,真係差不多13w先穩定d。妳一定要多休息,最好瞓床,安胎藥係輔助,但 ...

流到13w!omg
咁係醫生開病假俾你休息?
即係每次覆診再request醫生俾假定點?
如果醫生好似港安嗰個淨係開3日我咪要好密咁覆診?

別墅

我12w流小量血絲,急症睇完話作小產訓左一晚醫院,最後話流小小血好正常,如果流得多同肚痛先再入黎,醫院過完一晚,做左小小檢查就出得院,無額外痛假同藥

大宅

ningsquare 發表於 17-8-10 17:46
流到13w!omg
咁係醫生開病假俾你休息?
即係每次覆診再request醫生俾假定點?

唔使驚我唔係日日咁流,只係8-13w其間間中流,所以係每次睇醫生。因為我係自己有公司,所以其實唔需要假紙。不過之前有同事個胎唔穏,都攞左幾個月假,連埋annual leave 加產假,佢陀4個月開始冇返工,所以其實醫生會按情況開假紙,妳試下問問醫生攞長d,基本上我見公司d女同事作小産通常攞一星期。

複式洋房

bearbmama 發表於 17-8-10 17:56
唔使驚我唔係日日咁流,只係8-13w其間間中流,所以係每次睇醫生。因為我係自己有公司,所以其實唔需要假紙 ...

我暫時流下停吓咁,今次去完vv抹到冇以為停咗,點知夜d再去又嚟過⋯⋯唔係一兩滴血絲嗰d,係抹落去廁紙一撻紅色,嚇到我前晚以為自己嚟m

大宅

ningsquare 發表於 17-8-10 17:59
我暫時流下停吓咁,今次去完vv抹到冇以為停咗,點知夜d再去又嚟過⋯⋯唔係一兩滴血絲嗰d,係抹落去廁紙一 ...

我明白妳心情,係好驚,初初嗰兩次我個心慌哂差d喊,但忍住,因為要保持冷靜,心情平靜都好重要。記得多休息同保持心情平靜呀!

複式洋房

毛里裘思 發表於 17-8-10 17:50
我12w流小量血絲,急症睇完話作小產訓左一晚醫院,最後話流小小血好正常,如果流得多同肚痛先再入黎,醫院 ...

點樣先為之多呀?我暫時冇肚痛,用咗護墊,墊上血量就好少,唔知m咁自動流出嚟,係次次vv抹時睇紙巾先知有血

複式洋房

bearbmama 發表於 17-8-10 18:02
我明白妳心情,係好驚,初初嗰兩次我個心慌哂差d喊,但忍住,因為要保持冷靜,心情平靜都好重要。記得多休 ...

頭先攤喺床真係諗諗吓喊咗⋯⋯好擔心個胎有咩事,得5w又話照唔到嘢住,好唔實在

首頁

尾頁

跳至