婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主

你大嫂可以直接鬧你仔,第一次算;點解每次佢仔再打人你唔可以出聲?要兜咁大個圈?
你係大人,又見到個事實,仔又咁細,你身為媽咪係咪要立即喝止佢呢

男爵府

cherriel328 發表於 17-8-10 17:26
我個仔2歲半, 我老公個大嫂有2個仔, 大仔今年小一, 已經係唔可以用頑皮黎形容佢, 直頭係癲架, 成日無啦啦打 ...

以後盡量少同佢來往

複式洋房

回覆樓主

既然99偏心個大孫 果到又係佢地方
咁改變唔到佢地唯有改變自己
比著我 我都一定唔會再返去

伯爵府

回覆 cherriel328 的帖子

"平時我同奶奶關係都OK, 我地3家人唔係一齊住, 但閒日夜晚都會係奶奶度食飯, 我一向都知奶奶最鍚大個孫既, 但我真係無諗過會偏心成咁, 奶奶既回應係大嫂係咁架啦無辦法, 仲叫我唔好太緊張個仔, 唔好話大嫂個仔驚關係變差, 問我老公咁你老婆覺得有咩辦法解決."

以後淨係過時過節至返去,
臨開飯至出現,
9秒9食完即閃.
如果你99有異議嘅,咩講囉.
我係好緊張個仔架,
我唔敢話大嫂個仔驚關係變差,
我覺得唔見面最好解決方法,
我係咁架啦無辦法.

大宅

唔好意思 我諗有某少部份人睇唔明白 我每次都有出聲話人地個仔架 但人地個仔啤一啤我下次照做 人地阿媽又唔理 我有睇實我個仔架 但想問下我係咪廁所都唔洗去,幫手做下野都要卦?

我叫老公同奶奶講 唔係要奶奶做法官 因為如果可以有人勸導下阿嫂睇緊d 情況有改善 我唔介意大家同場 同埋奶奶係湊開大孫半日既(大嫂本身返半日工, 下個月開始就返全日), 所以奶奶係可以教下佢既(呢個亦係點解老公會同奶奶講既原因), 老公又費時攪到兄弟不和, 所以先想奶奶做中間人同嫂/哥講, 而且奶奶本身亦好清楚大孫有咩問題

好老實我都想完全唔見面 但過時過節總會大圍食餐飯 唔去當然可以啦 但老公夾在中間就會好難做

我講多次我有睇實自己個仔架 都有鬧人個仔架 差未打人個仔同用粗口鬧ja

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

俾我當面鬧佢個仔啦,當面話佢冇家教

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

99負責湊大孫半日, 而且一直最錫大孫, 分分鐘係99主力縱大孫, 你叫佢教下大孫完全係嘥氣.
唔洗幫人教仔, 佢父母將來會受番. 你只要保護自己個仔就得. 以後見面都只可以出去酒樓食飯, 唔好俾自己個仔同兩個堂哥坐, 自己行開行埋就叫老公睇住. 若果老公唔睇實就爆個老公.

複式洋房

樓主, 你同你個老公要明白保護個仔才是最緊要, 绝對唔可以因想男家家庭和睦而攞自己個仔去祭祀, 你個仔是無辜受苦的。

伯爵府

我個仔2歲半, 我老公個大嫂有2個仔, 大仔今年小一, 已經係唔可以用頑皮黎形容佢, 直頭係癲架, 成日無啦啦打 ...

俾我,我都會忍唔住鬧

禁止訪問

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

比我會直接剷爆個大嫂,咩都可以忍個仔比人特登打無可能唔出聲

翡翠宮

回覆樓主:

見到事發,我會直接出聲制止。點會比佢郁手郁腳!

大宅

cherriel328 發表於 17-8-11 08:34
唔好意思 我諗有某少部份人睇唔明白 我每次都有出聲話人地個仔架 但人地個仔啤一啤我下次照做 人地阿媽又 ...

短期內唔會同場食飯啦,相比起令老公難做,我覺得保護個囝緊要啲。
大家其實有眼睇到個你個囝點比人蝦,只係奶奶或大嫂或其他人唔想處理或覺得冇問題。但咁唔代表我可以忍或默默承受,身為父母諗方法保護自己囝囡非常合理。有人可能會怪你地唔出席係過份緊張,小朋友打打鬧鬧好正常。我唔會幫人教囝,總之我只會盡力保護自己小朋友。

男爵府

唔好意思 我諗有某少部份人睇唔明白 我每次都有出聲話人地個仔架 但人地個仔啤一啤我下次照做 人地阿媽又 ...

其實你老公同佢阿哥關係好唔好?知唔知阿哥對自己個仔嘅行為點睇?如果關係好,叫老公向阿哥傾下計,了解下囉,如果將來迫於無奈要見面,或者佢阿哥可以出聲。

大宅

cherriel328 發表於 17-8-10 18:30
我見到會即制止 有俾說話大嫂同佢個仔聽架 大嫂咪當聽唔到咁囉

奶奶仲要同我老公講叫我唔好話個大孫 話俾 ...

你咪回返99,你咁話佢個大孫,都係想佢學吓,如果佢去蝦同學仔,會比其他家長同老師話,你都係想佢嗰大孫學吓點面對家長同老師嘅責罵,等於99你想我嗰仔俾大孫蝦一樣,想我嗰仔學識還擊,唔再俾你大孫蝦,我明,所以我先同用一道理去幫你教孫,等佢學吓面對嘛

大宅

樓主同99講真係嘥氣啦!好明顯個孫就係俾99教出黎架啦!你大嫂仲要遲D返全日,全日都係你99揍喎!好可能你大嫂有求於人,就算個仔俾佢縱壞曬都唔敢出聲咋,為有少見面少接觸啦

子爵府

請問樓主老公見到仔仔被打有咩反應?你叫老公私下同奶奶講,睇你奶奶回應話你太緊張,你老公似乎係向奶奶表達緊你有不滿....而唔係講重點話侄仔太頑皮成日打人,你老公又唔識得幫你同仔仔如此情況都要你要求至肯開聲(仲要講錯重點),似乎你老公都好似唔想理,或者覺得仔仔被狂打問題不大

男爵府

都唔關奶奶事,你講完想佢點啫,我仔都係兩歲半,有時佢會識講邊個打佢,我會係佢地面前話,唔係打你,唔小心啫,再問佢係唔係呀?再要哥哥道歉,個樣似教細果個,但其實都話返大,又唔會閙人個仔咁,
唔係咁多人會比其他人鬧自己個仔

珍珠宮

好明白你感受

首頁

尾頁

跳至