自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

大力大力 發表於 17-8-10 22:18
硬要每月儲蓄, 不如月供股票 一定比你供什麼基金,回報好幾倍~

我老公有说过,供保险或教育金,不如买股票,但是我两公婆对股票一窍不通,怕比人呃

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

高级住所 發表於 17-8-10 20:03
几多钱才可以买,听说稳挣,就是利润不高,不知是否真的
我果時每月供1500蚊左右, 實際回報同佢比我個預算差好多, 基本上十年可能賺得幾千蚊, 我係A 字頭果間買.

別墅

WChan 發表於 17-8-11 10:50
我果時每月供1500蚊左右, 實際回報同佢比我個預算差好多, 基本上十年可能賺得幾千蚊, 我係A 字頭果間買.
...

多谢你既分享个案,决定不买了

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

高级住所 發表於 17-8-11 11:59
多谢你既分享个案,决定不买了
不過為小朋友預留錢讀書係好重要, 另外選擇其他方式啦!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

唔買最好,開個簿仔戶口儲
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

伯爵府

回覆樓主

我供了13年,今年個女要升大學,結果⋯⋯⋯

供款本金都拎唔返,仲蝕左$5000,輸錢、輸息、輸通漲,仲要大學學費年年加,舊錢連第一年入學洗費都未夠

珍珠宮

菇芝bebi 發表於 17-8-11 13:56
我供了13年,今年個女要升大學,結果⋯⋯⋯

我細佬果份好d ,仲叫有d 息

我結論係要自己儲,唔識唯有買保險,d 錢俾哂保險公司

別墅

冇買

珍珠宮

高级住所 發表於 17-8-10 22:38
我老公有说过,供保险或教育金,不如买股票,但是我两公婆对股票一窍不通,怕比人呃
...

1 自行供多d mpf 股票基金
2 月供盈富基金

呢2樣。只要香港唔玩完,都唔會蝕錢

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

高级住所 發表於 17-8-10 20:01
我是个存不到钱的,怕个仔以后上大学,没钱给他

冇買,怕個女讀唔讀得上多過冇錢讀,我自己以前都係攞 full grant 讀 U.
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至