用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 1950|主題: 921896

新工人開4匹冷氣,由朝9晚9  

子爵府

國民生產總值:10262

BKXmas勳章

之前我姨叫我問各jm有關一日拜神5次問題。

今次我姨遇到另一個問題,
剛剛同上報個單一樣有關的開冷氣問題。

阿姨屋企習慣齊人食飯先開冷氣,
睡覺時她睡房有提供冷氣風扇。

但朝9晚9冇人係屋企時,印印工人自行開客飯廳的4匹冷氣(for 900尺廳用)。

阿姨真係冇諗過,一返到屋全屋都凍到牆紙濕晒,木傢俬濕晒。
估唔到開足朝9晚9,而且轉到最凍17度。

平時家規都同佢小朋友放學講未齊人,都唔可以開冷氣。

今次都唔知點處理?

leung2888    發表於 17-8-11 09:30

象牙宮

國民生產總值:215818

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

Huuu 發表於 17-8-10 20:22

set timer 可以嗎?
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

子爵府

BKXmas勳章

回覆樓主:

還有,因為有工人房,佢經常入左房唔見左人。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

國民生產總值:3469

BKXmas勳章

回覆樓主

請過第二個,認真的

wcpcelia    發表於 17-8-12 21:48
ada0707    發表於 17-8-12 20:51

大宅

國民生產總值:3518

Huuu 發表於 17-8-10 20:26
還有,因為有工人房,佢經常入左房唔見左人。

如果頂個工人唔順,直頭換過個啦,唔駛叫你幫佢問掛

子爵府

國民生產總值:10660

BKXmas勳章

回覆樓主:

叫極唔聽~fry

子爵府

BKXmas勳章

Kate111 發表於 17-8-10 20:32
請過第二個,認真的

未夠一個月,
機票,萬幾蚊 中介費,再請時間……
都好令阿姨苦惱
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

國民生產總值:22511

親子達人勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

換人...
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;天眼昭昭,報應甚速

男爵府

國民生產總值:7176

醒目開學勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

找僱傭代理同佢傾, 傾唔掂換人。

子爵府

BKXmas勳章

love2talk 發表於 17-8-10 20:32
如果頂個工人唔順,直頭換過個啦,唔駛叫你幫佢問掛
...

意思:
有冇jm有好方法,點樣同中介講,叫中介溝通下,大家傾一傾,可能誤會……

男爵府

國民生產總值:6723

BKXmas勳章

回覆樓主

點解唔可以規定主人未返唔俾開冷氣?另外,應該裝cam.
好多工人都係咁,老闆不在就冇枉管,只可以睇開D

大宅

國民生產總值:3117

BKXmas勳章

我試過工人開晒冷氣唔關窗
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

男爵府

國民生產總值:5602

BKXmas勳章

Huuu 發表於 17-8-10 20:22

直接講,收埋冷氣remote,再犯就換人

wcpcelia    發表於 17-8-12 21:48

侯爵府

國民生產總值:23461

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

出門時噠咗個總掣佢,要開先噠返著,一個人用4匹冷氣呢個唔係講笑

大宅

國民生產總值:2975

BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

開冷氣唔係抽濕咩?點會濕哂?定抽水?

子爵府

BKXmas勳章

hchu06 發表於 17-8-10 20:37
點解唔可以規定主人未返唔俾開冷氣?另外,應該裝cam.
好多工人都係咁,老闆不在就冇枉管,只可以睇開D
...

係僱主≠主人

佢開左,個cam都睇唔到啦!

子爵府

BKXmas勳章

babe2010 發表於 17-8-10 20:39
開冷氣唔係抽濕咩?點會濕哂?定抽水?

開得太凍!

d木傢俬椅櫈,傳熱慢

大宅

國民生產總值:1559

醒目開學勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

直接同工人或揾agent同工人講,唔使轉彎抹角。
如果講咗都唔聽而又唔想炒佢,唯有自己出門前前關掉電源總掣。

男爵府

國民生產總值:5684

BKXmas勳章

要認認真真講好要佢照做,吾肯跟就警告.

王國會長

國民生產總值:34671

雞年勳章 2017勳章 Xmas吸收勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 王國會長 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主

俾左指令先可以開
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎