用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

論盡家傭 今日: 70|主題: 124082

工人要求工作證明信去更新執照,真的需要嗎?定想去加拿大?

洋房

國民生產總值:66

BKXmas勳章

佢今日問我
"Maam, I would like to request for this two certificate to support my contract for my license as a caregiver if you dont mind. Its a requirement for school to update my work experience for caregiver"
我話呢啲信是離職搵工的時侯用的,你而家要搵工嗎? 點解而家要呢啲信呢?
"Yes Maam in my country need to update the status of my license and need certificate to support. I will not look for another job. Just for my license.""This certificate is my licence as caregiver only"
佢重已經寫好左兩封工作證明信,有晒我啲資料, 話我照跟寫或再加多啲係信度都得.?

王國熱話
happy birthday to me
新居入伙
我搬屋喇~
今次到我攞獎

男爵府

國民生產總值:9501

BKXmas勳章

回覆樓主

叫佢比份合約果邊update 咪得咯

洋房

BKXmas勳章

chichiho 發表於 17-8-10 22:57

佢呢半年keep住同我阿媽講去加拿大人工好假期好,佢夠晒資格去,又話佢阿媽好想佢去,就算日本都好. 但同我地講話佢好想留係我地屋企,而且想照顧我剛出世的bb 到4歲,又話因我地對佢好好,所以都在前兩月剛續左約, 而在準備續約前一天又同我講要同屋企人商量下先至續唔續. 我當時坐緊月勁嬲,因為之前已經早半年問定佢續約與否. Anyway,最後續左約,而家續約2個月準備放大假前就問我拎工作證明信.
我有懷疑佢是否申請緊去加拿大,我要信佢簽比佢嗎?你地知道update caregiver執照要信嗎?我擔心怪錯佢, 其實佢真係申請緊早啲預多時間比我搵定工人就ok,我都想佢前途好.
但如果佢真係申請緊去加拿大,而家要證明信,咁還有幾耐時間會走呢?

洋房

BKXmas勳章

chichiho 發表於 17-8-10 22:57

係米真係要信update呢? 如果係講大話,就諗住同佢傾清楚. 同商量幾時要請過工人. 因我知佢一定要係香港等通知. 希望係怪錯佢,係我諗多左啦

男爵府

BKXmas勳章

cherrman618 發表於 17-8-10 22:58
佢呢半年keep住同我阿媽講去加拿大人工好假期好,佢夠晒資格去,又話佢阿媽好想佢去,就算日本都好. 但同我地 ...

佢要去你都冇辦法阻止,就當佢申請去,你唔比信佢都可以假冒一封,揾定下一個工人吧

男爵府

BKXmas勳章

cherrman618 發表於 17-8-10 23:03
係米真係要信update呢? 如果係講大話,就諗住同佢傾清楚. 同商量幾時要請過工人. 因我知佢一定要係香港等通 ...

未聽過呢個藉口
你可以去fb僱主谷問

洋房

BKXmas勳章

chichiho 發表於 17-8-11 09:13
佢要去你都冇辦法阻止,就當佢申請去,你唔比信佢都可以假冒一封,揾定下一個工人吧
...

其實佢已經整好左兩封比我簽名
因為佢都做得唔錯,又錫阿仔,所以如果佢想去都想成全佢, 矛盾在驚自己趕唔到搵另一個工人. 如果而家搵左,到時佢唔係去加拿大米死火.

洋房

BKXmas勳章

chichiho 發表於 17-8-11 09:14
未聽過呢個藉口
你可以去fb僱主谷問

唔該晒呀,我去facebook 問下先.
我問識啲朋友都冇聽過呢個藉口,所以唔知係米真.

男爵府

國民生產總值:5025

BKXmas勳章

回覆樓主

你呢個菲定印?

請咗8年菲姐都無聽過要簽乜嘢信

只係睇過其他post話姐姐申請加拿大先要。通常d姐姐就會呃僱主話要封信黎家鄉申請d借貸之類.....

男爵府

國民生產總值:5025

BKXmas勳章

回覆樓主:

另外如果佢去加拿大,係需要有至少兩年香港工作經驗,同埋佢個人要係香港做緊嘢,所以佢之前需要同你續約,你如果即炒佢佢就無得申請。不如坐低同佢表面立場,叫佢做埋呢個合約,完約前半年先幫佢寫封好既推薦信

大宅

國民生產總值:3372

BKXmas勳章

Caregiver 是加拿大工人的職業名稱,佢大多數是申請去加拿大

洋房

BKXmas勳章

jumug 發表於 17-8-11 14:41
你呢個菲定印?

請咗8年菲姐都無聽過要簽乜嘢信

呢個係菲, 做滿兩年剛續約

洋房

BKXmas勳章

jumug 發表於 17-8-11 14:45
另外如果佢去加拿大,係需要有至少兩年香港工作經驗,同埋佢個人要係香港做緊嘢,所以佢之前需要同你續約, ...

都係咁諗,只係最驚係佢而家已經申請緊,來緊8月尾放大假返菲律賓會做埋body check, 返來唔驚有病傳染阿仔,重話佢話果邊醫生全面啲,講解又清楚,重話要拎多三日大假for body check因為果邊醫生好難約wow,check 左會拎報告比我睇.
如果佢申請緊,好大可能body check for 去加拿大了

洋房

BKXmas勳章

lcyaa 發表於 17-8-11 15:14
Caregiver 是加拿大工人的職業名稱,佢大多數是申請去加拿大

原係咁啊! 咁真係好大機會申請緊了. 今晚會同佢三口六面傾清楚

男爵府

國民生產總值:8698

BKXmas勳章

一定假!
yes better talk to her openly and ask her directly

大宅

國民生產總值:3372

BKXmas勳章

cherrman618 發表於 17-8-11 17:29
原係咁啊! 咁真係好大機會申請緊了. 今晚會同佢三口六面傾清楚

我舊工人也是三年幾前去加拿大,做完第一個合約開始申請,之前佢又係要reference letter, body check,和返菲取些證明等,我三口六面同佢傾佢先應,仲要我扮有友人工人去過所以我知佢係佢先哭住應,佢話姊妹教未到上飛機前一天都唔好俾僱主知,因僱主如即換人回了菲就去不了,因菲貪污太勁洗多些錢也未必去到,而先前在港俾落的大筆agent fee 也化為烏有,之後佢求我請到新工人後仍讓她留到上機一天

子爵府

國民生產總值:10371

BKXmas勳章

cherrman618 發表於 17-8-10 22:56

佢今日問我

She want go Canada for sure like
My previous helper

洋房

BKXmas勳章

lcyaa 發表於 17-8-11 18:18
我舊工人也是三年幾前去加拿大,做完第一個合約開始申請,之前佢又係要reference letter, body check,和 ...

頭先同佢傾完,我地講到明如果佢係去加拿大一定幫佢寫封好靚嘅信,因為都想佢前途好,但佢都好堅持話真係要封信係update 佢caregiver執照的資料. 講到如果真係要去加拿大申請前8個月一定會通知我地,重會搵埋人幫手.
之前佢比工作證明信上的日子寫到19年完約的,我話一定唔會咁寫比佢,最多寫到出信當日的日子.我話點解而家一定要update,唔等完約先呢? 佢話之前冇返到菲律賓冇得去學校update,所以來緊放大假去update返. 佢話好多菲傭唔緊張啲執照證書,但係我唔係. 咁唔用合約果份來整,佢話唔係證明信冇咁好. 重話會係學校拎番receipt 比我地睇,等我地唔洗擔心.
其實老公聽完都決定照比信佢,我就重有啲迷茫, 但唔想破壞而家的關係唯有選擇相信. 希望係呢短期內唔需要話比大家聽,呢個確實係去加拿大的新藉口啦

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎