時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前政府突然拍板宣佈一個新的強積金對沖方案, 作為一個月入2萬幾嘅打工仔,喺而家工作嘅學校做咗就快7年,加上剛好又萌生辭職嘅想法,覺得呢個方案真係堅離地,覺得好無奈

原本取消MPF對沖,對我哋d打工仔嚟講絕對係一大喜訊。但呢個方案無啦啦將原本僱主需要俾嘅2/3調低到成1/2,問題就大啦。雖然呢2/3唔再好似以前咁,由我哋dMPF度拎出嚟,但如果我真係辭職,我拎到嘅長期服務金就會由原先嘅$105000(我人工超過上限$22500),即時變到只係得$78750,唔好講我d錢其實無少到,只係去返MPF戶口度,入咗去MPF戶口之後,到我65歲嘅時候,剩返幾多錢都無人知啦。而家香港人收入中位數都係$15000到,但物價一d都唔平,好像我咁仲有家庭負擔, 如果辭職後即時少咗幾萬蚊,影響一d都唔細。

唔好忘記,本來長期服務金同遣散費係一種失業援助,用嚟緩解僱員無咗份工嗰段空白期嘅即時經濟困難, 以前個制度用咗有退休保障功能嘅MPF去抵銷呢筆錢,本身就係搞亂咗MPF同長期服務金、遣散費嘅功能, 令MPF變咗畸胎,更加係政府帶頭剝削打工仔。真心好想問, 點解以前用MPF去抵銷我d長期服務金時,僱主就俾2/3, 而家僱主唔用得我dMPF對沖, 要自己拎錢出嚟, 就改到1/2 呢? 其實有d咩根據咁樣做? 係唔係向商家傾斜?

講開對沖,MPF都唔止呢個問題啦。MPF管理費高昂嘅問題,政府一直視而不見,已經令好多人對MPF制度有好多不滿。d基金公司一時又話行政費無得cut,一時又話投資失利蝕咗好多,其實都唔知自己供嘅MPF蒸發去咗邊。而家取消對沖,將錯咗咁多年嘅MPF變返正常都要10年過渡期, 真正嘅全民退休保障又要傾到幾時? 而家除咗生果金真係人人都可以拎嘅,仲有咩所謂嘅保障? 上面已經講咗MPF問題多多喇,而且並唔係所有人都有供強積金,好似主婦咁啦,每日24小時on call照顧家庭,咩保障都無,加上而家slash一族越嚟越多,好多人接job做都未必同對方有僱主僱員關係,d小公司直接計做雜項,唔搞MPF更好,大家都方便。甚至d年輕人為咗唔供MPF,要求出糧出現金,寧願多個錢揸手,好過擺到65歲唔知拎得返幾多。至於其餘嘅退休保障例如醫療服務、安老服務, 而家主要都仲係靠香港人自己「保障」返自己,得到幾多「保障」,基本都係取決於個人有幾多積蓄,唔講其他,如果老咗無錢但需要有人照顧,想住政府津助嘅安老院,分分鐘排到死都未住到。

講全民退休保障,我都已經唔係諗我自己百年歸老時有無得受惠喇, 最多70歲夠資格拎佢千幾蚊生果金,不如靠自己好過,但係呢d措施對我下一代可能有好深遠嘅影響, 真係越諗越心寒。

補充內容 (17-8-11 11:35):
睇返先知自己寫到唔清唔楚, 造成誤會。上面成個睇法都係因為個新方案,有感而發的,只係用我自己的情況計, 同我想辭職無關係的 (多謝下面多位提醒)

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一開始行強積金個陣

已經講明商家係可以對沖
商界先同意行強積金

而家一句就話商界唔可以對沖
比例又無得調整
不如你話我聽理據係乜野?
重點係, 你憑乜野去叫商界去答應你?

至於全民退保?
算罷啦, 我反對架
天朗氣清

複式洋房

tinlong22 發表於 17-8-10 23:38
一開始行強積金個陣

已經講明商家係可以對沖

政府一直包裝MPF係退休保障, 但一開始行對沖就違背咗MPF所謂退休保障嘅原則, 而家政府都係執返15年前搞出嚟嘅手尾, 從僱員角度去睇, 只係拎返應得嘅遣散費, 由2/3變成1/2的確係覺得蝕咗。不過講到尾, 對沖只係個導火線, 核心問題係對MPF成個制度嘅不滿同不信任 , 至於你反對全民退保, 我反而認為全民退保只係一個假象, 或者美其名叫美好願景, 根本係唔存在的。真正係香港人都拎到嘅, 只有等到70歲拎$1,290的生果金, 呢千幾蚊叫佢做退休保障, 實在貽笑大方, 到最後, 大部份老人家唔係有子女供養嘅, 都係要靠個人積蓄過日子。

珍珠宮

jojo_mama 發表於 17-8-11 00:11
政府一直包裝MPF係退休保障, 但一開始行對沖就違背咗MPF所謂退休保障嘅原則, 而家政府都係執返15年前搞出 ...
其實你知唔知, 以前就係你所謂既應得嘅遣散費, 好多公司都俾唔到
所以先有強積金既出現
傭主個部份, 根本就係保障佢地可以俾到遣散費

而對沖, 從來唔會涉及傭員個部份
又點會變成你口中所講既"只係拎返應得嘅遣散費"
其實你係咪連對沖點計都未知?

香港地大部份老人家無仔女供養既
你係話香港人大部份係石頭爆出黎
所以佢地無子女可以供養
定係佢地係有子女, 但唔供養佢地先
老實講, 佢地既子女唔供養佢, 就要我供養?
咪玩囉

天朗氣清

男爵府

自己辭職,可以攞長期服務金?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cottontree 發表於 17-8-11 03:42

x 2

要畀僱主解僱,才有長期服務金的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

開心吸收勳章

cottontree 發表於 17-8-11 03:42
你叫樓主點答你

伯爵府

糖果園 發表於 17-8-11 07:05
你叫樓主點答你

伯爵府

回覆樓主:

我認為樓主太偏向自身利益。

初初係話可以對沖,才能成立mpf.
現在反囗,對僱主亦不公平。

若現在取消强積金,行回舊制,僱主自願建立公積金。已繳交僱主僱員供款分別退回,你認為如何

公爵府

jojo_mama 發表於 17-8-10 23:32
之前政府突然拍板宣佈一個新的強積金對沖方案, 作為一個月入2萬幾嘅打工仔,喺而家工作嘅學校做咗就快7年,加 ...

與其擔心攞少左錢,不如睇清楚點先會有長期服務金或遣散費先啦

大宅

回覆樓主

樓主咁担心,你到70歲咪過哂d積蓄比仔女,你又可以攞2500生果金囉

我會諗諗自己一世人交幾錢稅比政府,又點要求政府日後咁大筆養我呢?

又或者試下自己做老闆,咁就唔怕俾人呃MPF

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

超反對全民退保,唔贊成食大鑊飯
歐洲財政困局就係呢個主因
全民退保即係山頂有幾層豪宅收住嘅人都有得攞錢?點解要我交稅養佢?錢係用來幫真正有需要嘅人。而且香港係資本主義社會,長毛之流想食大鑊飯,咁不如行返共產!?

男爵府

樓主太著重自己利益, 如果全港中小企因此有一兩成摺埋, 你係咪當睇唔到?

禁止訪問

琥珀宮

jojo_mama 發表於 17-8-10 23:32
之前政府突然拍板宣佈一個新的強積金對沖方案, 作為一個月入2萬幾嘅打工仔,喺而家工作嘅學校做咗就快7年,加 ...

辭職仲有長期服務金?

琥珀宮

大力大力 發表於 17-8-11 05:18
x 2

要畀僱主解僱,才有長期服務金的~

或者到退休年齡

複式洋房

牛子 發表於 17-8-11 11:08
[/td][/tr]
[/table]
[/td][/tr]

thanks 提供資訊, 我原意係想講對沖同退保, 只係用自己個人工去計, 剛好之前打緊另一個帖講自己想辭職, 寫到亂晒龍, 造成誤會, 抱歉。

複式洋房

回覆 tinlong22 的帖子

一開始嘅緣由我真係唔知, 多謝指教。

我知道對沖用的是僱主出的錢, 對沖幾多分別只係即時拎到同退休係MPF度拎返, 不過我對而家MPF管理方式本身都有保留, 所以先覺得即時拎比放係MPF戶口, 等到退休先拎實際得多。

香港人老咗,主要都係依靠個人儲蓄同子女責任(如果有子女的話)。政府講嘅全民退保, 只係扶貧措施,同綜緩分別不大。但好似而家好多人都唔生小朋友, 日後呢班老人都係靠自己的積蓄, 如果佢哋養唔到自己, 到最後都係要使用到政府資源, 都係納稅人嘅錢。人人都會老, 而家推措施, 我哋未必受惠到, 但下一代如何, 就睇有無利民嘅無長遠規劃。如果好似之前周永生個方案咁, 僱主僱員每個月拎最多2.5%出嚟, 多一層保障網, 間接減輕日後"扶貧"負擔, 又係咪可行?

珍珠宮

jojo_mama 發表於 17-8-11 12:16
回覆 tinlong22 的帖子

食飯中,唔打咁多字

周永新個方案佢自己都講明之後一係加供款比率,一係爆煲

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20151129/54482155

在政府更新數據推算下,香港大學榮休教授周永新提出的全民老年金方案,不但提早兩年爆煲,直至2064年更錄得逾5,000億元的「天價」赤字;個別稅率需近兩位數增幅,才能應付額外開支。周永新接受本報專訪時反駁,老年金方案只需調高供款入息上限便可「滅赤」,但政府只為否決全民退保,表明不會參與諮詢。

你想到時係爆煲,定調高供款入息上限?
天朗氣清

首頁

尾頁

跳至