自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

cinda72. 發表於 17-9-2 13:57
我建議你用番28啦,
691我d同事做都做到喊血,衰客多,
28質素係好好多

感覺28hse的盤係中上價,租客好唔好其實都睇地區和價位。

侯爵府

KamMui 發表於 17-8-11 17:10
我個frd搵錢唔多(我估兩個人搵3萬蚊),想租樓同男友結婚,但又要近呀媽(呀媽有長期病,家姐有情緒病)都 ...

荃灣咪仲貴 葵青會平點 但 遠點囉

大宅

cinda72. 發表於 17-9-2 11:28
aa都係人,aa唔可以買樓?唔可以投資?做aa就一定只可以買貴?唔可以買荀?
利用 人地對你信任, 而令自己得益, 係未 "人" 呢, 真係見人見智啦

美聯掠水三人組低價買樓 獲高層護航
1,113 views │ 2015年11月11日

WhatsApp
LINE it!

本刊今日踢爆三名美聯屯門區經紀顧耀彬、曾俊賢、吳嘯峯聯手入市,搶得嘉湖山莊美湖居筍盤,他們以平市價三成多入貨,手法惹起行內爭議,大劈價事件更觸發細價樓減價潮,據區內經紀紀指出,美聯掠水三人組低價搶盤,贏面極大。

區內經紀指,若三人開價二百九十萬至三百萬再放盤,仍然低於市價,很快會有人承接,故他們入貨的值博率甚高。本刊曾到該分行查訪,但三人多日不在鋪頭,致電及WhatsApp亦無回覆。過去這三人做經紀甚「chur」,近月開賣的尖沙咀新盤AVA62,三人涉及促成的交易,約有三千二百萬元,計算佣金及獎金,與公司拆賬後,每人仍收近二十五萬,剛好可做嘉湖單位的首期。

這單離奇交易事件,獲美聯高層護航,美聯住宅部行政總裁布少明指,是業主主動減價一百一十萬元,而他們設有員工物業交易申報機制,三名經紀有向該業主披露其身份,成交過程合法。姑勿論如何,經紀指,自該劈價盤通天後,整個天水圍及屯門區都瀰漫慘淡氣氛,「依家業主唔再企硬喇!

大宅

2015年 11 月12 號 第1340 期
壹週刊封面

2015 11 11

近期最震撼地產界的新聞,非美聯炒樓三人組七折買嘉湖莫屬。三名美聯地產代理,以260萬元(較市價平超過100萬)買入嘉湖山莊美湖居441實呎單位。原業主市傳是年紀老邁的兩夫婦,兩人於2003年沙士期間,以75萬元購入,縱劈價賣樓仍賺185萬元。

單位為獨家代理盤,9月時原先以360至370萬元市價放,但乏人問津,大部分美聯經紀都將這個盤放入「雪櫃」,殊不知,十月上旬簽臨約時,竟以跳樓價260萬成交。無論美聯高層如何為下屬辯護,指有向業主披露物業代理身份,並遵照條例及申報機制,但明眼人一睇,也知道內有古怪。

如果是豪宅、成交疏落屋苑,為求脫手套現,劈價兩成賤賣並非出奇,但問題係,這宗離奇成交,卻出現在全港單位最多、成交量最密的屋苑。由代理數據顯示,今年頭十個月,嘉湖平均每月成交48宗,就算是下半年成交轉冷,每月成交亦超過30宗。

如果是急於出讓,劈價半成、甚至最多一成,已經可以易手。一個有職業道德操守的代理,肯由客戶利益角度出發的話,只要勸其放下身段,減價一成已經不愁客路,今個月同一期數、同一座、較筍盤更高層的同方向單位,就以330萬賣出,比260萬元離奇盤,高出70萬或27%。

單位最終以低市價三成、由三個代理圍威喂接手。如果沒有利益衝突,難道是個客嫌錢多,不肯高價沽貨嗎。單位臨約在10月上旬簽訂,成交消息一直收收埋埋,直至一個月後,本月初臨約上田土廳才被傳媒公開。背後原因,其實是避免業主反悔撻訂,因為就算賠訂重賣,原業主都有著數。

《壹週刊》指美聯三人組造低樓市,或者有些偏激,但今次單位易手,肯定是三粒老鼠屎整壞了一鍋粥。同區代理坦言,自七折嘉湖交易曝光後,買家還價狼死,「宜家個個買家走入黎分行,都話要搵260萬盤」,業主開價360萬,買家鋤價至310萬,甚至要260萬。今個月頭10日,嘉湖成交只有8宗。事件發酵後,估計全月廿宗亦可能不保,涉及佣金收入損失何止百萬元。

董建華97年有八萬五宏願,18年後牽頭的團結香港基金就希望八成港人做業主。港樓市最大的隱憂,不是加息、不是撤辣、不是供應,而是人為災難。三個愚蠢代理的人為災難,間接隊冧及扭曲一個屋苑價格。就算賬面可能賺百萬又如何,冇誠信輸一世。

禁止訪問

大宅

cinda72. 發表於 17-9-1 23:47
呢d野,白字黑字,有得迫既咩?
一家唔知一家事,
我都試過挾個業主平先買,因為佢3日內要40萬救命,我可 ...
仙姐個地慘回憶錄, 梗有睇啦.
老老實實, 仙姐早兩年睇勁淡, 而家呢? 點睇個巿?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

cinda72. 發表於 17-9-2 19:47
講多句,你想入我都冇用,
首先,單位唔係我買,與我何干呢?
第2,討論就以事論事,由頭到尾,冇 ...
仙姐一定係好耐無上跌吉.
重點係, 兩位業主係 老人家.

呢D 最好蝦, 佢地根本不懂渠道得到資料, 亦根本唔識去投訴.

我想"入"你咩呢??

我都只係係綱上抄, 希望多D 人睇到啫.

我成日都講:

AA 不能盡信, 一定要自己多看多找資料.

大宅

睇完單咁樣報導, 有幾多個真心覺得係 AA 係無問題?????

禁止訪問

大宅

cinda72. 發表於 17-9-2 20:01
毒果咁巴閉,會唔搵2位老業主出黎作證?
事實係重冇見過任何苦主,或者你呢位a勁d,可以代 ...
你太過自負啦, 我唔係 AA , 只係最憎 唔誠實騙人 AA

大宅

cinda72. 發表於 17-9-2 19:47
咁你失敗啦,去我fb睇,上一轉已經追番d舊樓渣下手啦
食唔少苟盤吧?
家陣無得炒要上身啦.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

cinda72. 發表於 17-9-2 20:01
毒果咁巴閉,會唔搵2位老業主出黎作證?
事實係重冇見過任何苦主,或者你呢位a勁d,可以代 ...
你求其抄段野無上文無下理 呢D 係未AA 常用誤導手法之一
我係呢段野係 叫人唔好盡信 AA

禁止訪問

大宅

cinda72. 發表於 17-9-2 20:07
乜ssd後仲有得炒咩?
唔係上左好過冇上咩?
你忘記左你自己話過, 大約係"做 AA 要自己落鑊炒先有肉食" 拿?
鬼唔知而家無得炒咩

大宅

cinda72. 發表於 17-9-2 20:11
係囉,同樣毒果報導只係一單成交,
冇苦主,疑犯任何一句,又可以盡信呀?
...
我係成段抄出黎架喎
唔係無頭無尾架喎

AA 不能盡信, 對 AA唔洗太老實.

禁止訪問

首頁
45678...10

尾頁

跳至