用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁

烹飪錦囊 今日: 511|主題: 91082

go 光波爐食譜

伯爵府

國民生產總值:17259

醒目開學勳章

買左個光波爐3星期, 始終未能完全掌握到火喉同時間, 請問有無媽咪有食譜(連幾多度火及時間)提供呀?
我地可唔可以gather 晒d 食譜, 大家一齊share呀? 咁大家都可以多d野玩, 亦較容易成功!

我試了:
1. 燒汁豬頸肉
(用salt, sugar, soya sauce 醃佢), 到燒到差唔
多時在兩邊塗上燒汁(日本百貨公司有售)
我用250度火, 第一邊燒了約15分鐘, 反轉, 再燒多
約8分鐘
個樣出黎靚到爆燈, 好似係餐廳食咁的. 個味都好
正.
2. 星星薯餅(係佳x凍肉舖買)
唔記得幾多度火同時間.....
3. 燒雞.....我做極都做唔到脆皮的效果呀!! (有無人可以指教我呀??)

王國熱話
相放部Canon 550D
Canon Power Shot G16 一問
買了a5100
日落泳棚

侯爵府

國民生產總值:24762

馬年勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

自由廣場有個topic係講光波爐, 好多買o左o既mami都係度分享, 請到以下link
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1990287&extra=page%3D3

另我簽名欄亦有光波資料庫, 將大家post過出來的料抄底晒, 你click入去睇下啦.

原帖由 happypiano 於 09-2-4 11:12 發表
買左個光波爐3星期, 始終未能完全掌握到火喉同時間, 請問有無媽咪有食譜(連幾多度火及時間)提供呀?
我地可唔可以gather 晒d 食譜, 大家一齊share呀? 咁大家都可以多d野玩, 亦較容易成功!

我試了:
1. 燒汁豬頸肉
...

伯爵府

醒目開學勳章

我知你地有個topic呀, but你講得好鬼死快的呀! 一 日可以去好多版的. 我要番工, 無咁多時間去追呀! 所以想gather d資料, 容易d law.

謝謝你的回覆, 我會去你的簽夠欄內睇下, law 料的, 謝謝.

原帖由 catnapper 於 09-2-4 12:10 發表
自由廣場有個topic係講光波爐, 好多買o左o既mami都係度分享, 請到以下link
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1990287&extra=page%3D3

另我簽名欄亦有光波資料庫, 將大家post過出來的料抄底晒, 你c ...

伯爵府

醒目開學勳章

睇左你個blog啦, 就係我想要既野呀!! 唔該晒你呀, 起碼等我呢d 新手, 可以容易d接近成功呀!! 因為我學3, 仲要寫埋俾個工人呀, 所以度數同時間好需要有. 唔該晒!

原帖由 catnapper 於 09-2-4 12:10 發表

另我簽名欄亦有光波資料庫, 將大家post過出來的料抄底晒, 你c ...

男爵府

國民生產總值:5448

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔該晒. 我都係哩幾日買咗個爐.都係新手一名.係[自由廣場有個topic係講光波爐]哩都追唔切呀.我都會去你的簽夠欄內睇

超級版主

國民生產總值:73423

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章

我想問下你地...講既光波爐係咩牌子呀?
thx

子爵府

國民生產總值:11695

馬年勳章

好在有你資料庫,唔該你呀

男爵府

國民生產總值:5448

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我買咗德國寶12L
原帖由 yinmelody 於 09-2-4 19:22 發表
thx

伯爵府

醒目開學勳章

憶世通.......

尋晚睇完那個blog後, 買左幾支汁, hp汁, ok汁, 鰻魚汁, 燒肉汁............今次有排玩了, haha

原帖由 yinmelody 於 09-2-4 19:22 發表
thx

大宅

國民生產總值:4871

億世通的好不好用?功能和德國寶的有沒有不同?
兩個牌子的價錢相差好遠呀!
如果億世通都用得過,都想平平地買個黎玩下!

侯爵府

國民生產總值:24762

馬年勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位,

唔使客氣啦, 我都係新手, 仍然都未整到卜卜脆雞皮, 大家記住多d入去"豆漿機, 光波爐"的topic分享呀, 我d料全部都係果邊抄的.

伯爵府

醒目開學勳章

我唔敢再入去啦...........再入去又唔知會俾你地d mug野毒射中.......怕怕了, haha.

原帖由 catnapper 於 09-2-5 21:56 發表
各位,

唔使客氣啦, 我都係新手, 仍然都未整到卜卜脆雞皮, 大家記住多d入去"豆漿機, 光波爐"的topic分享呀, 我d料全部都係果邊抄的.

伯爵府

醒目開學勳章

憶世通暫時都ok的, 但若有得再選, 我會買大陸的德朗或德國寶........ 應該偏向德國寶多d. 因為佢有焙乾的功能, 同靚d. 初頭未用過光波爐未夠信心 , 所以買個平平地玩下, 而家用落好有信心, 所以唔怕重本投資!!

原帖由 emily192chan 於 09-2-5 16:42 發表

侯爵府

國民生產總值:20942

好媽媽勳章

德國寶係光波, 用光管發熱... 億世通係用熱波, 用發熱管發熱.

如果你係like 煮野食, 就買德國寶啦~ 有信心d呀...

原帖由 emily192chan 於 09-2-5 16:42 發表
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎