自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

肥豆媽咪 發表於 17-8-11 22:20
埋身好少風...我埋身時 呀b點掃都無ur過

我一直全埋身
初生時掃完風ur左都嘔奶......

公爵府

回覆樓主:

我除左生果陣痛左五個鐘,生完即刻落床無問題,生完無肥過,未滿月抱住個仔出街好多人都話我唔似岩岩生完。但我都唔中意湊仔,所以一個夠晒數。

別墅

回覆樓主

小s

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

艾森 發表於 17-8-11 20:52
轉下身餵住瞓.....?即係bb同床瞓你隔離?
埋完身都要掃風,飲完奶bb即刻瞓好易嘔奶

我第二個真係餵完瞓,完全無掃過風, 放返bb床, 太攰!

放下自在

伯爵府

Ytfc 發表於 17-8-11 20:52

X2, 我都係適合生唔適合湊。

我個樣完全唔似好生養嘅人,唔知係咪咁,生得易湊得難,我真係唔識湊仔
絕對認同你呢句,唔識都話學,我真係冇呢度啲媽媽咁高EQ我都係適合搵錢多過湊仔

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

未生時48kg ,現在都係48kg,完全無肥過,個肚皮生完無紋。

高0生第一胎,0至10度用左2小時,生個時阿囝自己鑽出來,完全不費力,個天算對我不薄。

不過唔會因爲易生而生,湊仔辛苦過生仔多多聲。

大宅

Froggy_joe 發表於 17-8-11 22:46
以前玩開攀石、遠足、羽毛球、獨木舟⋯⋯真係日日玩

現在多數游水(一至五每天游完才上班)

係呀 咁我就明白了 真係成日運動體質會好好多!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

係呀由出院計自己湊B冇一日,天生高才

珍珠宮

41009022009 發表於 17-8-11 19:29
我係。陀時無特別唔舒服。無嘔無腫到大笨象腳咁。陀到生時,腰36吋。重左20磅。宮頸開得好快。生又生得好快 ...

同你一樣
我記得我當年都係重10kg+36吋腰,不過我入院到生B用左5個鐘左右,但我都覺得算快,好感恩!不過當時傷口痛足一個月(順産),成個月都好似鴨仔咁,坐都覺得辛苦。但兩個月之後去健康院做檢查,上磅已經自然輕左8kg,剩返果2kg喺頭一年內已經自動無埋~阿仔由細到大都好少喊唔會扭計,我覺得我算係幸運嘅一群
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

姸媽 發表於 17-8-11 22:47
我覺得適唔適合生b唔係睇生既過程!係生左出來有無用心教導同照顧!

agree

大宅

2018復活節勳章

brindlewin 發表於 17-8-11 20:51
做開運動好好多。
懷孕肥胎還是肥母亦差好遠,我覺得中國那套養胎可能啱比較貧脊嘅環境,現代營養不缺下好 ...

子爵府

畀面勳章

hnh_mami 發表於 17-8-11 22:23
確實後生生係復原得快,我睇過本書話最好25歲左右生,對大人及小朋友都好。

我第1胎27歲生,確實復原得快 ...

同你一樣,我28歲生完第二個,個仔5歳肚皮都係鬆泡泡,我三個月前的起心機,每日做15分鐘肌肉運動。e十frim 返曬,下一步係減肚腩,搵返條腰。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

私家生,同年輕,都有啲關係
想認識多啲屯門友

子爵府

johnnykkbb 發表於 17-8-11 21:51
擺獨立床仔泊喺大床隔離呀

夜晚唔會嘔奶㗎

明白~但你曾開post話餵人奶辛苦

大宅

2018復活節勳章

呢d同有d人食極唔肥,曬極唔黑,夜訓都唔生暗瘡一樣

子爵府

我尋日都見到一個靚媽媽,拖住兩個小朋友,陀住一個,有兩個姐姐跟住,樣貌、身材、皮膚....無得頂

伯爵府

回覆樓主:

我都係同樓主講既差不多,生果時26歲都係young mom黎,宜家阿女就黎5歲重有氣有力陪玩

大宅

艾森 發表於 17-8-16 16:05
明白~但你曾開post話餵人奶辛苦

不會呀 我自己係因為人奶太多要成日pump出黎

但未去到辛苦黎形容呀

我覺得算係幸運啦

但係懷孕生b再加埋湊b成件事係一定超級辛苦

所以點易生我都唔會再生lu

子爵府

其實奶量過多係因為你埋身後再泵奶,泵奶比訊息身體:bb需更多既奶,所以身體就會製造更多既奶。如果谷奶痛可以泵少少直到乳房唔痛就ok,唔需要泵清,身體就會識調節奶量,之後就唔會因為奶量過多而谷奶痛

哦....你之前個post話唔想半夜爬起埋身,想比工人姐姐餵泵奶,日日無得休息,後來話半夜餵人奶轉個身瞓住餵好輕鬆咁...似乎有d矛盾.....
之前唔係幾明所以問一下,依加明白了

大宅

回覆樓主:

識人生完第2日已落床行得走得
坐月果時已經老虎都打c幾隻禁精神

我就生完勁多病痛,行兩步都踹氣

首頁

尾頁

跳至