用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 46|主題: 55940

出年公院全要求餵人奶,無普通奶供應

大宅

國民生產總值:3319

BKXmas勳章

威院姑娘講,明年開始全部公立醫院都要用人奶餵,所以唔諗住餵人奶的媽媽,帶定奶粉去生仔啦!

男爵府

國民生產總值:8155

BKXmas勳章

回覆樓主:

我朋友做嬰兒奶粉
冇聽過喎

侯爵府

國民生產總值:22077

BKXmas勳章

回覆樓主:

咁如果有媽媽生完身體有事,落唔到床咁點算?

男爵府

國民生產總值:6591

BKXmas勳章

產後抑鬱比率大副提升,佢準備好支援未?
唔係人人有奶架,定係冇奶就要去私家生?定係冇奶唔俾生仔呀?

大宅

國民生產總值:3264

BKXmas勳章

回覆樓主

無可能work到,身體虛弱上唔到奶的,吾通由個B喊爆。姑娘幫唔同B沖奶粉仲麻煩。醫院用緊instant水奶的,

大宅

國民生產總值:3319

BKXmas勳章

Debbie0331 發表於 17-8-11 19:08
無可能work到,身體虛弱上唔到奶的,吾通由個B喊爆。姑娘幫唔同B沖奶粉仲麻煩。醫院用緊instant水奶的,
...

唉,我都唔知點work 到,佢地話依家依利沙伯醫院今年已經行緊,暫時得佢地一間全人奶醫院

大宅

國民生產總值:1127

BKXmas勳章

回覆樓主

萬一,大吉利是,媽媽生完小朋友昏迷咁點算?無奶粉都應該有水奶掛

侯爵府

國民生產總值:23846

BKXmas勳章

我覺得都要自己準備好

複式洋房

國民生產總值:270

BKXmas勳章

回覆樓主:

我1號係屯門醫院生,我要觀察24小時先轉返入觀察病房,返到觀察病房後姑娘問我會唔會考慮餵人奶,我話想試,第一次埋身阿b唔太肯吮人奶,之後姑娘主動話補奶粉,之後就會2-3小時交返俾媽媽餵人奶,我感覺自己仲未上奶,但姑娘要我埋身,我自己試揸出黎都係得幾滴,直至阿b大喊先敢問姑娘補奶粉,感覺好有壓力

侯爵府

國民生產總值:21854

BKXmas勳章

t08 發表於 17-8-11 21:47
唉,我都唔知點work 到,佢地話依家依利沙伯醫院今年已經行緊,暫時得佢地一間全人奶醫院
...
其實無可能咁絕,因為有唔少小朋友真係因為自己或媽媽健康問題,一定要補奶/餵配方奶。我第一胎就係咁,因為妊娠糖尿導致B出世後血糖低,所以我餵完人奶醫院會捉BB去補奶。而其後BB差啲唔夠濕片,醫院都話再冇就一定要補奶。其實以上我提到嘅情況好普遍。我諗話全人奶醫院嘅意思只不過係醫院加大力度鼓勵餵母乳,並唔係話絕對唔提供配方奶,因為醫學上冇可能咁做。

伯爵府

國民生產總值:15397

BKXmas勳章

唔駛咁驚青
人奶醫院唔係一刀切冇奶供應

我外國醫院做法係正常生產, bb體重係正常範圍, 會比媽媽一生完即時開始啜。 出世頭一日個胃只係波子咁細
如果呀b有其他(唔正常), 如輕/過重等等, 都未必比進行人奶餵食。 另媽媽可自備水奶/奶粉的

水晶宮

國民生產總值:72231

BKXmas勳章

應該都有特殊情況特殊處理,各位媽媽唔洗擔心。

別墅

國民生產總值:759

BKXmas勳章

回覆樓主:

下!!但我諗住吾餵人奶,直接奶粉

大宅

國民生產總值:1549

BKXmas勳章

回覆樓主:

無供應奶粉,咪自己帶定先,驚咩呢?

民房

國民生產總值:30

回覆樓主

問左朋友
話東區唔係

伯爵府

國民生產總值:18944

BKXmas勳章

回覆樓主

應該係指奶粉要自己供應,咁既意思啩

洋房

國民生產總值:64

自己帶定奶粉,未上奶都有後備
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎