0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb3個月大,頸骨未完全硬,未識轉身,屋企長輩話吾好將bb趴系床度練抬頭,遲D先,,但有D朋友話佢bb兩個月已練抬頭啦,應該怎呢?

伯爵府

回覆樓主:

要練。 tummy time
(我外國醫生叫我初生仔每日15mins tummy time la)

我仔一出世都好大力, 足月唔太要扶頸已可以周圍望, 二個月抬頭
4個月轉身, 5個月爬

因為佢太強所以我唔駛佢(練習), 但朋友女要又遲抬頭, 冇咩練, 結果連坐/爬/行都遲左。
小朋友要郁去學習摸索, 對腦既發展都好重要

子爵府

回覆樓主:

我冇同bb練過,1黎驚唔識就位整親佢,2黎每個bb發展階段唔同,做乜要比較?順其自然啦。我仔7.5個月突然自己識爬、坐,8個月自己爬起身扶住企,8.5個月可以扶住行幾步,呢d我通通冇同佢練過,bb係可以進步得好快ga,當然我知有好多bb比我仔更早識做呢d,或者識做更多,但唔代表我仔唔正常呀!其實只要你日日對住佢,有咩問題應該察覺到。咁如果你真係想同佢呢d練習都可以試下ge

男爵府

放起自己大脾上訓練,唔會銀到心口咁痛

珍珠宮

回覆樓主

呢樣嘢要訓練,我阿b都係兩個月就識得抬頭了。

男爵府

cancan87 發表於 17-8-11 23:33
bb3個月大,頸骨未完全硬,未識轉身,屋企長輩話吾好將bb趴系床度練抬頭,遲D先,,但有D朋友話佢bb兩個月 ...

我都有同佢練啊,每次練嘅時間唔好咁久

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得順其自然,我細B,自己訓訓下識轉身,之後就自己趴同抬頭喇。我反而擔心太長時間趴系度,就會幫佢轉返正面。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

3個月其實仲好細,佢大大下自然會喇

大宅

回覆樓主:

我3個月開始訓練, 每次佢想喊就停, 練左一排效果都係麻麻地, 停左無練, 到4個月就突然抬得好叻, 我諗條頸同對手夠力就自然識抬頭

首頁

尾頁

跳至