用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 384|主題: 933141

你的姓氏..我的名字...  

象牙宮

國民生產總值:223920

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

我好似問過...之前有冇人D 證件冠夫姓...

我估攪證件好麻煩, 所以我見有人只係FB個名冠夫名..

明明 mary chan 變左 mary wong...

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珊瑚宮

國民生產總值:100930

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

我有朋友fb都轉左,但無問佢証件有冇改呀。

象牙宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

我愛Corina 發表於 17-8-12 00:35
我有朋友fb都轉左,但無問佢証件有冇改呀。

突然一轉, 我果下係諗諗佢係邊個黎
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

侯爵府

國民生產總值:23710

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-12 00:37
突然一轉, 我果下係諗諗佢係邊個黎

我有朋友都係咁,要load一陣先醒起

象牙宮

baby_yee 發表於 17-8-12 00:49
我有朋友都係咁,要load一陣先醒起

其實真係好有意思咩...

侯爵府

國民生產總值:23305

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都見有朋友喺fb,一結婚就轉左

超級版主

國民生產總值:105897

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節 15週年勳章

回覆樓主:

我呢邊好多人興,唔改好似好怪咁,但近年都見唔少老外冇改,我自己就冇改,不過去仔女學校費事煩就會話我係x太,fb我係婚後開,我又冇特登用老公個姓,費事朋友唔知我係邊個。

見有個鬼婆客,走嚟我公司改咗幾次名,結婚改一次,離婚又改番,再婚又再改,再離婚又改,後來第三任老公病死,佢冇再改番自己個姓,亦未見到佢再婚。

大宅

國民生產總值:2877

回覆樓主

有d香港人嫁香港人都改,好多舊魚,扮野
你話嫁鬼佬或者兩個都系鬼就話je

侯爵府

國民生產總值:24655

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-12 00:31
我好似問過...之前有冇人D 證件冠夫姓...

我估攪證件好麻煩, 所以我見有人只係FB個名冠夫名..

我識幾個係咁

象牙宮

chonglulu 發表於 17-8-12 08:12
有d香港人嫁香港人都改,好多舊魚,扮野
你話嫁鬼佬或者兩個都系鬼就話je

如果中文,好似陳方安生咁我都知佢係方安生

但anson fong 變左 anson chan 我真係分唔到

象牙宮

rose-mag 發表於 17-8-12 08:02
我呢邊好多人興,唔改好似好怪咁,但近年都見唔少老外冇改,我自己就冇改,不過去仔女學校費事煩就會話我係 ...

如果證件都改都幾煩

伯爵府

國民生產總值:18669

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-12 08:47
如果中文,好似陳方安生咁我都知佢係方安生

但anson fong 變左 anson chan 我真係分唔到

正式會用Mrs

象牙宮

ricecooking 發表於 17-8-12 09:39
正式會用Mrs

fb 唔會嘛

子爵府

國民生產總值:14871

BKXmas勳章

回覆樓主:

好老土

翡翠宮

國民生產總值:91716

BKXmas勳章

回覆樓主:

姑奶移民澳洲,女係澳洲出生長大,一結婚就見佢fb名跟丈夫姓。最忘本係洋人,中國人嫁咗唔會除本姓。

大宅

國民生產總值:2696

BKXmas勳章

SandyKL 發表於 17-8-12 11:36
姑奶移民澳洲,女係澳洲出生長大,一結婚就見佢fb名跟丈夫姓。最忘本係洋人,中國人嫁咗唔會除本姓。
...

佢係加夫姓,定係換姓?

珍珠宮

國民生產總值:36607

BKXmas勳章

回覆樓主:

親戚早年移民澳洲啲証件全部跟晒夫姓,n年後返香港惗住換回鄉証點知因為証件唔係自己嘅姓氏搞左一輪先換到

大宅

國民生產總值:2269

BKXmas勳章

回覆樓主

我先生係外國人,本身我好唔想跟夫姓,第一,先生個姓比我本身個姓長好多;第二,改證件好鬼麻煩,但我先生話呢個係傳統,加上如果我去接小朋友返學放學,但同小朋友唔同姓, 可能會比人誤會我唔係佢媽媽,所以最終我都要返香港改英文姓氏。Facebook 本身結婚後都係一直用舊名,但問題係Facebook 有男家親戚,所以我費事煩改返先生個姓。如果有得簡我一定唔會改名,超煩。

子爵府

國民生產總值:12389

BKXmas勳章

rose-mag 發表於 17-8-12 08:02
我呢邊好多人興,唔改好似好怪咁,但近年都見唔少老外冇改,我自己就冇改,不過去仔女學校費事煩就會話我係 ...

翡翠宮

國民生產總值:91716

BKXmas勳章

blackgarlic 發表於 17-8-12 19:28
佢係加夫姓,定係換姓?
直情係換,如原本叫Ann Chan,轉為Ann Yiu 。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎