用戶登入

找回密碼 | 註冊

強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
19oC.81%

義工

自由講場 今日: 4736|主題: 943187

跳至
人事調動,如果你地係我,會拒絕老細嗎?  

男爵府

國民生產總值:7561

BKXmas勳章

我部門有3條team, 我係 其一條team 的 team head, 前日有另一個team head resign 唔做,老細就想調我做隔黎 team 的 head, 原本我條team 就由我細的頂上。

老細要我做隔黎team 的head原因有兩個

一係黎我原本條team係最多人,最舒服,老細迉早都會調走一個人。

二黎,揾新人做team head 不如揾做個兩年的我做team head,雖然範疇唔同,但至少唔係一張白紙。

調team的好處,係嗰條team較core, 可以接觸的層面更廣泛,感覺“高級d”

唔好處係新野,冇之前咁舒服,要坐近老細位,冇得好似而家的位咁舒服

如果唔應成,驚以後冇運行,會人工加少d,bonus少d。同埋唔答應,公司要請多個人replace走左的team lead,老細會唔喜歡我。應成左,(幻想可能之後可以加多d 人工,bonus 多d, 始終範疇係複雜d)

換在你地,會點做?

leung2888    發表於 17-8-12 11:11

大宅

國民生產總值:3878

BKXmas勳章

回覆樓主

掉team, 唔好阻人升職

子爵府

國民生產總值:10276

畀面勳章 BKXmas勳章

catcatcho 發表於 17-8-12 08:30

x2

水晶宮

國民生產總值:62246

BKXmas勳章

唔洗錢洗既話我唔會轉

複式洋房

國民生產總值:460

BKXmas勳章

回覆樓主

俾我我會試新野,唔可以成日留係自己個comfort zone...何洗你拒絕老細,俾老細印象會唔係咁好,如果有機會考慮升職會諗起其他人先

男爵府

BKXmas勳章

catcatcho 發表於 17-8-12 08:30

係呀,我都係咁諗。

如果我唔答應,老細會好煩,唔知點安排人手。

男爵府

國民生產總值:5669

BKXmas勳章

回覆樓主

視乎你仲有冇野心姐。記得之前你一直想做ftm, 如果你都唔mind 冇運行,咪唔好調。

男爵府

BKXmas勳章

花花二少爺 發表於 17-8-12 08:33
俾我我會試新野,唔可以成日留係自己個comfort zone...何洗你拒絕老細,俾老細印象會唔係咁好,如果有機會 ...

冇錯

但冇人工加,因為係大公司,一年只會加一次,唯有奢望迉d會啦

男爵府

國民生產總值:5429

BKXmas勳章

回覆樓主:

有冇可能傾吓,睇兩條team

侯爵府

國民生產總值:21108

BKXmas勳章

回覆樓主

梗係調啦,後生怕咩捱。
老闆賞識我先會調我去條好team, 我實開恆turbo做好啲添。

男爵府

BKXmas勳章

little06 發表於 17-8-12 08:36
視乎你仲有冇野心姐。記得之前你一直想做ftm, 如果你都唔mind 冇運行,咪唔好調。
...

係呀,好茅盾

男爵府

BKXmas勳章

sambebe 發表於 17-8-12 08:36
有冇可能傾吓,睇兩條team

仲乜咁辛苦

男爵府

BKXmas勳章

mmki 發表於 17-8-12 08:32
x2

不過我細的唔係升職,老板講到明要細的考哂試先會升佢。

男爵府

國民生產總值:9145

BKXmas勳章

回覆樓主:

睇你咩心態 如有野心梗係調 如只想安安穩穩 就唔掉

男爵府

BKXmas勳章

mmya 發表於 17-8-12 08:39
睇你咩心態 如有野心梗係調 如只想安安穩穩 就唔掉

你地唔明。。。我公司好多政治野,我就係想“安安穩穩”先答應調

走左的同事,就係同經理唔啱,做得唔開心才走的。

唔知會唔會諗多左,如果唔答應,之後做錯野,佢地會小題大作放大佢(而家都會,但之後可以變本加厲)。

如果我調team, 初初即使做錯野,都叫情有可願,況且佢地話會睇實我。

唉,人在江湖身不由己,但我d同事,就唔明白點解我會答應。。。

公爵府

國民生產總值:29244

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔阻住我收工湊仔,唔係減薪的話,老闆想點調我都得

侯爵府

國民生產總值:24297

BKXmas勳章

回覆樓主:

轉team, 老闆比機會你上你唔去, 會覺你冇大志 , 之後唔會再比機會你

子爵府

國民生產總值:11583

回覆樓主:

緊係調啦,你又得老細歡心(如果唔like你都唔會比你咁近佢啦),順住佢意,做細有可變相升識,幾好吖!

男爵府

國民生產總值:7090

BKXmas勳章

sunnymama2 發表於 17-8-12 08:39
不過我細的唔係升職,老板講到明要細的考哂試先會升佢。

調左忙到死, 仲考到試.

唔調, 清閒d考晒d試先算! 到時揾過份仲得

伯爵府

國民生產總值:19339

BKXmas勳章

sunnymama2 發表於 17-8-12 08:46

你地唔明。。。我公司好多政治野,我就係想“安安穩穩” ...

邊間冇“政治”野?越熱衷此道越是看什麼也是草木皆兵。

俾我一定轉team,多些exposure,多些hands on 經驗才是打工最好討價議價本錢。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎