自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

cathyio 發表於 17-8-12 09:55
我怕事
如果係我我會轉

係呀,美其名民主,但事實係。。。之後可能秋後算帳。

子爵府

2011至尊種植勳章

sunnymama2 發表於 17-8-12 09:44
你以前都要求被調職? 你拒絕? 2因為拒絕而要揾第二份工?

唉。。。即係我答應調職係啱的

我唔止係調職,係調去最大老闆新開設公司,跟人地成個部門調,因為會renew contract,咁有個head 比較對我好,佢都擔心我會唔鍾意和出問題,佢咪幫我搭下路,不過最後我都係去咗大老闆新公司,可能後生卦,想有發展機會。

但我做緊個部門一知我會調走,即停止晒我原本做既野

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sunnymama2 發表於 17-8-12 09:52
我唔後生啦。

仔都5歲,只想日日放工飛番屋企和仔玩
如家庭先就唔好轉啦

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

去 core team 對以後自己事業上有好處,唔知道你咩行業,但萬一公司要裁減人手,core team 不會受好多影響吧

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

talktime 發表於 17-8-12 09:59
換,有發展機會,老細信你先叫你換呢個位

咁自我安慰,都算係的。

老細話唔擔心我,話覺得我搞得掂,又話我做左兩年的位,悶悶地,轉吓都好,exposure 都好。

公爵府

sunnymama2 發表於 17-8-12 08:34
係呀,我都係咁諗。

如果我唔答應,老細會好煩,唔知點安排人手。

趁機,叫老闆加人工

伯爵府

回覆樓主:

fine

禁止訪問

回覆樓主

侯爵府

sunnymama2 發表於 17-8-12 08:28
我部門有3條team, 我係 其一條team 的 team head, 前日有另一個team head resign 唔做,老細就想調我做隔黎 ...

我中意挑戰,我會轉

子爵府

回覆樓主:

祝樓主工作順順利利,同新的team member合作愉快,先播種,後收成,年尾同我地報喜,升職兼加人工,做大姐大

珍珠宮

sunnymama2 發表於 17-8-12 09:39
都係,曾經有諗過揾工,但落筆cv時,又覺得現職的經驗有限。。。所以好處係可增加將來揾工的機會。

不過 ...

多些exposures,只係令自己嘅年資和經驗保持成正比,最多是保障自己應付工作的實力,跟本還談不上野心。
至於想準時放工湊仔,呢點可以同老細傾下,也是自我管理時間問題。我係行盡量唔會OT開會嘅人,所以要面對面的會議正常工時內開,放工我不介意拿文件返屋企湊完仔OT。

我唔知係B K點解界定工作受人欣賞提升就是個人野心大?就是放棄家庭生活?我覺得要管理老公子女生活學習發展,係更大的個人野心

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

調

琥珀宮

sunnymama2 發表於 17-8-12 08:28
我部門有3條team, 我係 其一條team 的 team head, 前日有另一個team head resign 唔做,老細就想調我做隔黎 ...

工作上,我喜歡轉,而且都係轉team啫,小事一樁。我成日求調呢度果度。

公爵府

回覆樓主:

肯係調啦,受老闆嘗識,工作更上一層,又唔會阻住下級升職,Winwin雙贏啦
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

2018復活節勳章

sunnymama2 發表於 17-8-12 09:56
係呀,個位一定係要考哂試先可以做。

睇文你話你轉team,你team個細就代你而家個位,即佢都考哂試有資格坐,我係你會轉,比d細嘅有機會上位

其實都唔到你揀,老細都係美其名比你揀,事實佢已有方案,你reject咪扣哂印象分。同埋你都唔想做,咪試下轉,唔啱咪如願辭職做ftm

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

其實,老闆出到聲真係無得揀。除非唔想大
希望人工方面有得adjust吧

水晶宮

回覆樓主

跟你上面的唔調的理由唔係咁強烈

伯爵府

唔好阻人

侯爵府

回覆樓主

其實無得say no,因為你已經分析咗利幣,只好向好方面諗,因為自己有能力,公司有事時你可以幫到手,學哂兩個team嘅嘢,你在公司位置更穩陣;更何況隔離team嘅同事諗住自己人有機會上位,點知殺出個程咬金,其實唔止你失望。

珍珠宮

回覆樓主:

「如果唔應成,驚以後冇運行」,淨係呢2句都已經擺明要調啦,有邊個想無運行
btw,係應承唔係應成

首頁

尾頁

跳至