用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 3581|主題: 921124

好危險啊!真係嚇死!

大宅

國民生產總值:3749

BKXmas勳章

喺商場旁邊嘅巴士總站搭車,架車啱啱到,見到人龍好長,諗住行去龍尾,所以從巴士後邊行過去,同一時間另一架車駛入,佢要等前邊架車走咗,先至可以上到客。我見到兩架車中間係有足夠空間可以穿過,兩架車當時都係停喺度嘅,我咪決定穿過去。我當時揮左手,確定佢睇到我,先至開始行。點知我一行,後邊架車突然開前一步,真係嚇死我。我諗佢如果再開前一下,就有機會夾死我。我都唔知個司機乜嘢心態,明明見到我,都咁樣做,真係好危險!

大宅

國民生產總值:3532

BKXmas勳章

回覆樓主:

坐係巴士司機座位上都算高位,真係有機會留意唔到或冇估到車頭附近有人行過架,jm下次要小心,大車頭車尾都盡量唔好行
一笑置之就是了

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主

又驚又嬲呀!

子爵府

國民生產總值:13673

BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

其實咁樣過法真係好危險, 年中好多行車隙意外, 快又唔快得幾多, 都係等一陣安全啲,命仔要緊

伯爵府

國民生產總值:15171

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

jm 你咁樣過係好危險, 司機未必睇到你, 千萬不要再用咁既方式過

大宅

BKXmas勳章

Fungmanb 發表於 17-8-12 09:49
坐係巴士司機座位上都算高位,真係有機會留意唔到或冇估到車頭附近有人行過架,jm下次要小心,大車頭車尾都 ...

謝謝你提醒啊,我好少咁做,係見到架車到咗,先至趕住。但我有同佢揮揮手,確定佢隻眼係望到我架。真係嚇到個心都離一離!

大宅

BKXmas勳章

carrie_piglet 發表於 17-8-12 09:52
其實咁樣過法真係好危險, 年中好多行車隙意外, 快又唔快得幾多, 都係等一陣安全啲,命仔要緊
...

下次都唔敢啦!但係佢真係見到我架,見到都咁夠膽向前開,所以我先至又驚又嬲。

大宅

BKXmas勳章

meow_day 發表於 17-8-12 09:52
jm 你咁樣過係好危險, 司機未必睇到你, 千萬不要再用咁既方式過

我就係驚佢見我唔到,所以揮晒手,確定佢見到我,先至過架。不過都多謝你提醒我啊!

侯爵府

國民生產總值:21011

2017勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

有D司機專登,好似有水氹,專登加速隡起

子爵府

國民生產總值:12859

BKXmas勳章

樓主, 算大命, 你其實識遞手果D都已好小心, 但有D司機太粗心, 又或者佢唸住自己技述好, 唔好夾到你都未定.

我老豆由我自細已叫我地唔好捐車LA, 所以我都一早教定囡, 因小朋友未必有呢D SENSE, 大左發覺老豆係我細個教定D安全意識, 原來到而家都覺得好受用, 會用呢套教埋囡.

男爵府

國民生產總值:9528

BKXmas勳章

回覆樓主:

好彩冇事

公爵府

國民生產總值:25792

BKXmas勳章

frenchmay 發表於 17-8-12 09:37
喺商場旁邊嘅巴士總站搭車,架車啱啱到,見到人龍好長,諗住行去龍尾,所以從巴士後邊行過去,同一時間另一 ...

下次唔好咁傻,蝕底嘅一定係自己

大宅

BKXmas勳章

29XX86 發表於 17-8-12 10:13
樓主, 算大命, 你其實識遞手果D都已好小心, 但有D司機太粗心, 又或者佢唸住自己技述好, 唔好夾到你都未定. ...

係呀,你講得啱。

大宅

BKXmas勳章

IamDirector 發表於 17-8-12 10:20
好彩冇事

真係好驚呀!

大宅

BKXmas勳章

mandy952 發表於 17-8-12 10:21
下次唔好咁傻,蝕底嘅一定係自己

下次唔敢了。

侯爵府

國民生產總值:20656

BKXmas勳章

回覆樓主:

好驚險 下次冇好呀 揾命仔博

大宅

BKXmas勳章

talktime 發表於 17-8-12 10:05
有D司機專登,好似有水氹,專登加速隡起

我都唔知佢乜嘢心態,可能佢以為自己係車神。

大宅

BKXmas勳章

FunWong 發表於 17-8-12 10:32
好驚險 下次冇好呀 揾命仔博

知道,下次唔會架啦

大宅

國民生產總值:4850

BKXmas勳章

frenchmay 發表於 17-8-12 09:57
我就係驚佢見我唔到,所以揮晒手,確定佢見到我,先至過架。不過都多謝你提醒我啊!
...

你真係要小心,由頭到尾都係你認為「司機見到你揮手」,萬一出事,司機可以話「見唔到有人揮手」、「咁大範圍我點睇到」、「我點知佢係同我揮手,我都唔識佢」

小心為上

珍珠宮

國民生產總值:32434

BKXmas勳章

回覆樓主:

你以為佢望到你?好危險喎,萬一佢遊緊魂,你咪.........
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎