用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 885|主題: 921507

荃灣排隊買歐洲蛋! 近來要小心

大宅

國民生產總值:4699

BKXmas勳章

歐洲毒蛋危機擴大15地包括香港受影響

歐洲毒雞蛋危機擴大至香港,歐盟委員會周五(11日)證實,一批在比利時、法國、荷蘭及德國農場出產、受到有毒殺蟲劑「氟蟲腈」(又稱:芬普尼)污染的雞蛋,已輸出到17個國家及地區,包括英國、法國、丹麥、德國及香港等。歐盟已下令涉事的農場要關閉受查,並於下月召開會議商討對策。香港食安中心表示會密切留意事態發展,加強檢驗來自歐洲的雞蛋。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:2177

BKXmas勳章

回覆樓主

多謝提醒呀

珍珠宮

國民生產總值:42990

好媽媽勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

其實係咪真係好食D?

侯爵府

國民生產總值:20662

BKXmas勳章

回覆樓主:

買住亞洲蛋先

珍珠宮

國民生產總值:31652

開心吸收勳章 2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

荃灣嗰擋D人買蛋都襯墟咁排哂隊真係好餘,周圍都有歐洲蛋賣啦!使鬼排咩,個位又聞到廁所味,D蛋更加唔覺得靚,買過一次無回頭。

水晶宮

國民生產總值:71589

大廚勳章 BKXmas勳章

vet 發表於 17-8-12 10:21
其實係咪真係好食D?

我以前有買過荷蘭,我覺得好食過泰國,香d,但近來少買雞蛋
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

國民生產總值:38138

BKXmas勳章

vet 發表於 17-8-12 10:21
其實係咪真係好食D?

唔覺,買過一次,冇乜特別,我唔會再排得咁辛苦自己,唔值

男爵府

國民生產總值:5084

BKXmas勳章

荃灣果度,眼見好多工人排,會唔會係僱主諗住橫掂工人得閒,屋企都要食旦,叫佢排吓都無防,好過比佢得閒玩電話

琥珀宮

國民生產總值:158101

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 2017媽媽節

yucl_hk 發表於 17-8-12 09:58

歐洲毒雞蛋危機擴大至香港,歐盟委員會周五(11日)證實,一批在比利 ...

大宅

國民生產總值:3253

BKXmas勳章

karenlohy 發表於 17-8-12 11:04
荃灣嗰擋D人買蛋都襯墟咁排哂隊真係好餘,周圍都有歐洲蛋賣啦!使鬼排咩,個位又聞到廁所味,D蛋更加唔覺得 ...

幾錢一排,,30隻?謝謝

珍珠宮

國民生產總值:31652

開心吸收勳章 2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

好耐無以前買過, 好似 hk$38 左右掛.

男爵府

國民生產總值:6319

雞年勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

歐洲毒雞蛋危機擴大至香港,歐盟委員會周五(11日)證實,一批在比利 ...

係荷蘭蛋有問題 , 唔係歐洲蛋呀 。

伯爵府

國民生產總值:17697

開心吸收勳章 BKXmas勳章

你講個檔野,其實唔使排隊,但佢慢慢做咪成長龍都賣得唔平.

子爵府

國民生產總值:14242

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

AACheungCheung 發表於 17-8-12 17:04
係荷蘭蛋有問題 , 唔係歐洲蛋呀 。

早兩日叫工人去買蛋,講明唔要荷蘭蛋,點知賣蛋果個同工人講:這些是歐洲蛋。結果工人買了回來!

珍珠宮

國民生產總值:44940

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

karenlohy 發表於 17-8-12 11:04
荃灣嗰擋D人買蛋都襯墟咁排哂隊真係好餘,周圍都有歐洲蛋賣啦!使鬼排咩,個位又聞到廁所味,D蛋更加唔覺得 ...

有jm話佢哋已經好耐無賣歐洲蛋

男爵府

究竟我是誰 發表於 17-8-12 17:19
有jm話佢哋已經好耐無賣歐洲蛋

我早兩日先買完 , 佢賣緊阿根廷蛋 , 個箱有寫產地 。

侯爵府

國民生產總值:22479

BKXmas勳章

翡翠宮

國民生產總值:92015

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 BKXmas勳章

AACheungCheung 發表於 17-8-12 17:28
我早兩日先買完 , 佢賣緊阿根廷蛋 , 個箱有寫產地 。

咁都好彩!

男爵府

cattz288 發表於 17-8-12 17:36
咁都好彩!

前年我見佢已經賣緊阿根廷蛋呀 。

男爵府

回覆樓主:

我每次去買時都會睇吓個箱嘅產哋同日期 。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎