自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家收掛號同速遞,係咪一定要比送貨嘅人抄身份証?我覺得好危險,地址電話已經填在送貨單上面,買嘢時又輸入咗信用卡資料,收貨時仲要比佢抄埋身份証,其實我可唔可以唔比佢抄或者睇㗎?

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我冇試過要炒身份証喎

大宅

試過收掛號信要抄

侯爵府

allin 發表於 17-8-12 11:40
請問大家收掛號同速遞,係咪一定要比送貨嘅人抄身份証?我覺得好危險,地址電話已經填在送貨單上面,買嘢時 ...

未試過要抄喎

子爵府

回覆樓主

郵政局就有⋯ 其他速遞反而無

男爵府

yanyan-mummy 發表於 17-8-12 11:43
我冇試過要炒身份証喎
之前郵局職員都有抄,我覺得冇咁驚,但速遞公司抄,我真係好擔心

禁止訪問

珍珠宮

郵政局掛號要

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

allin 發表於 17-8-12 11:46
之前郵局職員都有抄,我覺得冇咁驚,但速遞公司抄,我真係好擔心

Ems 都冇炒,我話係本人簽收便可

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

兩樣都收過,但無抄
所有要身份證check我會問佢攞證明睇外點解要攞身份證,或者遮住只俾佢睇頭幾隻字,一般我一問佢都話甘唔使睇啦

男爵府

豌豆花 發表於 17-8-12 11:46
你唔係本人?
係本人,佢話要對名,講返原來我屋企人之前訂 iphone ,本人收貨,個速遞都有抄佢身份証。

子爵府

回覆樓主

收貴重物品要抄,eg iPad 、iPhone 嗰D。。。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

EMS郵差要抄身份証, 順豐唔駛

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

送到門口 多數唔睇

去郵局拎 當然要睇

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

郵局掛號要抄,但我見佢抄頭幾個數字,唔係全抄

伯爵府

回覆樓主

郵政局郵差有,快遞冇,所以送錯iphone 都有

男爵府

ilovexo824 發表於 17-8-12 11:50
收貴重物品要抄,eg iPad 、iPhone 嗰D。。。
原來係咁,即係你地都會比佢抄身份証,唔驚資料被盜用咩?

男爵府

(Samantha) 發表於 17-8-12 11:51
送到門口 多數唔睇

去郵局拎 當然要睇
就係送到門口都抄,覺得奇怪

珍珠宮

allin 發表於 17-8-12 11:40
請問大家收掛號同速遞,係咪一定要比送貨嘅人抄身份証?我覺得好危險,地址電話已經填在送貨單上面,買嘢時 ...

EMS會睇ID card

男爵府

chingnc 發表於 17-8-12 11:50
兩樣都收過,但無抄
所有要身份證check我會問佢攞證明睇外點解要攞身份證,或者遮住只俾佢睇頭幾隻字,一般 ...
你一大佢就唔話洗抄,咁即係根本係唔需要抄,只係個職員自己想抄? 好可疑! 我以後都要學你大佢,等佢唔洗抄

首頁

尾頁

跳至