跳至

首頁

尾頁

大宅

有僱主想請我過墨爾本工作,宜家傾緊人工,我預左無香港咁高,不過我想知要幾多薪金先應付到基本需要?例如租金、小學費用、交稅、油錢、雜項賬單等。
希望各位媽媽俾下意見,謝謝

大宅

Remda 發表於 17-8-12 12:17
有僱主想請我過墨爾本工作,宜家傾緊人工,我預左無香港咁高,不過我想知要幾多薪金先應付到基本需要?例如 ...

有爸媽可以幫忙提供資料嗎?

別墅

回覆樓主:

你個問題好難答,住唔同區租金已差很遠,油費本身唔貴,但又睇你用車多唔多,税又係好睇你揾几多,不如你講多D你個情況先

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Remda 發表於 17-8-12 12:17
有僱主想請我過墨爾本工作,宜家傾緊人工,我預左無香港咁高,不過我想知要幾多薪金先應付到基本需要?例如 ...
雖然每個家庭嘅開支唔一樣, 但基本上年薪有8萬都足夠生存.

大宅

小小飯團 發表於 17-8-14 22:47

你個問題好難答,住唔同區租金已差很遠,油費本身唔貴,但又 ...

我睇過租金應該1600/月。車就唔多用,出市區都以火車為主。

大宅

wiiabcd 發表於 17-8-15 07:02
雖然每個家庭嘅開支唔一樣, 但基本上年薪有8萬都足夠生存.

多謝回覆。我宜家個準僱主係65000都唔想俾(emoji)

別墅

Remda 發表於 17-8-15 17:11
多謝回覆。我宜家個準僱主係65000都唔想俾(emoji)

如果要租樓,6萬5會難生活

大宅

小小飯團 發表於 17-8-15 20:12
如果要租樓,6萬5會難生活

其實有咩基本開資?我預計有租金、交通、食物、電話、上網等

別墅

Remda 發表於 17-8-15 20:33

住:租金,水電煤,上網

食:出街食,買餸,小朋友零食

行:油費,車保險

其他:醫療保險,mobile fee, 學校雜費,校服,興趣班

暫時諗到咁多,我地用800-900一星期,所以6萬是夠用,未計供樓,但小朋友越大越用得多錢.

你小朋友几大?係唔係PR? 如果PR或citizen又人工低,都有政府福利,每星期有少少錢幫補

別墅

回覆樓主:

講真6萬5真係幾低人工。當然我唔知你係做邊行,但6萬幾人工通常都係一些唔太需要技巧的人工。大多數大學畢業起薪都有7萬幾。

同埋你要唔要交稅,如要,你預大約扣萬多,即交稅後又無一大筆了。你到時qualifies 攞政府benefits 嗎?如果唔係可能真係要好好好慳,或者會用到儲蓄。你另一半可以做工嗎?兩個一齊做會好些。當然我唔知個僱主同你有無其他deal,如幾年後幫你攪埋移民,如果係當捱幾年,攞到pr便轉工。
你小朋友多大?如果已到讀書年齡,要check下你個visa比唔比佢免費讀書,如果唔係就要預交學費。

大宅

小小飯團 發表於 17-8-16 04:45

住:租金,水電煤,上網

多謝回覆。我小朋友宜家4歲。如果我過得黎就已經係PR, 小朋友可以讀政府學校。

大宅

HxH 發表於 17-8-16 07:20
講真6萬5真係幾低人工。當然我唔知你係做邊行,但6萬幾人工通常都係一些唔太需要技巧的人工。大 ...

我要自己交稅,所以都要預筆錢。我丈夫未必同我同一時間過去。

複式洋房

Remda 發表於 17-8-16 11:02
我要自己交稅,所以都要預筆錢。我丈夫未必同我同一時間過去。

你是申請僱主擔保移民,抑或是怎麽樣?
看妳的目標是什麼,若這是移民的其中一個方案,而妳亦沒有其他visa ,由工作開始也是一下不錯的選擇。生活費多少每家庭也不一樣,但平平地應該生活到。另外,看妳有沒有積蓄,如香港有樓,基本上可以抵消租或買屋的支出。

可否分享一下妳是行那一個visa計劃?

別墅

Remda 發表於 17-8-16 10:16
多謝回覆。我小朋友宜家4歲。如果我過得黎就已經係PR, 小朋友可以讀政府學校。
...

其實65000 人工真係唔多,不過好多人追求嘅生活質素 都唔同, 同埋你已經係pr ,所以到時可以申請 福利 可幫補下
其實你已經係pr 你咪當分工 係stepping-stone到時有份更好嘅工 咪轉囉 ,同埋你係pr 你老公都可以係pr 到時兩個出嚟做嘢咁咪會好啲。

大宅

seashell 發表於 17-8-16 13:12
你是申請僱主擔保移民,抑或是怎麽樣?
看妳的目標是什麼,若這是移民的其中一個方案,而妳亦沒有其他visa ...

我係打算攪186

伯爵府

Remda 發表於 17-8-15 20:33

水電煤電話保險比香港貴幾倍。 油,食物比香港平。

大宅

HxH 發表於 17-8-16 13:51

其實65000 人工真係唔多,不過好多人追求嘅生活質素 都唔同, ...

有咩福利可以申請呢?我丈夫其實可以做野,不過佢英文唔太好,同埋個女小學都仲要人照顧。

別墅

你首先諗下係唔係好想移民先,如果真係想,你已好幸運,一來到已有工作,再加上係你既專業,就算人工暫時唔高,只要儲下本地經驗,再轉工就會易好多

大宅

小小飯團 發表於 17-8-16 20:54
你首先諗下係唔係好想移民先,如果真係想,你已好幸運,一來到已有工作,再加上係你既專業,就算人工暫時唔 ...

我真係想移民,為左小朋友。我唔介意捱兩年,然後轉工。所以我要確定最少幾多錢先可以生活到。

複式洋房

小小飯團 發表於 17-8-16 20:54
你首先諗下係唔係好想移民先,如果真係想,你已好幸運,一來到已有工作,再加上係你既專業,就算人工暫時唔 ...

一開始有份工作開始算是不錯,有PR之後再轉份好工吧!老公有沒有什麼特別技能,也可以考慮返兼職。

搞移民從來也是萬事起頭難,下定決心博唔博再作打算。

首頁

尾頁

跳至