時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

政府拒內地人員只做 CIQ 建議 張達明:他們不是想做一地兩檢,而是想開「一港兩制」先例

港大首席講師張達明早前提出一地兩檢的反建議,建議內地人員在管轄區內僅限擁有海關、入境及檢疫(CIQ)執法權,但賦予內地執法人員逮捕、押解及遣返權以堵塞漏洞,政府指有關做法不行可。張達明今早在商台回應稱,「都幾悲」,「睇到政府回應,顯示他們想達到的不是一地兩檢,而是創立一個先例,做『一地兩制』、甚至『一港兩制』。」

張達明稱,政府現有一地兩檢方案只是單方面照顧「所謂國內憂慮」,「完全不考慮基本法的簡單保障,在香港境內基本法應該適用,基本上內地執法人員,要遵從香港法律,這是(基本法)22條好清楚。」

張達明說,政府主要擔心南下內地人進入香港境內,「本來好簡單,你未入香港之前做安檢,在福田口岸之前check清楚是否通緝犯,謀殺犯,根本不存在問題。」他提出,雙邊「一兩地檢」同樣可解決問題,「南下的時候在褔田做一地兩檢。」

張達明:已是妥協方案 政府拒絕都幾悲

張達明昨接受有線電視訪問,提出一地兩檢的反建議,建議內地人員僅限有海關、入境及檢疫(CIQ)執法權,但賦予內地執法人員逮捕、押解及遣返權以堵塞漏洞,並舉例若有內地通緝犯乘高鐵到港,內地執法人員權逮捕並原車遣返。張達明承認自己最新提出的方案已是妥協,即使一地兩檢成定局,也不需要所有內地法律在口岸區適用,「基本法之下,內地法律不應該適用。」

他說,最反對利用基本法20條,授權給香港政府做一些違反基本法的事。

政府:難界定CIQ必須法律

政府發言人昨日回應稱,有關建議不可行,不能作為高鐵一地兩檢方案,因現實上不可能界定哪些內地法律是CIQ 必須的法律,因通關手續涉及不同事宜,而有可能涉及的內地法律法規繁多;又指該建議下香港法律仍適用於內地口岸區,將出現法律及司法管轄權重疊問題。被捕人可就內地執法人員的拘捕和扣押提出司法挑戰,如申請人身保障令或免遣返聲請等司法程序,屆時有可能需要容許有關人士擔保外出候查。

張達明反駁,他的方案反而不會出現司法管轄權重疊的問題,因為仍適用於香港法律、管轄權,只是限於特定目的,容許內地人員進行清關、遣返等程序,「內地法律根本不適用」。

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

禁止訪問

子爵府

涂謹申話無問題呀.

實施一地兩檢不違基本法 涂謹申:港可撥部西九站份土地予內地

涂謹申今早接受電台訪問時指,在西九站內實施一地兩檢,法律及技術上均可行,香港可將該處幾千呎土地撥歸內地政府,等於縮少香港領土範圍,此做法可避免抵觸《基本法》有關內地人員不能在港執法的條文。惟涂謹申表示「主要係信心問題」,因現屆政府無法給予市民信心可有效執行一地兩檢,市民亦會擔心開此先例後,香港會否「一路縮細」,但長遠而言,涂認為可落實一地兩檢。

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E ... 8%E5%85%A7%E5%9C%B0

子爵府

"南下的時候在褔田做一地兩檢。"

講左九萬幾次, 褔田做一地兩檢, 咪即係又係要人係褔田落車, 又係要成車人等....

點解D白痴講黎講去都係淨係識LOOP 上LOOP?

不過可能D白痴唔係唔明, 係想昆D比自己更白痴既人.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老實講,廿年來,泛民夠講咗好多次釋法會破壞香港法治啦,哩廿年,已試過五次釋法,但法治還不是操控於香港法官手上,法官話個犯唔認罪但有悔意,就可以為犯減刑,哩種人治嘅法治,釋法都破壞唔到喎!

再講,經過噚日十字釘事件,泛民講嘢嘅合理同可信性仲喺邊度?

公爵府

好媽媽勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-8-12 15:30
老實講,廿年來,泛民夠講咗好多次釋法會破壞香港法治啦,哩廿年,已試過五次釋法,但法治還不是操控於香港 ...

有d情況仲係唔釋法就後患無窮,就好似雙非居港權,如果當初有釋法都唔會攪成咁啦

cottontree    發表於 17-8-12 16:19

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

牛子 發表於 17-8-12 15:22
睇嚟單肥佬十字釘之謎, 連Z姐都唔敢跟車太貼, 惟有講下其他話題轉移視線 ...

咦,你好衰架,咁樣篤爆人嘅

男爵府

睇嚟單肥佬十字釘之謎, 連Z姐都唔敢跟車太貼, 惟有講下其他話題轉移視線 ...
個個食緊花生煲緊周星星大制作,邊得閒理。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

991129 發表於 17-8-12 16:20
咦,你好衰架,咁樣篤爆人嘅

x 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

開心吸收勳章

你甘中 小心咬住你唔放喎

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

健朗媽咪 發表於 17-8-12 15:56
有d情況仲係唔釋法就後患無窮,就好似雙非居港權,如果當初有釋法都唔會攪成咁啦
...
我發覺香港哩廿年一直俾人老點囉,為咗佢哋獨大無王管嘅法治,叫全香港人去犧牲。

大宅

Zenia 發表於 17-8-12 14:45
政府拒內地人員只做 CIQ 建議 張達明:他們不是想做一地兩檢,而是想開「一港兩制」先例
Z linker

侯爵府

阿張張...張......達......達..........明
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

侯爵府

睇嚟泛民誓要出盡奶力要拖挎高鐵,大龍鳯,小肥豬,攞膽蠔,越玩越惹笑

張張張........張........達..........達明既建議,真是全宇宙最好的(佢覺得)
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

侯爵府

睇嚟泛民誓要出盡奶力要拖挎高鐵,大龍鳯,小肥豬,攞膽蠔,越玩越惹笑

張張張........張........達..........達明既建議,真是全宇宙最好的(佢覺得)

大宅

SillyU 發表於 17-8-12 19:48

係,但我唔明佢地點解咁驚?出埋飲奶力去反對,美國佬咁驚高鐵做咩?

侯爵府

yukiszucs 發表於 17-8-14 01:32
係,但我唔明佢地點解咁驚?出埋飲奶力去反對,美國佬咁驚高鐵做咩?
佢哋驚既,係若果政府今次借高鐵赢咗漂亮的一仗,會推翻泛民一直以來既危言聳聽,社會唔動盪,佢哋邊有政治籌碼?

不過誓估唔到,今次殺出隻左口豬啫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SillyU 發表於 17-8-14 01:55
佢哋驚既,係若果政府今次借高鐵赢咗漂亮的一仗,會推翻泛民一直以來既危言聳聽,社會唔動盪,佢哋邊有政治 ...
攞膽豪親身上埋大陸測試,大陸過關,拍片,咁長時間都無比人擄走,講嗰d行近西九都會比人擄走嘅人,比攞膽豪直接星咗幾巴掌真攞膽

禁止訪問

大宅

SillyU 發表於 17-8-14 01:55
佢哋驚既,係若果政府今次借高鐵赢咗漂亮的一仗,會推翻泛民一直以來既危言聳聽,社會唔動盪,佢哋邊有政治 ...

唓,使咩咁驚啫?就算反高鐵唔成,犯民都有千千萬萬個議題反,國教,橫洲,港珠澳大橋......不能盡錄

首頁

尾頁

跳至