論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自認才女高慧然個腦去左邊,請個工人又點止4000?

侯爵府

回覆樓主

Agree, agent $, 機票$, 食既$,保險$,樣樣都係$,我重要比長服,有d做一做話要走又要比agent $請過!

wcpcelia    發表於 17-8-15 11:07
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

其實香港地真係係人都有資格請工人
所以工人都好揀工
只要完到一張約
基本都要求有獨立房

子爵府

回覆樓主

佢都儍嘅,條數計錯曬,仲用工人同寵物比較,佢第一個睇低工人喇

mydearson    發表於 17-8-16 10:50

子爵府

trenycebaby 發表於 17-8-12 15:50

呢條友痴左?寫d 嘢9唔搭8
報紙連呢d 唔make sense 文都登出來?

子爵府

tell-me-y 發表於 17-8-13 07:20
呢條友痴左?寫d 嘢9唔搭8
報紙連呢d 唔make sense 文都登出來?
totally agree 呢條友寫d 嘢9唔搭8!I don't like her at all!

子爵府

PonyMom 發表於 17-8-13 10:02
totally agree 呢條友寫d 嘢9唔搭8!I don't like her at all!

Yes !

所謂才女
其實係港女
嚴格來說港女都不如
影衰晒香港人

子爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/%E9%AB%98%E6%85%A7%E7%84%B6/art/20170813/20119498

不准工人外出
5,172

• [url=]適中字型[/url]
  • [url=]較大字型[/url]

[color=rgb(0, 151, 224) !important]

有讀者留言說他認識的一對僱主,不准工人使用地拖,必須趴在地下,用布一寸一寸抹地。為甚麼有此要求?或者一個僱主的留言提供了答案:「個個月俾工人食住仲要俾四千幾蚊……」
不知底蘊的人還以為她開了間善堂,免費提供食宿之外加送四千幾蚊零用錢。不少僱主有這種失衡心態,所以挖空心思刻薄工人,有些人根本不當工人是人。我知道的一對夫婦,在大學任教,兩個人都有博士銜頭,是貨真價實從文明國家讀出來的,不是菲律賓博士。他們從不允許工人單獨外出,工人在他家做了多年,卻從未獲配門匙。博士夫婦怕工人有了門匙後,白天會外出偷懶閑逛。只有主人要外出買菜的時候,工人才可以跟在主人身後外出呼吸新鮮空氣。他們怕工人打釜頭,亦從不讓工人買菜,工人只負責拎他們購買的食物。
人性真可怕,或者說中國人的基因真強大,在香港出生、在文明國家接受教育的人,行為並不文明。既無易地而處的覺悟,對弱者更無悲天憫人的同情。中國人(包括一大群香港人)對個人利益外的事漠不關心,對與己無關的人極端冷漠,受過高等教育、受過文明洗禮的中產,不曾自覺擔負起重任,守護一個地方及其良好的價值觀。也許,這正是香港光速淪落的原因。

[color=rgb(0, 151, 224) !important]高慧然
電郵 :
[color=rgb(0, 151, 224) !important][email protected]

網頁:[color=rgb(0, 151, 224) !important]http://www.facebook.com/kowaiyin.yoyoko

別墅

PonyMom 發表於 17-8-13 10:17
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/%E9%AB%98%E6%85%A7%E7%84%B6/art/20170813/20119498 ...

阿大佬,第一:我地工作時間都唔係可以隨意離開工作崗位去呼吸下新鮮空氣啦!
第二,跟僱主買餸拎餸又有乜問題?!

象牙宮

trenycebaby 發表於 17-8-12 15:50

1. 唔介意 政府/ 輸出女佣國... 來家审查。
2. 女佣睡浴缶? 雇主怎進出浴室?
3. 空間好貴, 浴缶都改成企站啦。
4. 雇一个工人, 不止是四千。
才女高慧然個腦去左邊, 小學生計成本都唔識。

討論区, 的確有人 誤左工人只得四千... 為工人包不平。

是我蠢唔識計數kwaq。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

洋房

講真香港僱主請個人返黎,心態梗係幫輕下d家務。如果請個人返嚟,日日喺度打機,又幫唔到手,只識蛇王,個雇主梗係嬲嬲地啦

公爵府

SaBB 發表於 17-8-12 22:59
Agree, agent $, 機票$, 食既$,保險$,樣樣都係$,我重要比長服,有d做一做話要走又要比agent $請過!
...

咪係,水電煤任用,仲有過年利是,聖誕禮物,生日利是,生日蛋糕等,我十年前也不能用$4千養一個姐姐啦!

侯爵府

Gmama 發表於 17-8-13 19:26
咪係,水電煤任用,仲有過年利是,聖誕禮物,生日利是,生日蛋糕等,我十年前也不能用$4千養一個姐姐啦! ...

佢有幾個post 都罵港人僱主、support 工人。資料又不對。其實佢有係香港請過工人嗎?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 17-8-13 21:20
佢有幾個post 都罵港人僱主、support 工人。資料又不對。其實佢有係香港請過工人嗎?
...

對呢啲嘩眾取寵的所謂作家不用太上心,爬文佢啲fans 都粗囗爛舌,答佢仲增加佢知名度。

公爵府

SaBB 發表於 17-8-13 21:20
...

佢呢d咪係得過講字,吹水唔抹嘴,火未燒過肉,又點會知痛吖!我跟姐姐們真正住埋超過十年,個中滋味,佢又知幾多?

大宅

佢今日又喺Facebook 反擊:

高慧然
7 小時 · 香港 ·

我為外籍家庭傭工講咗幾句公道說話,指出「香港某些僱主好PK」,結果有人走來問我,「你點解要咁樣幫工人講說話?」「你有無請過工人啊?」仲有人提出要求,「唔該你去搵些外傭對僱主差的個案來講下」。
利申:我有請過工人,唔止一個添。
但要我回答這個問題其實一點道理都沒有。不知是甚麼邏輯呢?為甚麼我必須做過僱主才能幫家庭傭工講公道說話?
我舉個例子,如果我幫妓女講幾句公道說話,我話「呢個世界有些嫖客好變態。」那我需不需要是一個嫖客呢?是否我必須去做一做嫖客,然後我才能幫妓女講公道說話?
此外,這個世界有變態嫖客,也有變態妓女。有虐待工人的僱主,也有偷東西的傭工,但有些傭工不好,是不是可以掩蓋「香港某些僱主真的好PK」呢個事實?
我再強調一次,香港某些僱主真係好PK。講完。
(其實套用佢哋邏輯,我都應該問返佢哋:「你點解要幫僱主講說話?你有無做過家庭傭工啊?」)

首頁

尾頁

跳至