想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Viviluby 發表於 17-9-23 19:43
希望唔會嫌棄我呢個未成功個案嘅意見,多休息祝你成功

點會呀,大家一齊交流。你上二次有冇食中藥?浸腳?滴雞精果d 呀?
如果真是再失敗咁就試下有冇咩幫到嘛

別墅

Viviluby 發表於 17-9-23 01:29
祝你順利成功!
我兩次IUI係連續做,今日(星期五)已經係IUI第16日,紅D有線唔係深色綠D無線, ...

我都建議你抖一個月先再試 真係唔爭在 心情都好重要 比自己放鬆下先再努力過 加油呀!

男爵府

breadmother 發表於 17-9-23 19:45
點會呀,大家一齊交流。你上二次有冇食中藥?浸腳?滴雞精果d 呀?
如果真是再失敗咁就試下有冇咩幫到嘛
...
我就係之前中藥針炙浸腳量體溫排卵試紙咩都做足都唔中,連中醫都話我身體已經調理好唔好再睇佢,所以到要做IUI時就諗住咩都唔理。或者下次IUI浸返腳吧

男爵府

Ahbi112 發表於 17-9-23 23:15
我都建議你抖一個月先再試 真係唔爭在 心情都好重要 比自己放鬆下先再努力過 加油呀!
...

唉,因為依家我停薪留職先可以做IUI,過多兩個月復工就唔容許我成日覆診了,再加上已經試咗兩年,所以有啲心急。都多謝你 :)

大宅

Viviluby 發表於 17-9-24 01:57
唉,因為依家我停薪留職先可以做IUI,過多兩個月復工就唔容許我成日覆診了,再加上已經試咗兩年,所以有啲 ...

咁又係會急既。不過都冇辦法,咁就可能真是心情,你做完后有冇出下街,睇下戲?盡量放鬆心情雖然我都學緊

Viviluby    發表於 17-9-24 22:23

別墅

Viviluby 發表於 17-9-23 01:29
祝你順利成功!
我兩次IUI係連續做,今日(星期五)已經係IUI第16日,紅D有線唔係深色綠D無線, ...

我之前試過3次iui也失敗,全部仁安,頭2次周E生,是連續去做,第2次去時周E生話照過冇氣泡,可以再做。而第3次就懂E生幫我做,9月頭派彩,當然也失敗左,一心想繼續試,但姑娘話叫我抖一個cycle先,話此终打過針藥,及懂E生通常也會建議病人抖一個月先,我又問我之前睇其他E生,試過連續,定我照day2去比懂E生check下先,姑娘再三話,懂E生真的會建議隔一個月先,所以直情叫我唔駛返去,話返去照也只會曬錢。

我聽完覺得E生冇理由有錢唔揾,原因只有一個,針藥此终對身體有影響,隔一個月比身體休息一下,可能唔係一件壞事

大宅

www118 發表於 17-9-24 13:39
我之前試過3次iui也失敗,全部仁安,頭2次周E生,是連續去做,第2次去時周E生話照過冇氣泡,可以再做。而 ...

咁三次失敗後你會再做嗎?我今次也是董醫生做佢話下次可以連續再做因為我是natural IUI 不洗谷卵。如果要打針谷就抖下好d !
你年紀大嗎?試左三次會否考慮IVF?
IUI 真是唔太辛苦,不過每次都係$
你覺得周醫生好d 定董醫生好d?

別墅

breadmother 發表於 17-9-24 14:47

咁三次失敗後你會再做嗎?我今次也是董醫生做佢話下次 ...

39, 今個cycle会再試iui,hk ivf太貴了負擔唔起。周E生說話比較直接,同感覺比較趕時間,通常每次5次分就走得,懂E生比較温柔,說話比較固及医人心理。兩個医生也好好

大宅

www118 發表於 17-9-24 14:58
39, 今個cycle会再試iui,hk ivf太貴了負擔唔起

你唔抖下先?抖一個cycle 先啦
你有冇中藥,針灸果d? 雖然我都唔知有冇用但盡力啦
祝你快d 成功,我都38 今次第一次IUI

別墅

breadmother 發表於 17-9-24 15:01
你唔抖下先?抖一個cycle 先啦
你有冇中藥,針灸果d? 雖然我都唔知有冇用但盡力啦
祝你快d 成功,我都38 ...

抖呀!我意思而家等下次黎m就去再試,已經抖左一個cycle了

大宅

www118 發表於 17-9-24 15:35
抖呀!我意思而家等下次黎m就去再試,已經抖左一個cycle了

好呀,祝你早孕

別墅

breadmother 發表於 17-9-24 15:41
好呀,祝你早孕

大家甘話

男爵府

www118 發表於 17-9-24 13:39
我之前試過3次iui也失敗,全部仁安,頭2次周E生,是連續去做,第2次去時周E生話照過冇氣泡,可以再做。而 ...
明白,多謝你嘅意見,等我都問下我醫生睇佢有咩建議。
香港IVF真係好貴啊,祝福你嚟緊IUI成功

男爵府

由八月中做完第一次IUI開呢個post,經歷兩次失敗,轉眼我又已經開咗針為第三次IUI做準備。連續三個cycle做IUI係有啲進取,但既然醫生都話去馬,我就選擇信任佢。

試咗兩年都唔得,中醫針灸浸腳做齊,期間自己爬文學習,學自己量體溫用試紙捉排卵、搵診所抽血驗hormones、搵醫生refer照輸卵管,我同C6檢查都正常,屬不明原因。睇住身邊一個個大肚生完再大肚,喊又喊過,怨又怨過,始終都冇放棄。C6由最初覺得我杞人憂天到一齊配合到心急過我,終於一齊走向人工呢條路。

我份工時間唔定,等見生育專科初診都等咗兩個月。之前又請家庭醫生開排卵藥我自己試咗幾個cycle,都係冇。拎咗半年假停薪留職,五月見專科就話我有水囊,可能受之前排卵藥物影響(所以建議各位食排卵藥最好配合超聲波檢查),嗰時M又遲咗兩個禮拜,又要等水囊收細,咁又過咗兩個幾月。

終於等到正式開始第一次IUI,都唔敢抱太大期望,果然真係失敗。轉針藥再試第二次,未嚟M就同C6討論定要唔要接住做第三次。之後嚟M第二日打返診所,第三日就見醫生又開始用針藥了。一切發生得好快,同自己講,俾埋呢次機會,拎咗半年假,起碼盡心盡力試過,再唔得就疊埋心水復工,等明年八月瑪麗IVF,到時唔知要唔要又花時間做幾次IUI了。

我相信呢度好多人同我經歷緊嘅一樣,有啲時間更耐,甚至更多起跌。睇返自己條路,雖然唔及人咁好彩咁順,但亦有更多人嘅路比我更崎嶇。受孕路上身邊唔多傾訴對象,好彩呢度可以遇到同路人感覺冇咁孤單。一齊加油,希望大家嘅小天使快啲嚟到。

別墅

Viviluby 發表於 17-9-28 04:07
由八月中做完第一次IUI開呢個post,經歷兩次失敗,轉眼我又已經開咗針為第三次IUI做準備。連續三個cycle做I ...

睇完你個post 我都眼濕濕 自己都經歷梗iui呢條路 我好明白你嘅感受 但係我自問無你付出咁多 所以我好佩服你!我有時會同自己講 今次唔成功 可能係因為個天覺得我未ready再生小朋友 所以未安排到小天使比我 但係唔代表無機會!我曾經講過 我第一胎係做左一次iui就成功左 所以我深信只係時間問題 你唔好放棄!保養好身體繼續努力 我會繼續支持你!呢度好多媽媽都支持你!

大宅

由八月中做完第一次IUI開呢個post,經歷兩次失敗,轉眼我又已經開咗針為第三次IUI做準備。連續三個cycle做I ...

祝福你。我自己第一次做,年紀又不細都擔心失敗,政府現在也比我做所以都諗下次在政府定繼續仁安。好像已經打定輸數咁!
我自己都見步行步。大家一同放鬆迎接寶寶

別墅

加油!
祝一齊早孕

男爵府

多謝你哋呀!一齊加油

男爵府

打咗六支針谷卵,今朝做咗我第三次IUI,又到漫長的兩個禮拜等待
今日係結婚紀念日,又係中秋節,希望今次可以成功啦

祝各位中秋節快樂,人月兩團圓

大宅

Viviluby 發表於 17-10-4 13:47
打咗六支針谷卵,今朝做咗我第三次IUI,又到漫長的兩個禮拜等待
今日係結婚紀念日,又係中秋節,希望今次可 ...

祝福你,連續做三個cycle 身體辛苦嗎?
我都覺得等二星期原來好耐,頭幾日ok 之後我夢見自己驗孕, 又夢到自己生,我先知自己其實好大壓力。

首頁

尾頁

跳至