用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 449|主題: 932948

申請長者津貼好難嗎?

子爵府

國民生產總值:12206

BKXmas勳章

突然覺得老人家想有個零用錢買下糖食都好難。

今日同朋友飲茶, 聽朋友講而家申請長者生活津貼金好麻煩, 話會查埋大陸的資產, 因為佢亞媽係一個人申請的,好似話過21萬幾就申請唔到了!記得我亞嫲申請時都無話要查證大陸資產有幾多。 唔明政府點查得到大陸? 香港大把人係大陸出入點查呢?佢又點知人地開左銀行戶口呢?

以後的退休生活真的要好好planning.

瑪瑙宮

國民生產總值:140054

BKXmas勳章

mln 發表於 17-8-12 18:01
今日同朋友飲茶, 聽朋友講而家申請長者生活津貼金好麻煩, 話 ...

老人家有水果金,
另傷殘有傷殘津貼。
有物業自住。銀行不能過20萬。又能申請長者津貼
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

國民生產總值:2412

BKXmas勳章

333s 發表於 17-8-12 18:59
老人家有水果金,
另傷殘有傷殘津貼。
有物業自住。銀行不能過20萬。又能申請長者津貼

而家無水果金㗎喇,長者生活津貼等於生果金,但要審查,老人家想多個錢買嘢食都要查呢樣果樣

瑪瑙宮

BKXmas勳章

runningma 發表於 17-8-12 19:02
而家無水果金㗎喇,長者生活津貼等於生果金,但要審查,老人家想多個錢買嘢食都要查呢樣果樣
...

高齡津貼是社會福利署為70歲或以上的香港居民,每月提供的現金津貼,以應付因年老而引致的特別需要。申請人不需通過入息審查。

合資格的高齡津貼申請人士必須:

1. 年滿70歲或以上;

2. 符合下列居港規定:

已成為香港居民最少七年 ;及
在緊接申請日期前連續居港最少一年(在該年內如離港不超過56天,亦視為符合連續居港一年的規定)。
註:

非法留港的人士,以及並非以定居原因獲准在香港居留的人士(例如輸入勞工和旅客),均不符合資格申請高齡津貼。
在核實申請人是否符合上述(b)項連續居港一年的規定時,如申請人在該段時間內在香港以外的地方,從事有薪工作及/或因病就醫,而又能提供足夠文件(及理由)予以證明,有關的離港日數可獲酌情考慮豁免計算。
3. 於領款期間,繼續在香港居留( 請按此參閱有關離港寬限的資料);

4. 沒有領取公共福利金計劃下的其他津貼或綜合社會保障援助 ("綜援");及

5. 並非受合法羈留或在懲教院所服刑。

由2017年2月1日起,高齡津貼的每月金額為$1,325。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

瑪瑙宮

BKXmas勳章

長者生活津貼,則是為年齡在65歲或以上、入息及資產均合乎資格的長者,提供每月2,495元的現金津貼。

伯爵府

國民生產總值:15256

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主

長者津貼$2565/月,資產單人32.9萬,夫婦就$49.9萬喎。唔係$21萬

男爵府

國民生產總值:5511

BKXmas勳章

大陸有資產港府未必查到,如果係大陸的資產都過咗限額仲去拎福利是無恥,人活到幾十歲都受人唾罵,何苦呢?尼D無恥之徒影響其他人/無誠信/貪心,要舉報!
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

別墅

國民生產總值:638

BKXmas勳章

runningma 發表於 17-8-12 19:02
...

點會冇生果金,夠70歲以上就可以申請,唔使資產審查。
長者生活津貼同生果金只可以是但申請一樣,簡單來講,有錢嘅就申請生果金,冇乜錢嘅就申請長者生活津貼

wcpcelia    發表於 17-8-12 21:08

大宅

國民生產總值:1338

BKXmas勳章

回覆樓主:

長者福利如下:

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:4921

BKXmas勳章

回覆樓主:

外地有資產,如何調查呢!?

大宅

國民生產總值:2346

BKXmas勳章

回覆樓主:

我有個同事嘅男友長期係加拿大居住都有拿,佢只係每年返來香港住滿60日。咁都可以拿到

伯爵府

國民生產總值:15256

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

meili250 發表於 17-8-12 20:57
我有個同事嘅男友長期係加拿大居住都有拿,佢只係每年返來香港住滿60日。咁都可以拿到
...

咁第一次申請時須住滿一年先有,打後60日

大宅

國民生產總值:2346

BKXmas勳章

catfy 發表於 17-8-12 21:05
咁第一次申請時須住滿一年先有,打後60日

佢申請時都未住夠一年,只係來香港玩就申請。社署好快批了,之後我同事男友返了加大拿,d津貼就俾我同事用。

男爵府

國民生產總值:8558

BKXmas勳章

肥仔豬 發表於 17-8-12 19:50
點會冇生果金,夠70歲以上就可以申請,唔使資產審查。
長者生活津貼同生果金只可以是但申請一樣,簡單來講 ...

全對

子爵府

國民生產總值:13843

2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

我幫老人家申請過,印象中一啲都唔難,個阿伯冇後生幫手跟

子爵府

國民生產總值:12270

BKXmas勳章

回覆樓主

我老豆過左70,有收入仲交緊稅,可惜成日返大陸,一個月7-10日左右唔響香港,唔合乎資格攞生果金,佢又唔肯一take 過留港90過關。

珊瑚宮

國民生產總值:100896

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

mrs.chan 發表於 17-8-12 19:38
大陸有資產港府未必查到,如果係大陸的資產都過咗限額仲去拎福利是無恥,人活到幾十歲都受人唾罵,何苦呢? ...

係囉,大陸資產都係資產,點解唔計?

子爵府

國民生產總值:12206

BKXmas勳章

mrs.chan 發表於 17-8-12 19:38
大陸有資產港府未必查到,如果係大陸的資產都過咗限額仲去拎福利是無恥,人活到幾十歲都受人唾罵,何苦呢? ...

但是大陸有祖屋好難訊唔過喎。

男爵府

國民生產總值:8127

BKXmas勳章

mln 發表於 17-8-12 18:01

今日同朋友飲茶, 聽朋友講而家申請長者生活津貼金好麻煩, 話 ...

幾年前同我媽媽申請,媽媽帶埋銀行簿去社處,申報當時資產,好簡單就申請咗,唔麻煩。
咁我媽響大陸冇資產,如果有咪申報囉,係查都係政府查,點查又如何呢?

男爵府

國民生產總值:8127

BKXmas勳章

mln 發表於 17-8-12 21:45
但是大陸有祖屋好難訊唔過喎。

有物業,咁咪囉70歲以上果個$1325
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎