懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

33W, 去健康院姑娘&醫生用尺度到我宮底高度唔夠,refer我返醫院約期!第二日去私家照超聲波,發現bb 肚圍細左2週!頭圍正常,大脾骨大2週!私家醫生話如果2星期後肚圍都冇大到2週就要入院催生!(emoji)我下星期四要入院檢查!我要係呢一星期內bb肚圍要增2週先追到!

Bb原本由中碼B變細碼B我唔想佢提早咁多出世啊?有咩方法極速增磅同長胎?

別墅

AnaLee 發表於 17-8-13 00:05
33W, 去健康院姑娘&醫院用尺度到我宮底高度唔夠,refer我返醫院約期!第二日去私家照超聲波,發現bb 肚圍細 ...

一日兩隻烚蛋(吾食蛋黃)
早晚一杯媽媽奶
朝早+中午各一包滴雞精

珍珠宮

回覆樓主:

牛扒,烚雞蛋,鮮奶

別墅

SiuWai0806 發表於 17-8-13 00:09
一日兩隻烚蛋(吾食蛋黃)
早晚一杯媽媽奶
朝早+中午各一包滴雞精

我依家星期一,三,五食烚蛋,
星期二,四,六飲媽媽奶,
星期日食花膠!
希望星期四去醫院照個陣佢肚圍可以大返2週,希望可以達到34週bb肚圍有33週!

我食烚蛋食到嘔
一踏入30週,飲水都嘔

別墅

iamiam 發表於 17-8-13 00:13
牛扒,烚雞蛋,鮮奶

我飲鮮奶會嘔所以依家飲媽媽奶!
希望阿b長到胎!

大宅

33W, 去健康院姑娘&醫生用尺度到我宮底高度唔夠,refer我返醫院約期!第二日去私家照超聲波,發現bb 肚圍細 ...

細左兩週要摧生架咩?
我31週檢查時
發現頭圍小兩週,肚小一週

政府叫我35週再返去照b超
但又冇提摧生喎

我宜家33週咋

男爵府

33W, 去健康院姑娘&醫生用尺度到我宮底高度唔夠,refer我返醫院約期!第二日去私家照超聲波,發現bb 肚圍細 ...

我呀B出世前大約由32週開始都係肚圍細左,起初醫生都唔擔心,但佢見我好擔心,同埋我有臍帶纏頸問題,佢就安排我每星期產檢一次mon住情況。我既情況持續接近3星期,肚仔都keep住落後,只得少少增長,無論點食牛肉鮮奶都冇幫助,size由中上變中下,我當時直頭想提早開刀因我驚呀B唔吸收,但醫生唔建議。我最後提早放產假,我一日盡量瞓,有咁多瞓咁多,唔出街,結果情況就好番好多,肚仔追番1-2星期,體重都變番中碼, 出世時有6.6磅.
以下係我醫生既分析同建議:
-最緊要唔係0增長,少少增長都代表佢有大過,0增長就要再作考慮
-最緊要胎水同臍帶血流量正常,胎盤冇鈣化問題,任何一樣有問題都要再作考慮
-超聲波最少隔2星期數據先比較
-好擔心的話就最好每個星期做超聲波同胎心監(我每星期照超聲波,隔住中間再番去做胎心監)
-提早開刀會有提早既風險,如器官不成熟

以上係我經驗,希望幫到你!

男爵府

食多D、飲多D湯後期好快補返上來

別墅

vk10 發表於 17-8-13 12:55
細左兩週要摧生架咩?
我31週檢查時
發現頭圍小兩週,肚小一週

我係去私家照佢話如果過多2星期bb肚圍都冇大到就要催生啊!驚bb係子宮入面吸唔到營養啊!

別墅

YuenYuenKwok 發表於 17-8-13 14:02
我呀B出世前大約由32週開始都係肚圍細左,起初醫生都唔擔心,但佢見我好擔心,同埋我有臍帶纏頸問題,佢就 ...

多謝你啊媽媽!

我其實辭職冇返工,每日都訓,但因為懷孕後期,睡眠質素真係好差!好容易醒同好難訓得著啊我都聽人講過話訓覺可以長胎!

我星期四就要入院檢查啦!希望阿B佢肚圍有增長到啦!少少都好過冇!0增長就真係要催生!我想佢係我個肚住耐啲好過出黎訓箱啊

別墅

chengkayan 發表於 17-8-13 15:50
食多D、飲多D湯後期好快補返上來

我飲水都嘔,所以呢段時間根本食唔落野啊!所以阿B係後期都冇乜點增長過!由中碼B變細碼B好自責啊

男爵府

AnaLee 發表於 17-8-14 00:28
多謝你啊媽媽!

我其實辭職冇返工,每日都訓,但因為懷孕後期,睡眠質素真係好差!好容易醒同好難訓得著 ...

一定要迫自己訓,訓唔著都要攤係床度,唔好做咁多野,盡量比自己休息!
我果時反而係自己想提早開刀但醫生唔建議。當然情況因人而議,但如果真係唔吸收可能早d出世出黎養大仲好。最緊要係你自己mon得密d,一星期照一次超聲波,將你既擔心同顧慮話比醫生知,等佢幫你分析呀B情況到底點做先對佢最好!
加油,我好明白你既擔心,相信醫生,多多休息,bb會健健康康出世的!

別墅

回覆樓主

媽媽奶糖粉高 每日一杯好喇
另外雞蛋唔好太多 每日最多1至2隻 因為膽固醇高 其實均衡飲食已經ok 另外太擔心都會影響到吸收咖 盡量保持心情開朗 加油

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

有無食飯,食唔食到?

別墅

Yimcy 發表於 17-8-14 05:01
媽媽奶糖粉高 每日一杯好喇
另外雞蛋唔好太多 每日最多1至2隻 因為膽固醇高 其實均衡飲食已經ok 另外太擔心 ...

媽媽奶我隔日飲啊!我都知糖份高,所以唔敢日日飲啊

雞蛋都係隔日食(同媽媽奶梅花間竹咁輪住食)

老實講,其實好難放鬆心情嫁,因為個腦會不停諗應該點做最快增到Bb 肚圍,食咁多到底佢吸唔吸收到?追唔追到

別墅

joeyjoeywong 發表於 17-8-14 07:21
有無食飯,食唔食到?

飯食到,但食得唔多

別墅

YuenYuenKwok 發表於 17-8-14 04:01
一定要迫自己訓,訓唔著都要攤係床度,唔好做咁多野,盡量比自己休息!
我果時反而係自己想提早開刀但醫生 ...

做媽媽,BB係你肚入面,責任好大,壓力亦都好大!

依家bb 營養唔夠都係自己唔好,前排肚痛食唔落又訓唔到搞到佢咁
依家只希望可以努力追返等Bb 可以足月健康出世!

多謝媽媽既鼓勵!我會同Bb 努力嫁

別墅

AnaLee 發表於 17-8-14 07:54
媽媽奶我隔日飲啊!我都知糖份高,所以唔敢日日飲啊

雞蛋都係隔日食(同媽媽奶梅花 ...

我26週既時候 醫生話bb細十幾日 仲講到情況好危險 話再細落去會小產 叫我去政府睇掛埋單 唔洗再覆疹睇佢 嚇到我喊死之後我轉左第個醫生 佢check完話bb係細左十幾日 不過唔覺有咩大問題 話可能出世得6磅幾 都係正常size 可能我同老公都係偏瘦 不過之後我都有間唔中飲媽媽奶 食下蒸水蛋抄蛋烚蛋呢啲高蛋白質既野 另外就均衡飲食 頭幾日就會食多啲蛋白質既野 不過之後懶左就求其食 都係平常心咁面對 二星期後覆疹已經追多7日size bb仲由700幾g升到1200幾g 所以唔好俾太大壓力自己 放鬆啲 有咩擔心就同老公傾下幾 心情會舒服多啲 同埋我會同bb傾幾 叫佢加油吸收多啲營養 媽媽會同佢一齊努力 可能佢有聽到 所以肥左咁多 醫生都話進度唔錯

侯爵府

花膠煲雞湯要食埋花膠,滴雞精,雞蛋每日2隻,狂食肉

侯爵府

AnaLee 發表於 17-8-14 07:54
飯食到,但食得唔多

澱粉質係肥媽唔肥B,想要bb肥要食蛋白質,肉,雞蛋,花膠煲雞可以食2,3條花膠,滴雞精朝早空肚飲。

首頁

尾頁

跳至