用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 252|主題: 55842

準爸媽有野問, 初生嬰兒照顧的堂?

複式洋房

國民生產總值:166

BKXmas勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

請問去邊搵照顧嬰兒既堂上?
係咪有d 堂唔洗錢架?

就黎出世啦, 開始要準備

洋房

國民生產總值:35

回覆樓主:

健康院有得報架!

複式洋房

BKXmas勳章

SandyBabyChu 發表於 17-8-13 01:05
健康院有得報架!

但就係健康院叫我自己上網搵.....

複式洋房

國民生產總值:231

BKXmas勳章

microking 發表於 17-8-13 00:58

請問去邊搵照顧嬰兒既堂上?

免費既一定講得唔夠全面,一係上YouTube 睇下教學。
我自己俾錢上左4堂,學到好多野同技巧,好實用,但都覺得唔夠。

複式洋房

BKXmas勳章

microking 發表於 17-8-13 01:06
但就係健康院叫我自己上網搵.....

可能果個職員唔知, 所以點我上網 , 哈哈

複式洋房

BKXmas勳章

bowai_waibo 發表於 17-8-13 01:28
免費既一定講得唔夠全面,一係上YouTube 睇下教學。
我自己俾錢上左4堂,學到好多野同技巧,好實用,但都 ...

咁邊間推介?

複式洋房

國民生產總值:122

回覆樓主

威爾斯醫院有唔洗錢嘅準父母班,一共有六堂,有一堂係實習堂俾參加者實習同bb沖涼。
另外,仲有啲唔同主題嘅講座,好似嬰兒發展果啲咁,都係唔洗錢,或者可以去自己果區嘅醫院度睇下。

侯爵府

國民生產總值:23846

BKXmas勳章

健康院有既,你可以留意下

別墅

國民生產總值:718

我係UBABY穩堂上呀~ 不過要自費的最近報左堂"初生嬰兒護理技巧"學沖涼個D

複式洋房

國民生產總值:447

BKXmas勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 Kayuchan 的帖子

me too me too, 報左 ubaby 初生嬰兒照顧班, 聽朋友說都幾有用。我主要陪老公上,希望坐月時老公幫忙

複式洋房

國民生產總值:149

回覆樓主

個人經驗,上網睇多啲片,或者去美素/其他品牌既免費產前講座,最緊要睇多啲點樣沖涼,因為學同現實兩回事~(除左沖涼之外,其他都容易上手)

別墅

國民生產總值:550

BKXmas勳章

回覆樓主

其實唔洗咁擔心架
我第一胎陀孖,攰到冇精力去上呢啲
但生完之後喺醫院嗰幾日,姑娘會教哂,餵奶、換片、沖涼等等

複式洋房

BKXmas勳章

發表於 前天 16:25 |顯示全部帖子
回覆 ymonkeymama 的帖子

謝謝各位,

好啦, 我一步步慢慢黎啦,
不過我都係天生天養果類家長, 哈哈

所以慢慢黎
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎