用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婆媳關係 今日: 17|主題: 25096

姑9成日叫一家人旅行,點拒絕?

民房

國民生產總值:29

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
如題,姑9已婚有個女,成日為左個女,想俾佢見識多D,就成日叫6299,C6同我一齊旅行,初次去都冇乜也。不過因為我同c6已經打定輸數生5到(其實我好傷心,想遠離D小朋友,重拾自己的生活),所以我都5想一起去。 而且我想留返D假做自己也,考試又好,學車又好...但大家坐埋一起討論真是好難拒絕,有時99 開到口問就仲煩... 99話一家人一年要去一次旅行... 但又行D動物園... 吃飯又煩,又要就99,62,同個小朋友。 其實有小朋友同 冇小朋友的家庭生活已經不同,62,99又成日圍住個外孫生活...
我去旅行都5知為乜,而且自己為左生育問題已經好不開心.. 不如同朋友同阿媽去...

王國熱話
唔好再私訊我!
人身攻擊言論
點解突然UPLOAD唔到相?
不能在post 文中加插自己手機內的相片

大宅

國民生產總值:1269

BKXmas勳章

回覆樓主:

話個段時間公司有大project, 應該無可能請到假

伯爵府

國民生產總值:16217

BKXmas勳章

回覆樓主:

就話公司請不到假or說自己要返學進修。

民房

Summer_tsui 發表於 17-8-13 03:41
話個段時間公司有大project, 應該無可能請到假

下一句他們會問:甘你幾時得?
然後年頭問到年尾

民房

美之選468 發表於 17-8-13 07:16
就話公司請不到假or說自己要返學進修。

然後年頭問到年尾

伯爵府

國民生產總值:18029

BKXmas勳章

baby_suki 發表於 17-8-13 07:47
然後年頭問到年尾

「我想同C6二人世界喎。」

水晶宮

國民生產總值:61276

BKXmas勳章

回覆樓主:

為免難做人(自己及老公), 我會一年去一次短程3/4日近近地既。應付左一次,以後D假吾洗再理佢地。
好多父母都有一年一家人外遊一次既諗法,各方人等吾太乞人憎既,我可忍受幾日。

民房

mini1204 發表於 17-8-13 10:22
為免難做人(自己及老公), 我會一年去一次短程3/4日近近地既。應付左一次,以後D假吾洗再理佢地。
好多父母 ...

我初時都係甘諗... 其實短trip 4-5日都ok, 但去完姑9又搵D2日1夜,或者短假期去,6299退休冇也做...
我其實冇同老公講,知他不喜歡我呻... 但吃飯一家人姑9問去不去,99又問幾時得,都推不到甘多次...
其實他們自己開心囉,一家大小,但我感覺好似俾$去陪笑。

伯爵府

國民生產總值:16217

BKXmas勳章

baby_suki 發表於 17-8-13 07:47
然後年頭問到年尾

答:我有假就會通知你啦, (不論姑9幾時問永遠都是此答案)

大宅

國民生產總值:2869

BKXmas勳章

我會好直接同佢地講,其實我唔想再去啦~去完又去,我唔想用晒d假,d假我想用黎做自己野。如果佢地話紅日假期去,你可以話到時先算,到時再講好累想在休息,叫佢地玩得開心d!
你唔講佢地又點知你點諗呢~直接d囉!可能佢地都覺得你好enjoy 旅行咪一齊去囉!

大宅

國民生產總值:3556

BKXmas勳章

baby_suki 發表於 17-8-13 02:40
如題,姑9已婚有個女,成日為左個女,想俾佢見識多D,就成日叫6299,C6同我一齊旅行,初次去都冇乜也。不過 ...

其實一年同佢地都係去一次咪當就下佢地喇,如果經常組織去就直接拒絕話自己已經有節目

水晶宮

國民生產總值:61276

BKXmas勳章

baby_suki 發表於 17-8-13 13:14
我初時都係甘諗... 其實短trip 4-5日都ok, 但去完姑9又搵D2日1夜,或者短假期去,6299退休冇也做...
我其 ...

咁你老實同老公講一年只 join一次
其他要二人世界
咁等隊友同佢地溝通啦
你吾出聲無人知你想點

大宅

國民生產總值:1706

BKXmas勳章

回覆樓主:

點都要同老公講下自己感受既,特別係你唔太想接觸咁多小朋友呢一part...然後等老公自己識做啲,適當時候好stop佢屋企人。
如果係一年一次短trip都ok既,又唔係一定要行到邊都痴住一齊,跟團都會有自由時間啦~

大宅

國民生產總值:1069

BKXmas勳章

一句 "唔得閒"

版主

國民生產總值:111974

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

咪直接講有時d野唔岩玩,又唔係發左一年去唔到好多次旅行(真架嘛!例如帶住小朋友做唔方便做spa,去澳門又唔可以入賭場)。不如分開去啦。一家人隔年一次夠架喇

伯爵府

國民生產總值:15774

動物勳章 熱血勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

老公都係唔鐘意你呻
你唔用呻mode ,就咁講心底感受呢?
兩個相愛的人要走到老
需要好多好多溝通
一次唔得就兩次、兩次唔得就下次....

大宅

國民生產總值:4249

BKXmas勳章

唔鍾意去旅行囉?唔得架?

民房

國民生產總值:9

回覆樓主

我同你情況好似!成日要扮無野,扮開心!
我哋仲要見得算密......煩厭
佢屋企人仲要係唔識做人嗰隻!
非常自私

民房

回覆樓主

多謝大家!

民房

smilesssss 發表於 17-8-13 17:43
我同你情況好似!成日要扮無野,扮開心!
我哋仲要見得算密......煩厭
佢屋企人仲要係唔識做人嗰隻!

甘我6299都冇乜也,對我也很好。如果對住自私的人,唯有防範下

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎