懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一胎依家8wk尾,之前4、6 wk都去廁所時抺到有啡色分泌。呢幾日又開始有啡色分泌,之前成個月反胃到乜都做唔到,今日仲冇咁反胃添,其實從有咗開始大部份時間都瞓喺度休息。
上次產檢問過醫生關於流啡,佢話應該係舊血嚟或者之前着床,只要唔肚痛加上分泌唔係鮮血色同真係流m咁嚟就唔需要擔心。
但真係好難唔擔心㗎嘛,仲有成2個禮拜先再照,成日驚陀唔到佢大 ... ... 前2日仲試過子宮有陰陰痛,我諗住等到星期一先打畀醫生問,但依家又心掛掛。

複式洋房

回覆樓主

我都有類似情況,隔兩三日就會有少少啡色汾泌,而家6w幾,都擔心中..

複式洋房

回覆樓主

我6wk時都好驚因爲6wk時有胎囊但未見心跳。
你照咗閃閃未,我到7wk照到閃閃,但始終都會有啲擔心,我希望盡快再安排照陰照,只要有強心跳就即時冇咁擔心。
你未照就快啲去照下,加油!我依家都係勁休息,因為一路啲經期好唔準,我暫時只好當佢係舊血同因為開始做胎盤啲血管增生子宮易受刺激出血。
香港啲醫生應該會叫你瞓床or有針藥,我喺鬼佬地方,啲醫生覺得冇乜大不了,我估佢唔會畀嘢我安胎所以令我緊張啲。
你試下飲下桑寄生蛋茶,聽講安胎㗎!又平又好味!我喺呢邊想食都好難買(emoji)

複式洋房

ahty82 發表於 17-8-13 16:54
我都有類似情況,隔兩三日就會有少少啡色汾泌,而家6w幾,都擔心中..

今日去咗再照,BB一切正常!所以流啡媽媽都唔好太擔心!我仲瘦咗4磅,醫生話冇乜嘢淨係會攞啲尿去驗make sure 唔係感染,我2個月後返香港同去日本所以希望唔好有咩差遲,緊張咗啲!
加油!BB會努力㗎!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我同你一樣!我都擔心中約左月尾先產檢

別墅

我都係咁 雖然上星期五照到有心跳 (醫生話我流啡應該關粒息肉事)但成日見到有啡又要咁耐先睇醫生個心好離一離

別墅

baberonnie 發表於 17-8-13 19:15
我6wk時都好驚因爲6wk時有胎囊但未見心跳。
你照咗閃閃未,我到7wk照到閃閃,但始終都會有啲擔心,我希望盡 ...
你好啊, 題外想請教下照到閃閃即係照到心跳咁解? 用陰超照係咪即係放支野入陰道照而唔係肚上面照?
兩者照到昸心跳有分別?

別墅

baberonnie 發表於 17-8-15 01:52
今日去咗再照,BB一切正常!所以流啡媽媽都唔好太擔心!我仲瘦咗4磅,醫生話冇乜嘢淨係會攞啲尿去驗make s ...
恭喜無事:) 一切正常

別墅

jennymcmug 發表於 17-8-15 17:08
我同你一樣!我都擔心中約左月尾先產檢
我都明白 仲日日啡緊 照到心跳個心先會定D

複式洋房

hahahamummy 發表於 17-8-15 17:44
恭喜無事:) 一切正常

多謝晒,希望大家都平安無事渡過1st trimester!
你幾多wk?要醫生要睇位置會唔會逼到BB,我聽講有啲人息肉會自然甩出嚟到時會有啲啲血,但呢個真係要問醫生勁多問題check真啲至好!

別墅

回覆樓主

我都有流啡流血,醫生都叫唔使擔心,都有機會再流,我依家8w,嘔都痴左線,食乜嘔乜,好辛苦

別墅

baberonnie 發表於 17-8-15 17:52
多謝晒,希望大家都平安無事渡過1st trimester!
你幾多wk?要醫生要睇位置會唔會逼到BB,我聽講有啲人息肉 ...

5wk個陣因為流啡已經去睇私家, 佢檢查我子官頸個陣話我有息肉可能先流啡

依家岩岩7wk再去檢查, BB有心跳, 粒息肉都大左, 叫我安排割左佢, 唔駛心掛掛 (因為始終唔知流啡真正原因)

但我仲考慮緊 不過今日先啡完

大宅

baberonnie 發表於 17-8-13 04:25
第一胎依家8wk尾,之前4、6 wk都去廁所時抺到有啡色分泌。呢幾日又開始有啡色分泌,之前成個月反胃到乜都做 ...
我都有扯下扯下咁痛,每日幾次
我又覺得我控制唔到結果。。唯有照日常咁囉

但就不拿重物,不蹲下

複式洋房

harrypottermama 發表於 17-8-15 17:54
我都有流啡流血,醫生都叫唔使擔心,都有機會再流,我依家8w,嘔都痴左線,食乜嘔乜,好辛苦
...

最緊要醫生緊張要mon住,因為始終媽媽都係求個安心。
我由4wk反胃到依家,日日好似喪屍咁,好明你嘅感受,唯有得閒食一啖餅放低(我最近買咗檸檬夾心薑餅,我食一塊都成10分鐘,但感覺良好你可以試試),記得飲少少水。最緊要小食多餐。
我依家凌晨3點到依家6點醒咗瞓唔返=_=|||,瞓覺真係好重要。你食唔落如果瞓得到就瞓多啲,對身體都好。

別墅

回覆樓主

我訓唔到,基本上一訓低就好多口水,然後起身又嘔,夜晚半夜我要坐梳化,食梳打餅都嘔真係好辛苦好想喊

複式洋房

莎蘭 發表於 17-8-15 18:03
我都有扯下扯下咁痛,每日幾次
我又覺得我控制唔到結果。。唯有照日常咁囉

醫生通常話係啲舊血,所以我盡量飲多啲水,希望快啲排晒佢。扯扯下應該係BB大緊子宮擴張,我前幾日都有,不過佢痛咗一陣就停咗,醫生又check咗冇事,佢話因爲BB開始向上移會拉扯到。
我啲問題多到醫生都唔知好嬲定好笑,所以趁早搵個肯花時間解釋同畀你問問題嘅醫生好重要。

複式洋房

harrypottermama 發表於 17-8-15 18:10
我訓唔到,基本上一訓低就好多口水,然後起身又嘔,夜晚半夜我要坐梳化,食梳打餅都嘔:bashful ...

我冇你咁辛苦但都戥你辛苦埋一份,你有冇試過45角咁捱住瞓?有冇食酸嘢止下嘔?我呢兩日突然間冇咁反胃,之前係90%,依家50%左右。所以唔好太過灰心,因為你同BB都努力緊所以啲荷爾蒙勁升咪會嘔得勁,我自己都輕咗4、5磅,醫生話冇問題。但你記得嘔完要用水沖乾淨個口,因為怕孕婦容易有口腔問題。

別墅

回覆樓主

我有呀,墊住兩個枕頭訓,但半夜辛苦得濟出廳坐梳化尋晚已經食唔到飯,食蘋果嘔蘋果,食一餐嘔一餐,我唔知仲要挨幾耐,葉酸+孕酮(因為我流啡),都襯嘔完即刻吞,因為驚又嘔哂出黎,真係生不如死咁

複式洋房

harrypottermama 發表於 17-8-15 18:31
我有呀,墊住兩個枕頭訓,但半夜辛苦得濟出廳坐梳化尋晚已經食唔到飯,食蘋果嘔蘋果,食一餐嘔一餐, ...

葉酸同孕酮分開唔好一次食,怕仲刺激個胃多啲,加油呀!你嘔就要努力補水,我爬文爬極都冇乜止嘔方法,啲人都係話薑呀檸檬呀咁。你飲唔飲到奶?如果得可以試下落ground flaxseed 2茶匙落去飲,佢有好多蛋白質同營養,但你可以問你醫生先,我嗰個就話冇問題。

別墅

回覆樓主:

我飲到奶架,但飲完又嘔番哂出黎,基本每朝食完隔一陣就嘔,到lunch食個包,4點又會嘔,我今晚試下分開食先,我都好驚,每次吞落去就覺得會嘔,飲水都想嘔所以我飲好少水

我上網睇薑好似得但我流啡唔係好啱食,檸檬試過唔得了,之前得依家唔得

首頁

尾頁

跳至