婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係在職媽媽,加埋有個積極參與打機的老公,因壓力大暗瘡長期唔好就不在話下,又出埋濕疹(呢啲都係未生b 之前無的)好攰但仍瞓得唔好,晚晚都瞓吓醒下咁。又或者連續幾晚瞓3,4個鐘但無飲咖啡仍然唔眼瞓。
想食鎮靜劑(例如ativan),只要可以比我連續瞓幾晚好嘅就心滿意足,但我知要醫生開藥先得。之前是過睇醫生同佢講我瞓唔到,但佢只係比咗啲抗敏藥我,對無食開嘅人來講可能食咗會眼瞓,但實情我一早食慣晒係唔會幫到我瞓覺的。
請問有無jm知道九龍或新界東邊到有醫生係願意開呢類藥?
我既意思係普通科醫生,因精神科醫生吓吓過千我負擔唔起。

象牙宮

SpongeBoBo 發表於 17-8-13 08:51
我係在職媽媽,加埋有個積極參與打機的老公,因壓力大暗瘡長期唔好就不在話下,又出埋濕疹(呢啲都係未生b ...

看中醫吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

唔好浪費錢~食藥對身體都唔好..有健康身體要好好珍惜啊:) 試下香氛,聽意音樂,喝安神野訓覺~ 最重要自己~自己要對自己好d ~ 人生唔好為左其他野而活,係為自己 !

子爵府

回覆樓主:

睇中醫啦,最近我都失眠,我唔係訓下醒下,我係一開始已經訓唔到,可以話去到天光先可以訓到一陣,但我已經係ftm,冇壓力,但都唔知點解會咁,我以家去睇緊中醫,因為始終西藥治標唔治本,唔可能一直靠佢,所以試下中醫調理下

大宅

chunheilo 發表於 17-8-13 23:25
睇中醫啦,最近我都失眠,我唔係訓下醒下,我係一開始已經訓唔到,可以話去到天光先可以訓到一陣,但我已經 ...

睇中醫可能係好但真係好貴,因係逐劑藥計錢,同埋唔知好唔好,要撞同個中醫夾唔夾,仲未計所用的時間。
我之前試過睇濕疹揾中醫,一星期藥收9佰幾,行入去果時明明寫50元一天藥費,但到收我錢就話九廿幾或是百幾元一劑藥,話我呢啲要用啲貴藥先得喎。。。但我呢啲好複 雜都未必一星期 見到效果㗎云云。
結果當然無效果啦,否則我就唔洗在一樓果到介紹自己有濕疹啦…

子爵府

SpongeBoBo 發表於 17-8-14 00:44
睇中醫可能係好但真係好貴,因係逐劑藥計錢,同埋唔知好唔好,要撞同個中醫夾唔夾,仲未計所用的時間。
我 ...

係,睇中醫真係好貴,仲係唔只睇一次,不過900蚊一星期又真係貴咗啲,我本身好易失眠,就係上個月我病咗好耐不停食西藥。好返冇耐就開始訓唔到,睇中醫就係話啲西藥傷咗入面肝腎

大宅

SpongeBoBo 發表於 17-8-13 08:51
我係在職媽媽,加埋有個積極參與打機的老公,因壓力大暗瘡長期唔好就不在話下,又出埋濕疹(呢啲都係未生b ...
試下飲核酸吖。真系ok架,不过系貴左D

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

台灣朋友介紹
hk.shop.com/Isotonix+reg+%E5%B7%A6%E6%97%8B%E8%89%B2%E8%83%BA%E9%85%B8%E6%B2%96%E9%A3%B2+%E5%AF%A7%E7%A5%9E%E5%AE%89%E7%9D%A1%E9%85%8D%E6%96%B9-671482119-p+.xhtml

左旋色胺酸沖飲以等滲透溶液方式傳送營養,其主要成份是一種必需的胺基酸左旋色胺酸。Isotonix左旋色胺酸沖飲中包含維他命B群的成員菸鹼酸及維他命B6。補充左旋色胺酸有助紓緩情緖和幫助入睡。色胺酸是人體必需的胺基酸,人體自身不能製造此種胺基酸,因此必須透過飲食或營養補充品補充。色胺酸存在於很多動物和植物蛋白中。含有色胺酸的食物包括乳製品、牛肉、禽肉、大麥、糙米、魚類、大豆及花生。

大宅

回覆 SpongeBoBo 的帖子

安眠藥要醫生紙+身份証買喎你都唔好食啦
未掂過就唔好掂啦,一掂左依賴左越食越多好難戒架,到時後悔就遲啦
失眠同濕疹睇中醫真係好有效,我屋企人睇情緒同失眠,我就無失眠,但有濕疹,我地食開中藥都係六十幾蚊一劑,屋企人有好轉,我d濕疹就好到。
千奇唔好比自己後悔呀,一開始食精神科藥物就好難返轉頭架啦

大宅

cactuspark 發表於 17-8-17 00:23
回覆 SpongeBoBo 的帖子

安眠藥要醫生紙+身份証買喎你都唔好食啦

謝謝樓上各位jm.
最近我買咗 花黃 果隻有花香味可熱敷眼,同另一隻貼頸後面的產品。兩樣一齊用,都叫瞓到,雖然中間都會醒少少一兩次,但都好大進步了。希望瞓得好啲,其他嘢會慢慢改善。

已刪除用户

回覆樓主:

禁止訪問

子爵府

SpongeBoBo 發表於 17-8-17 08:18
謝謝樓上各位jm.
最近我買咗 花黃 果隻有花香味可熱敷眼,同另一隻貼頸後面的產品。兩樣一齊用,都叫瞓到 ...

想問貼頸後面嘅產品係點架,係邊到買呀?

大宅

chunheilo 發表於 17-8-17 23:18

http://web.kao.com/hk/megrhythm/products/night.html

大宅

chunheilo 發表於 17-8-17 23:18

好多賣日本水貨舖都有,我估好快萬O都會有

洋房

我有食B雜, 同鈣, 真係好訓好多。

如果再唔得, 可以試下左旋色胺酸沖飲寧神安睡配方
補充左旋色胺酸有助紓緩情緖和幫助入睡。色胺酸是人體必需的胺基酸,人體自身不能製造此種胺基酸,因此必須透過飲食或營養補充品補充。有興趣PM

如果真係睇醫生, 普通科有D 都會比一些放鬆的藥物
再嚴重就要睇專科啦
不如搵老公傾傾啦

大宅

我都係好容易失眠, 早幾年試過連續幾個月瞓唔到, 有時係眼光光, 到天光. 治本點都係要改變自己思想模式, 但有些方法可以抒緩下:

如果唔想食藥, 有D天然方法我覺得係WORK:
1) 食褪黑激素, 幫助入睡
2) 用精油, 但較適合短時間有時睡不好情況, 先試薰衣草, 但要識買真正薰衣草, 不是隻隻薰衣草都 work. 好簡單滴兩滴落枕頭就得
3) 飲圓肉杞子水
4) 睡前用熱水浸腳及用油按腳.

大宅

回覆樓主

試下食鎂片 可以令你放鬆d 補充d3加埋訓覺前飲奶 可以好訓d 我媽咪甘樣做之後終於唔使食安眠藥了

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至