懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無媽媽好似我咁?空腹血糖超標 平時都係4.8-5.5左右,呢兩日上到6-6.2,餐後2小時反而正常,平時晚飯後我都有加餐,但因為呢兩日出左街食飯,夜晚我都無加餐.唔知有無關係呢?

別墅

回覆樓主

我好多時都係空腹血糖超標,7又試過,10都試過,亦一樣多數係餐後合格

因為咁而入過醫院,亦睇過私家內分泌科醫生

醫院營養師建議我night snack要再延後至睡前食,縮短晚上睡覺時的空復時間,避免晚上血糖低而肝臟的升糖素分泌增加,令早上空腹血糖上升

內分泌科醫生話早上時間係好多hormome分泌最多的時候,都影響胰島素的敏感度,所以會早上空腹血糖高

妳情況咁輕微,應該加反night snack就ok

男爵府

開心吸收勳章

grapechan 發表於 17-8-13 22:59
我好多時都係空腹血糖超標,7又試過,10都試過,亦一樣多數係餐後合格

因為咁而入過醫院,亦睇過私家內分 ...

Jm, 我系過去一個月空腹有幾餐五點幾,餐後兩小時有幾餐七點幾,政府婦科醫生轉介我下星期去睇內科糖尿,請問內科醫生會打針定會做咩㗎?好擔心

別墅

janede1314 發表於 17-8-13 23:45
Jm, 我系過去一個月空腹有幾餐五點幾,餐後兩小時有幾餐七點幾,政府婦科醫生轉介我下星期去睇內科糖尿, ...

我冇睇過政府內科糖尿,所以唔清楚呀

複式洋房

grapechan 發表於 17-8-13 22:59

因為咁而入過醫院,亦睇過私家內分 ...
有呀 我夜晚臨訓前都會加餐 通常飲半杯脫脂奶同2塊餅乾 一路都好地地,最近唔知點解冇啦啦就空腹超標

別墅

carol2064 發表於 17-8-14 11:22
有呀 我夜晚臨訓前都會加餐 通常飲半杯脫脂奶同2塊餅乾 一路都好地地,最近唔知點解冇啦啦就空腹超標 ...

妳上面唔係話最近夜晚冇加餐咩?

男爵府

開心吸收勳章

grapechan 發表於 17-8-13 23:51
我冇睇過政府內科糖尿,所以唔清楚呀

請問你是睇私家內分泌醫生嗎?

咁佢會有咩療程?

複式洋房

grapechan 發表於 17-8-14 11:30
妳上面唔係話最近夜晚冇加餐咩?
sorry 我表達得唔好 尋晚我加翻餐 今早都係超 5.8

複式洋房

janede1314 發表於 17-8-14 11:42

咁佢會有咩療程?
政府妊娠糖尿科 我係呢幾日先超標 最快18號先可以見醫師 所以無任何療程

別墅

janede1314 發表於 17-8-14 11:42

咁佢會有咩療程?

佢話如果指數再差d就打胰島素針,同埋建議要多散步,因為做運動時肌肉會吸收反肝臟的升糖素,希望可以藉此降低血糖

別墅

carol2064 發表於 17-8-14 11:22
有呀 我夜晚臨訓前都會加餐 通常飲半杯脫脂奶同2塊餅乾 一路都好地地,最近唔知點解冇啦啦就空腹超標 ...

我見完內分泌科醫生,佢了解完我飲食習慣後就話我知其實我在飲食控制方面已經冇野可以再做

妊娠糖尿的原因係胎盤釋放的hormone 影響胰島素的敏感度,所以當懷孕週數越大,hormone越多,血糖亦會越唔穩定

早上空腹血糖高的原因就如上面講,其中一個原因係早上身體不同的hormone分泌最高(例如: growth hormone, 處理壓力的皮質醇)呢d都影響胰島素敏感度,影響血糖

佢建議我除了多散步外就係如果指數再差就打針

所以,妳如果飲食都跟到足,就交比醫生為妳診斷醫治啦

男爵府

開心吸收勳章

grapechan 發表於 17-8-14 17:37
佢話如果指數再差d就打胰島素針,同埋建議要多散步,因為做運動時肌肉會吸收反肝臟的升糖素,希望可以藉此 ...

好沮喪,無諗過只是間中超零點幾都要捉我入去

別墅

janede1314 發表於 17-8-14 18:03
好沮喪,無諗過只是間中超零點幾都要捉我入去

其實你間中超少少應該唔需要打針,我的指數比妳更差都冇話要開始打針,而且妳都36週了,應該唔大問題的,唔使太擔心

男爵府

開心吸收勳章

grapechan 發表於 17-8-14 20:40
其實你間中超少少應該唔需要打針,我的指數比妳更差都冇話要開始打針,而且妳都36週了,應該唔大問題的, ...

我剛剛31 wks 喳

別墅

janede1314 發表於 17-8-14 21:20
我剛剛31 wks 喳

我見妳topics 寫36週ge, 誤會左添

但都唔使擔心ge, 聽下醫生意見先,最緊要BB健康

複式洋房

grapechan 發表於 17-8-14 17:45
我見完內分泌科醫生,佢了解完我飲食習慣後就話我知其實我在飲食控制方面已經冇野可以再做

妊娠糖尿的原 ...
我打過電話比政府姑娘 佢都話無野可以幫到我 叫我試下訓前食多少少 所以我呢兩晚將睡前加餐既份量增加左一半 就恢復正常翻 都係5.5以下

別墅

carol2064 發表於 17-8-16 08:52
我打過電話比政府姑娘 佢都話無野可以幫到我 叫我試下訓前食多少少 所以我呢兩晚將睡前加餐既份量增加左一 ...

我今早空腹血糖超標到7.7,早餐後又正常反,6.1,昨晚night snack食物冇變,所以真係冇野可以做到呀

首頁

尾頁

跳至