用戶登入

找回密碼 | 註冊

19oC.78%

義工

自由講場 今日: 352|主題: 943583

跳至
其實幾多歲先叫小朋友呢

象牙宮

國民生產總值:228086

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

果日賣背囊, 網上問一句...小朋友用唔用得.....
其實..3歲又係小朋友, 12歲又係小朋友....

都唔知點答佢..

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

別墅

國民生產總值:887

BKXmas勳章

回覆樓主

在父母心目中,7老8十都叫小朋友

大宅

國民生產總值:4247

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

我會照答用得

象牙宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

koalalee88 發表於 17-8-13 13:31
在父母心目中,7老8十都叫小朋友

佢直接問5歲得唔得, 10歲得唔得好過啦..

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

翡翠宮

國民生產總值:93630

BK Milk勳章 BKXmas勳章

咁你答佢個背囊幾大,叫佢自己度下睇

依家好多大人都背個巴掌大啲啲的背囊,冇話幾多歲唔得

象牙宮

rosalaw 發表於 17-8-13 13:32
我會照答用得

我冇答佢...

有SIZE自己衡量囉...

別墅

國民生產總值:887

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-13 13:32
佢直接問5歲得唔得, 10歲得唔得好過啦..

象牙宮

greenpea 發表於 17-8-13 13:34
咁你答佢個背囊幾大,叫佢自己度下睇

依家好多大人都背個巴掌大啲啲的背囊,冇話幾多歲唔得 ...

其實果個係成人背囊黎...如果小朋友係2歲....都冇話用唔到架..大D之嘛

greenpea    發表於 17-8-13 17:09

大宅

國民生產總值:4247

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

其實係佢自己問得唔清楚~

象牙宮

rosalaw 發表於 17-8-13 13:38
其實係佢自己問得唔清楚~

所以唔理佢啦.....

我點知佢幾歲先叫小朋友.....可能18歲都係小朋友

珍珠宮

國民生產總值:40265

BKXmas勳章

"小朋友" 個 range 係好闊,
由幼稚園到中學都係叫小朋友.
呢度d 人開 post 問野,
早幾日先至有個舖 post 問 Dunkirk o岩唔o岩小朋友睇,
成日用 '小朋友' (或用 "我仔" /"我女"),
又唔講個小朋友幾多歲, 叫人點答佢.

子爵府

國民生產總值:10575

回覆樓主:

我仔18歲,都叫佢做小朋友

mercurycc    發表於 17-8-13 15:06

象牙宮

birdbird 發表於 17-8-13 13:41
"小朋友" 個 range 係好闊,
由幼稚園到中學都係叫小朋友.
呢度d 人開 post 問野,
\
咪係囉...

正如D人問中碼就岩著...個個牌子O既中碼都唔一樣架嘛

象牙宮

joeyjoeycc 發表於 17-8-13 13:42
我仔18歲,都叫佢做小朋友

自己叫一件事, 問人野就唔好咁虛先得架

男爵府

國民生產總值:7539

BKXmas勳章

自己幾十嵗都仲係爸媽的小朋友
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

侯爵府

國民生產總值:20728

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-13 13:24
果日賣背囊, 網上問一句...小朋友用唔用得.....
其實..3歲又係小朋友, 12歲又係小朋友....

3岁都仲系bb
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

象牙宮

mrs.chan 發表於 17-8-13 13:43
自己幾十嵗都仲係爸媽的小朋友

但唔好問人小朋友用唔用得囉.....

象牙宮

Mrs.Kangaroo 發表於 17-8-13 13:45
3岁都仲系bb

塞爆咁坐上BB車

子爵府

國民生產總值:10575

good_pig 發表於 17-8-13 13:43
自己叫一件事, 問人野就唔好咁虛先得架

?????

象牙宮

joeyjoeycc 發表於 17-8-13 13:53
?????

即係你去買野, 問人小朋友用唔用得...咁人地唔知個小朋友有幾大嘛..

咁對方點答呢

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎