懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買攪拌機, 可以大人同BB 用. 大家有咩意見 ?

伯爵府

最好不過
所謂bb攪拌機, 一係只係細容量, 一係有蒸煮功能, 貴好多唔特別
只係要留意如果買個大既容量, 整bb food如果量少就痴晒底同邊, 要了返出黎
或者可以考慮細既攪拌機, 或者係攪拌捧(調理棒), 會更方便

水晶宮

little_pig_pig 發表於 17-8-13 15:10
想買攪拌機, 可以大人同BB 用. 大家有咩意見 ?

我嗰時買咗攪拌棒套裝,連個打碎食物chopper。

就算小朋友已經食大人食物,我仲會用攪拌棒整食物,例如西式湯。Chopping 可以切洋蔥蓉唔使切到喊,或快速整麵包糠,小朋友大咗都成日用得到(可能因為我都會煮西式嘢)。我自己就覺得好,因為攪拌棒同配件比攪拌機易清潔。

大宅

回覆樓主

我原本冇買,只是人地比左blender我,阿仔而家嵗幾,真係一次都冇用過。基本整粥仔用刀已足夠。因為每次整量吾多(洗得來都整好)到8個月到開始食稀飯,餸可以用剪

大宅

EstrellaDamm 發表於 17-8-13 16:02
我嗰時買咗攪拌棒套裝,連個打碎食物chopper。

就算小朋友已經食大人食物,我仲會用攪拌棒整食物,例如西 ...

非常同意啊 支blender 一來會整花廚具,又快又有效果。

用攪拌機要裝要拆要洗,份量少又打唔起。

大宅

Chickentailbun 發表於 17-8-14 08:10
非常同意啊 支blender 一來會整花廚具,又快又有效果。

用攪拌機要裝要拆要洗,份量少又打唔起。
咁可能買支blender 好過攪拌機. 原本諗住自己可以整果汁, 之後用黎整糊仔或粥仔比 BB 食.

珍珠宮

回覆樓主

我都無買過,因為覺得用處唔大。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你覺得有需要就買,方便D.

大宅

最好吾好用,我試過用,但發覺用左bb食完肚好多風,反而用傳統人手整就吾會,而且只要事先將食材蒸過就好易壓碎!

首頁

尾頁

跳至