在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

adios 發表於 17-9-18 05:44
我自修考緊,6月考左F1, 7月F3,8月F2,打算10月考F4
但F4的英文好深。自修幾辛苦吓
...

你好叻呀 你之前讀到咩 ?再咁樣自修去考架。。我要湊住兩個小朋友 雖然有工人 但都好忙 我怕自己按排唔到時間返學 同做功課。。

別墅

yiyi0401 發表於 17-9-18 08:11
你好叻呀 你之前讀到咩 ?再咁樣自修去考架。。我要湊住兩個小朋友 雖然有工人 但都好忙 我怕自己按排唔到 ...

我有個野雞business degree,其實F1~3不難,因為全CBE.去library借書自修,要合格不難。加油

伯爵府

牛年勳章

JAlove 發表於 17-9-17 16:57
考完係唔係都要去會計師樓做三年先有牌?

以我所知,只考ACCA係香港攞唔到會計師牌
如有錯,請更正
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

CutieSo 發表於 17-9-18 08:57
如有錯,請更正

如果甘樣,為什麼要讀?

大宅

CutieSo 發表於 17-9-18 08:57
如有錯,請更正

咁睇您想到咩位置

1)執業與否

由於HKICPA是目前香港唯一的認可會計法定團體,倘若日後打算執業要成為執業會計師的話,考QP是唯一的選擇。執業會計師做甚麼的?就是那些可以為企業簽發核數師報告的會計師。

若果日後沒有打算在香港執業,例如只想在商業機構從事會計,財務或其他相關範疇,那麼不論是HKICPA還是ACCA都沒有多大分別。

大宅

OT 發表於 17-9-12 14:14
吓!我還十五丶十六。其實唔想考HKICPA ,而考ACCA。但聽來ACCA又轉制,又難的。有咩其他會試又易的又認可 ...

如果您有大學學位, 可以考慮下考澳洲CPA

大宅

JAlove 發表於 17-9-17 16:57
考完係唔係都要去會計師樓做三年先有牌?
其實ACCA 還是HKICPA 都唔一定要去會計師樓做三年.

HKICPA 只是需要 本身是HKICPA 的MEMBER 簽3年工作經驗,
其實有好多公司都有HKICPA MEMBER的 僱主

ACCA 唔需要ACCA 的 MEMBER簽3年工作經驗,
只要係您上司老闆, 佢就可以簽 您工作經濟

男爵府

望月童 發表於 17-9-18 15:40
其實ACCA 還是HKICPA 都唔一定要去會計師樓做三年.

HKICPA 只是需要 本身是HKICPA 的MEMBER 簽3年工作經驗 ...

請問如果想在香港做 practicing, 係唔係一定要去會計師樓做? 有冇其他途徑?

大宅

JAlove 發表於 17-9-18 15:58
請問如果想在香港做 practicing, 係唔係一定要去會計師樓做? 有冇其他途徑?
...

只要您的僱主/上司有hkicpa member,佢又願意簽就可以

中小型公司好睇彩數
大公司就一定有,
我知的比如任職各間的大學/香港航空都有人都可以簽工作經驗
您去揀工,都可以問對方呢個問題
如果您已經返緊工同時果間公司未有人簽都好,唔緊要 專心考好試

伯爵府

JAlove 發表於 17-9-18 15:58
...

Certified Public Accountant (Practising): 要入左hkicpa做member(至少3年會計經驗), 再加至少一年會計師樓經驗(即係至少共4年會計師樓經驗,唔係好記得), 仲要老闆肯簽比你 (通常有條件或唔肯簽)再加兩個CPA (practising) 踢你入會, 之前要考張paper 架(唔記得)

另外一類叫 Certified Public Accountant, 考哂試夠三年會計工作經驗入左HKICPA做member就係, 做會計工作就得, 唔洗入會計師樓做架~

係HKICPA member (即係上面講 CPA / CPA (Practising))就有立法會功能組別會計界投票權, 其他會計團體係無架~香港認可~

男爵府

snoopyiu 發表於 17-9-18 23:34
Certified Public Accountant (Practising): 要入左hkicpa做member, 再加至少一年會計師樓經驗, 仲要老闆 ...

Thanks for ur info

大宅

回覆樓主:

我報咗QP, 年尾考MD, 冇讀書6年,都驚跟唔上!報咗Kaplan温習班!

別墅

OT 發表於 17-8-13 18:45
自從結婚生仔後十幾年無考,依家考慮想考返,但已經脱曬節,轉曬課程。都唔知點好?!
...

講容易考, 不如考澳洲cpa。 acca 讀書少讀得好辛苦

伯爵府

牛年勳章

JessieMing 發表於 17-9-19 17:08
我報咗QP, 年尾考MD, 冇讀書6年,都驚跟唔上!報咗Kaplan温習班!

我MA考左2次,MB考左一次, 都係FAIL
已放棄

仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

CutieSo 發表於 17-9-22 08:58
我MA考左2次,MB考左一次, 都係FAIL
已放棄

有冇報雞精班?

大宅

cocolachina 發表於 17-9-21 22:57
講容易考, 不如考澳洲cpa。 acca 讀書少讀得好辛苦

謝謝!(emoji)澳洲CPA 真係好容易考架?咁有咩課程可以讀吓。我真係停咗十幾年無讀書,怕自修衰硬呀!(emoji)

別墅

OT 發表於 17-10-2 17:15
謝謝!(emoji)澳洲CPA 真係好容易考架?咁有咩課程可以讀吓。我真係停咗十幾年無讀書,怕自修衰硬呀!(emo ...

澳洲cpa真系好容易,openbook+mc+short question,我身邊d人考唔過HKICPA全部轉去考澳洲CPA,大部分一take pass

大宅

beanbeta 發表於 17-10-2 17:43
澳洲cpa真系好容易,openbook+mc+short question,我身邊d人考唔過HKICPA全部轉去考澳洲CPA,大部分一take ...

請問有無的課程可以讀架?謝謝!

別墅

OT 發表於 17-10-3 22:21
請問有無的課程可以讀架?謝謝!

都是kaplan,ftms

大宅

beanbeta 發表於 17-10-3 22:53
都是kaplan,ftms

Thx!

首頁

尾頁

跳至