自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

IVE high cert 畢業求職時,education 一欄應該點寫呢? 請指教

水晶宮

回覆樓主

比啲信心自己,認為係就係㗎喇!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

bmuimami 發表於 17-8-13 21:16

咩認為係就係呀

睇返政府架構表啦
High dip就係大專

禁止訪問

水晶宮

chulolo430 發表於 17-8-13 21:20
咩認為係就係呀

睇返政府架構表啦

樓主話high cert喎,所以我咪咁講囉

Cert同唔同dip呀?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

回覆樓主:

應該唔算。繼續讀好啲。

大宅

bmuimami 發表於 17-8-13 21:47
樓主話high cert喎,所以我咪咁講囉

Cert同唔同dip呀?

Diploma cert 就唔係大專,
High dip cert 就係大專

唔會因爲ive係大專院校就所有課程都係屬於大專呢層資歷架構。
更加唔會自己認為係就係
其實最清楚就自己上政府網到查下啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 17-8-13 21:16

唔係中學就係大專啦...唔係咩

水晶宮

回覆樓主

我讀書少唔知呀。以為多過中學就等於大專咋。有得罪各位sorry呀

子爵府

good_pig 發表於 17-8-13 21:55
唔係中學就係大專啦...唔係咩

我都覺得係咁
大專都係cheap 嘢

對上仲有大學程度

大專level 仲有好多好多工唔可以申請

利申: 我都係high dip

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

147741 發表於 17-8-14 11:15
我都覺得係咁
大專都係cheap 嘢

冇話cheap唔cheap 嘅...讀乜嘢最緊密合自己

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

政府有 d Officer posting 最低要求係 high cert
然而同時要有會考 5 科合格的要求,如果會考無呢個條件,而又無讀過 dip,考唔一 d 要求要有 會考 5 科合格的政府工

所以 cert/high cert. 係有 d 尷尬

http://www.csb.gov.hk/print/tc_chi/info/1966.html
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

首頁

尾頁

跳至