用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

論盡家傭 今日: 5|主題: 123444

工人自己睇醫生

複式洋房

國民生產總值:215

BKXmas勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我個工人嚟咗四個月
佢早一兩個月同我講佢冇黎月經,我帶咗佢去睇一次私家醫生,之後再去睇婦科醫生,冇BB
,但到而家都未嚟M,之後佢自己走咗去灣仔睇咗菲律賓嘅西醫,張單$420,返到嚟就咁俾咗張單我,單上面寫住話佢閉經及消化不良。

請問果張單我需唔需要負責?

王國熱話
子宮內膜異位-想懷孕
高齡小產三次AMH0.15NK高精子形態2%,目前嘗...
經血量太少,迫不得以睇中醫
8.16放胎,呢幾日放胎嘅有咩feel呀?

大宅

國民生產總值:2812

BKXmas勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
molly_fung 發表於 17-8-13 20:50
我個工人嚟咗四個月
佢早一兩個月同我講佢冇黎月經,我帶咗佢去睇一次私家醫生,之後再去睇婦科醫生,冇BB
...

工人的醫療費用也是有僱主負責,妳有替工人姐姐有買保險?寄去保險公司就可以了。

水晶宮

國民生產總值:62818

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
molly_fung 發表於 17-8-13 20:50
我個工人嚟咗四個月
...

我唔會理佢囉,唔通佢去養和睇又要我負責呀。

如果佢平時ok嘅我會比,但會認真同佢講無下次,同埋要睇我指定醫生囉!
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

複式洋房

BKXmas勳章

sillything 發表於 17-8-14 03:04
我唔會理佢囉,唔通佢去養和睇又要我負責呀。

如果佢平時ok嘅我會比,但會認真同佢講無下次,同埋要睇我 ...

我之前已經同佢睇過兩次醫生又幫佢買咗幾次藥,佢啲月經都未黎,之後又冇同我講,
我平時要佢放假返到屋企要做埋D手尾先至入房,佢琴日返到嚟同我講話要佢做嘢犯法,之後又就咁俾咗張單我,所以我唔想同佢俾,所以我想知道如果唔俾返全數佢係咪都有問題?

複式洋房

BKXmas勳章

Victory1 發表於 17-8-13 23:27
工人的醫療費用也是有僱主負責,妳有替工人姐姐有買保險?寄去保險公司就可以了。
...

有保險啊,但係因為佢自己走咗去睇菲律賓醫生就咁比番張單我唔係好想同佢比,所以想知道如果冇嚟M算唔算生病?

珍珠宮

國民生產總值:34992

2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

冇同我講自己私自去睇我唔會比,係甘佢真係去私家醫院睇千幾蚊唔通我又要比?我點知咩醫生?冇黎m唔係病。有得拗!你要影低或copy張醫生紙先。

佢甘串你米揸正黎做。唔好比佢食住。

大宅

國民生產總值:2812

BKXmas勳章

molly_fung 發表於 17-8-14 09:02
我之前已經同佢睇過兩次醫生又幫佢買咗幾次藥,佢啲月經都未黎,之後又冇同我講,
我平時要佢放假返到屋企 ...

好明顯係駁炒,仲要係嚟香港醫病多過做工喎!
啲嘢放係到唔好幫佢做,放假後第二日又係佢做返。
佢好明顯識勞工條例,可能有人教佢,要小心小心。

複式洋房

BKXmas勳章

kit2004 發表於 17-8-14 09:43
冇同我講自己私自去睇我唔會比,係甘佢真係去私家醫院睇千幾蚊唔通我又要比?我點知咩醫生?冇黎m唔係病。 ...

我都打個去勞工處問係唔係病,佢叫我去搵醫生confirm,不過我最後同佢講左我只會比今次錢,以後如果你再比呢啲單我我唔會幫你俾錢

複式洋房

BKXmas勳章

Victory1 發表於 17-8-14 10:30
好明顯係駁炒,仲要係嚟香港醫病多過做工喎!
啲嘢放係到唔好幫佢做,放假後第二日又係佢做返。
佢好明顯 ...

係,佢嚟咗四個月就開始玩野,D工人真係好煩

大宅

國民生產總值:4199

BKXmas勳章

你攞張單去claim保險, 若唔係病, 冇得陪!

大宅

國民生產總值:1571

BKXmas勳章

ChineseHK 發表於 17-8-14 16:31
你攞張單去claim保險, 若唔係病, 冇得陪!

不如check下個醫生係咪註冊左嘅?冇註冊醫生都冇得claim!

男爵府

國民生產總值:5656

BKXmas勳章

同佢講僱主有權指定醫生!

大宅

國民生產總值:2588

BKXmas勳章

molly_fung 發表於 17-8-14 09:02
我平時要佢放假返到屋企 ...

兩件事!

1 .工人講得冇錯,佢放假你要佢做野係你唔啱。

2. 佢睇醫生係要通知你架喎 冇理由自己鍾意睇咩就咩,如有買醫保 比單Center 寄比保險,不過上限好小。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎