懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我今年頭check到有甲亢(指數偏向高),但怕食葯影響到bb,想請教係咪一定要食?唔食會唔會影響到bb智商?
而家有三個月

大宅

回覆樓主:

婦產科醫生冇 refer 你去內科跟進?

好大機會要食藥同定期驗血 check 指數。有一種甲亢藥是可以被孕婦及哺乳媽媽食的,有一種藥是孕婦一定唔可以食,內科醫生知㗎啦。如果指數唔係太高,有機會唔使食藥,不過都要定期驗血。

如果要食藥,但唔食,甲亢情況會更嚴重,例如心跳更快(懷孕中後期,因為要負擔 bb 泵血,心跳已經會比平時快好多;再快,嗯,你自己心臟 xxxx );情緒唔好(對 bb就梗係唔好),新陳代謝好快,食好多都餓(咁唔知 bb 餓唔餓了); 等等。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

最好睇下內科,我年頭生細B果陣都會,內科醫生系最後一個月先叫我食藥, bb依家好健康。

複式洋房

aquaQ 發表於 17-8-14 16:41
婦產科醫生冇 refer 你去內科跟進?

好大機會要食藥同定期驗血 check 指數。有一種甲亢藥是可以被孕婦及哺 ...

尋日去政府診所覆診,話我甲亢指數偏高咗少少叫"擇界",暫時可以唔使食藥住,但係要去返去威院定期覆診,政府診所就停咗覆診!我問醫生有乜可以做到或者注意啲乜,佢話無啦定期抽血檢驗啦!唉, 心情都有影響(emoji)(emoji)

複式洋房

haha748494 發表於 17-8-14 23:35
最好睇下內科,我年頭生細B果陣都會,內科醫生系最後一個月先叫我食藥, bb依家好健康。 ...

想問邊間醫院?定係生b嗰間醫院?

大宅

skathy 發表於 17-8-15 07:54
尋日去政府診所覆診,話我甲亢指數偏高咗少少叫"擇界",暫時可以唔使食藥住,但係要去返去威院定期覆診, ...

唔好心情差,應該咁想:一直去到生,姑娘、助產士、醫生,全部都會因爲你特別D,會睇多眼,留意多D,其實是好事。產檢會問多兩句;作動到生,D姑娘會來睇密D我D心率;生完,都仲檢查多次。

我一直唔使食藥,6個星期驗一次血。驗到生完後兩個月,再驗一次。我餵母乳,大概4,5 個月,又去驗咗一次。

首頁

尾頁

跳至