想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為卵巢多囊症,第一次食排卵藥
食個幾日個人長期肚餓,食完排keep check 紅d體溫,紅d好似day 12排,體溫就好似day 13、14排...不過我估我應該miss左排卵、day11-13都冇交功課今個cycle冇行架喇

不過呢2日(day16、排卵後幾日)子宮成日抽住痛,唔知係咪食左排卵嘅原因、令子宮比較大反應?大家會唔會咁?對排卵/子宮有冇唔好?我下個cycle 仲食唔食得

食過嘅你有冇咩感覺?
又Bingo左未?

複式洋房

回覆樓主:

今日 day 5, 食第一粒 排卵藥。 無咩特別,只係個肚有點脹。我晚飯前食(8pm)

大宅

hahawewe 發表於 17-8-14 00:20
食個幾日個人長期肚餓,食完排keep check 紅d體溫,紅d好似day 12排,體溫 ...

我都係多囊,食過3個cycle ,食完肚漲腰酸,條腰硬到彎唔到腰,有一次排卵日仲要超級痛,造人果陣有想死既感覺,黎m時血量少左好多,血色仲係啡黑色,不過反應個個唔同,可能我敏感d。最後食左3次都唔中,去睇中醫,醫師話我食完排卵藥後裡面亂哂,要重新調理過。而家仍然努力中

複式洋房

樓主 我同你一樣 上cycle 食左排卵藥之後
成日好肚餓 排卵之後幾日都抽住抽住痛
我都想知係咪對隻藥反應較大
唔適合再食

別墅

回覆樓主

我有同時睇中醫同針灸
其實我都覺自己唔係好夾西藥(相對中藥),但奈何西藥又真係可以即刻排到

大宅

食左8次唔成功
食完藥無乜感覺

大宅

我都係多囊,食左7次 ,每次2-3粒,但食完無你提到嘅反應。
醫生話我對啲葯有反應,卵子識大,可惜第四次cycle 中了宮外孕,切了一邊輸卵管,而家只能等無切嗰邊排卵,機會先大啲啲

複式洋房

hahawewe 發表於 17-8-14 13:39
我有同時睇中醫同針灸
其實我都覺自己唔係好夾西藥(相對中藥),但奈何西藥又真係可以即刻排到
...

真係好煩 我食完照到卵子有大 但內膜變薄了
下個cycle 都唔知再食唔食好(emoji)(emoji)

大宅

meioo 發表於 17-8-14 18:47
真係好煩 我食完照到卵子有大 但內膜變薄了
下個cycle 都唔知再食唔食好(emoji)(emoji)
...

我都係同樣情況,我睇生育科醫生佢話排卵藥唔岩我,下次cycle 要改打排卵針

大宅

BK Milk勳章

食個幾日個人長期肚餓,食完排keep check 紅d體溫,紅d好似day 12排,體溫 ...

食咗3次,中咗,無咗!

複式洋房

tt2014tt 發表於 17-8-14 18:54
我都係同樣情況,我睇生育科醫生佢話排卵藥唔岩我,下次cycle 要改打排卵針
...

今次唔成功 要等月尾再見醫生 先知要唔要轉方法

別墅

我上個cycle 食吾成功!冇多襄!但食25mg 都係排得一粒!今個cycle 再try

大宅

回覆 meioo 的帖子

我都係內膜薄左,但醫生有開左藍色葯丸俾我,食两日就厚返,然後keep住食两星期,你醫生有無話會開葯幫下內膜吖?

複式洋房

kinsbb 發表於 17-8-14 21:45

我都係內膜薄左,但醫生有開左藍色葯丸俾我,食两日就厚返,然後keep住食两星期,你醫 ...

因為我第一次食 照左內膜薄左 醫生叫我試左先 唔得再睇下點 宜家唯有等下次覆診

大宅

kinsbb 發表於 17-8-14 21:45

我都係內膜薄左,但醫生有開左藍色葯丸俾我,食两日就厚返,然後keep住食两星期,你醫 ...

我睇普通婦科醫生,佢可能唔係咁識,下星期改睇生育醫生,希望可以針對問題下藥

大宅

tt2014tt 發表於 17-8-15 08:36
我睇普通婦科醫生,佢可能唔係咁識,下星期改睇生育醫生,希望可以針對問題下藥
...

我原本都係普通醫生, 睇左兩個cycle, 佢就建議我睇生育科,都好多謝佢唔dum

生育科醫生會睇得全面好多, 亦會針對每個cycle 不同情況去用針葯, 不過就真係燒銀紙 : (

希望大家都早日順利bingo啦!!

大宅

kinsbb 發表於 17-8-15 11:28
我原本都係普通醫生, 睇左兩個cycle, 佢就建議我睇生育科,都好多謝佢唔dum症 生育科醫生會睇得全面好多, 亦 ...

我宜家等緊M到,好想快d再開始過。大家加油

大宅

下個月食排卵藥,好緊張!!!

大宅

kinsbb 發表於 17-8-15 11:28
我原本都係普通醫生, 睇左兩個cycle, 佢就建議我睇生育科,都好多謝佢唔dum症 生育科醫生會睇得全面好多, 亦 ...

佢有冇介紹睇邊個生育科?

首頁

尾頁

跳至