婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 anna59 的帖子

我暫時未同老公提以後唔番去, 經濟上都唔需要佢家人幫忙. 我怕佢想帶個女番去.
我個女試過比姑奶帶出去玩, 個女好眼睏, 我叫唔好去啦佢好攰, 姑奶唔聽我唔理我, 點知仆到半邊面流哂血番黎, 嚇到我同老公死死下, 好彩隻眼無事. 姑奶仲好意思話無事咪好囉...想請問如果你係我會咩反應?呢D唔係外星人係咩呢? 自己無結婚都唔好攪我個女啦....

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔同住,我唔會俾個小朋友佢見。
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

回覆樓主:

比著係我,我會由老公帶番去,自己去relax,唔比個孫佢見你就係罪人,同埋一開始返咁密,毛啦啦唔返好覺眼,慢慢兩星期一次,三星期一次,一個月一次冇咁覺眼,你講嗰啲我經歷緊,由開初好嬲,到放棄,因為唔想大家關係咁差,關係差都係辛苦老公,但好彩係我最多一個月見一兩次,所以所有野都當睇唔到,個女食完大量糖第二日咳就叫老公拍短片比老爺奶奶睇,等佢地知衰!

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 yeeyeesin 的帖子

都唔夠我99外星,同我個仔(2歲)玩,

隀到塊面瘀晒(近眼位置),有傷痕,就甘走左去,

話自己約左人,無話聲俾C6知,

工人唔知點算,打俾我,

我惟有叫婆婆上去睇下,善後

大宅

yeeyeesin 發表於 17-8-14 21:41
有次老爺睇完醫生D抗生素食到亂哂,我地好心幫佢分好D藥,佢仲大聲過我地鬧我地仆街,仲話自己咩都識,駛 ...

其實對住D咁既人同佢嘈都無意思,一來佢係你62,2來始終有小朋友喺度身教係好緊要。佢再係咁你可選擇減少來往先,大家氣下左勒,就佢講咩你都唔好有回應,唔鍾意時叫老公代出聲,或者諗一樣野可以即刻做既,(例如洗手)可即刻抱番走個女。
你唔鍾意俾提子個女食,可以話多謝爺爺勒不過今日已經食左,唔可以食咁多唔食勒。
有時唔係話討好佢,為左自己可以身教,為左老公唔好難做。有時都要咁做

男爵府

我唔覺得樓主今次對老爺爆粗有問題噃
叫咗佢唔好係都要同個新抱撐到行
做乜啫,好威咩家陣
爆你就爆你架啦
長輩又點?有尊重過個後輩咩
就係因為個細路咁細
所以先至唔可以下下縱佢
一陣慣咗咪又係父母受返

今時今日
粗口已經唔係班道德高地諗得咁不堪
我第時都會教我仔女講
會話佢知乜嘢情況下可以講同埋係乜嘢意思
好過比人鬧都唔知乜事咁笨x

大宅

我同左老公講, 以後唔會帶BB再番老爺度. 老公即時話唔得, 佢話我無權阻止BB見佢D親人, 因為BB係佢地個孫, 又係佢地姪女唔可以咁做. 我話唔可以, 佢地每次都令到BB受傷, 我忍唔到...老公話佢要諗下有無其他解決方法, 點做好?

別墅

回覆樓主

我覺得唔洗以後唔去,但段期內一定唔再去,比佢地知道唔係惡就得,你地真係會唔返去

公爵府

yeeyeesin 發表於 17-8-18 16:45
我同左老公講, 以後唔會帶BB再番老爺度. 老公即時話唔得, 佢話我無權阻止BB見佢D親人, 因為BB係佢地個孫, ...

我老公誓神劈願話會睇緊啲,唔會俾佢媽亂講嘢(如喺小朋友面前講粗口/講我壞話),同埋制止佢媽不當行為(如摸完生魚有血隨即再摸細路/咳都迫個細路食朱古力),但男人真係唔細心嘅動物,佢點努力都敵擋唔哂99嘅攻勢

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

老公一家都係外星人, 包括你老公在內? 即係你嫁咗外星人?

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

大宅

衝勁BB 發表於 17-8-14 19:46
我老爺都係咁,成日話我地咩都唔俾個仔食,話成日都話個仔咳。有一次仔仔咳我地話唔好食車厘子,佢話:食 ...

最憎呢d人,專搞分化。細路病左,又話點解病,有病就阿媽錯,聰明就係佢地基因好。

大宅

emt1314 發表於 17-8-18 23:43
老公一家都係外星人, 包括你老公在內? 即係你嫁咗外星人?

披左人皮既外星人。一街都係啦。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我個fd有招好絕:家中長老,又係亂俾野小朋友食(個細路有哮喘呢),小朋友一咳,嘔,即刻9秒9同佢睇醫生,放3大樽藥水俾佢地面前,同埋醫生收據…
果細路知亂食野,後果要飲藥水,自己就拒絕…

子爵府

回覆樓主:

講粗口鬧老人家已经吾啱,係吾言只尊重人。你62嬲係啱的。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

yeeyeesin 發表於 17-8-18 16:45
我同左老公講, 以後唔會帶BB再番老爺度. 老公即時話唔得, 佢話我無權阻止BB見佢D親人, 因為BB係佢地個孫, ...

最多少見 一個月一次 最多半日
睇實D 忍半日
無可能完全唔見 你完全唔比他朝有日真係婚都有得離 但你老公有權探個小朋友帶佢出去玩 佢帶個小朋友番99到你都阻唔到
個小朋友唔係你獨有物 都唔係你老公獨有物

別墅

yeeyeesin 發表於 17-8-14 16:28
老公一家人,包括老爺,奶奶,姑奶全部都係外星人黎。叫佢唔好做既野,由細聲講到大聲都係唔理,一於照做。 ...

老人家對個孫系咁
但又唔好系小朋友面前講粗口
如果好似你哩個情況,我會講
小朋友咩都要教,要等佢習慣一d日常生活
如果唔系,就好似你個仔咁,俾你地寵壞佐,大個就激死人
全場靜晒
唔需要同佢大聲嘈

大宅

yeeyeesin 發表於 17-8-14 23:32
回覆 anna59 的帖子

我暫時未同老公提以後唔番去, 經濟上都唔需要佢家人幫忙. 我怕佢想帶個女番去.
呢D姑9叫佢去食屎啦, 邊有人整到人地個女咁, (雖然吾係直接) 可以咁嘅態度架! 係我實爆佢.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都會反枱,返教會都係人都會有脾氣,不過粗口就唔好係女面前爆啦,係我就即刻帶埋個女走嘈黎都冇意思,我媽亂比野我女食,我以後唔帶女上去見都唔比佢見,病果個唔係佢梗係口響架
感激遇上你~

大宅

最慘99大熱天時33度好話我比背心亞囡著, 仲話要著多件外套, 話我會冷親個囡,
外星人請你番火星吧. 無眼睇.

首頁

尾頁

跳至