家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

碎股or現金

子爵府

2018復活節勳章

健康100 發表於 17-8-14 21:30
碎股or現金

我都想知碎股有幾多?

伯爵府

碎股or現金
未公報以股代息價, 等出咗先計啦。

大宅

maymaggie 發表於 17-8-14 23:13
未公報以股代息價, 等出咗先計啦。

證券行已有

伯爵府

健康100 發表於 17-8-15 07:38
證券行已有
你間證券行咁快嘅? 換股價是 ?

大宅

換股價己公佈

http://www.hkexnews.hk/listedco/ ... /LTN20170810493.pdf

9.968USD
不要發私人訊息給我sell保險或其他理財產品。

子爵府

mytiger 發表於 17-8-15 11:29
換股價己公佈

http://www.hkexnews.hk/listedco/listconews/SEHK/2017/0810/LTN20170810493.pdf

吾好意思,第一次買左HSBC, 即是要邊樣化算d??

大宅

ccn008 發表於 17-8-15 11:57
吾好意思,第一次買左HSBC, 即是要邊樣化算d??

視乎以下因素

1. 長遠是否看好匯控, 是的話, 要股。跟本吾睇好, 收錢+沽貨。
2. 持實股還是在銀行/證券行, 因為買賣碎股, 收費有所不同, 當然大升既話, 少少費用, 何足掛齒
3. 換股價

一般換股價定好後,會收到通知邊日係最後決定要股定要錢, 例如今次換股價係USD 9.968 ( ~ HKD 77.75). 現在收市價係 75.35,點解要用 77.75 買 75.35 既貨?

以下好多人看完會覺得好煩, 所以怕煩就不用看b.

a. 確定收股/錢前一日, 股價低於換股價, 收錢. 等待股價低於換股價用股息再買入
b. 確定收股/錢前, 如果股價大幅低於換股價, 例如早幾日是74.5元, 你就要用手上持股計計數.假如你有10,000股, 本來你可以 10,000x 0.1 /9.968 = 100股 (HKD77.75 1股) +USD3.2 現金 (未計銀行手續費), 其實在股價 74.5時, 你收到既股息 10,000 x 0.1 = USD 1,000 ~ HKD 7,800, 是可以買入 104股左右, 變相自制以股代息, 而且收的股數比原先更多. 有些買賣碎股的證券行收費低廉, 是可以這操作的。 不要看輕多幾股, 4股就是多了4%。確定買入後, 就可以決定收現金股息了。

伯爵府

mytiger 發表於 17-8-15 12:18
視乎以下因素

1. 長遠是否看好匯控, 是的話, 要股。跟本吾睇好, 收錢+沽貨。
全對 !
我就是用 b 的方法去自製以股代息, 不過我持有股數多, 通常我會加多少少錢, 砌夠多1 手。變相又再迫自己儲多 d 。

大宅

maymaggie 發表於 17-8-15 14:54
全對 !
我就是用 b 的方法去自製以股代息, 不過我持有股數多, 通常我會加多少少錢, 砌夠多1 手。變 ...

長線投資者應該都識甘做, 我自己用一通做買賣碎股, 所以收費更有競爭力。

伯爵府

mytiger 發表於 17-8-15 15:04
長線投資者應該都識甘做, 我自己用一通做買賣碎股, 所以收費更有競爭力。
...
多謝你解釋得咁詳細, 其實我有咁樣做, 但係我無為意係差了 4%, 匯豐銀行一年派4次息,一次就差4% 算很多了。
一通我知收費好平, 但係唔知有碎股買賣, 收費都係5蚊一次 ?

大宅

maymaggie 發表於 17-8-15 22:36
多謝你解釋得咁詳細, 其實我有咁樣做, 但係我無為意係差了 4%, 匯豐銀行一年派4次息,一次就差4% 算很多了。 ...
巿價盤直入2元,正當排隊5元,有coupon可扺銷

伯爵府

mytiger 發表於 17-8-16 09:13
巿價盤直入2元,正當排隊5元,有coupon可扺銷
原來碎股都可排隊入, 咁一通又幾好噃。

侯爵府

碎股or現金
一定係碎股

大宅

maymaggie 發表於 17-8-16 13:06
原來碎股都可排隊入, 咁一通又幾好噃。

系, 我就係like佢網上好多野自己搞到, 正面講就係不求人, 自己搞, 收費低, 相反講, 無service。

maymaggie    發表於 17-8-16 14:10

複式洋房

以股代息 複息甘滾大佢

大宅

快D快D 發表於 17-8-16 16:53
以股代息 複息甘滾大佢

yes ar, 同意

男爵府

nownowma 發表於 17-8-14 22:38
我都想知碎股有幾多?

要錢,之前高位放咗,
得番2手多些,不如要錢,
等遲些考慮提高每供款額