少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

昨日,我仔偷偷張.所有礼事錢去買新电話,佢只係得九歲,每件事都唔聽.,自作主張.,不受管,我老公己放棄佢,我之前对佢亦有希望,希望遊戲冶療,社工親子課可改善,但都係失望,換來只係痛心

大宅

適當年紀比佢做適當的事,而家好多十歲八歲都有自己電話,
你唔買比佢,佢自己走去買,
你唔比佢買,佢會偷人地電話·
跟着世界走吧!

曾經有同事幫個女買四千幾的電話,
間佢做咩買咁貴電話比個女?
佢話佢個女十六歲,身村樣貌都好多男人望,
佢驚冇端端見個女有新電話…
所以同事先買.

大宅

回覆樓主

佢只係得9歲,唔好咁快叫佢仵逆,佢可能一定知你們唔俾買電話,唯一方法用偷利是錢買,而家要解決係同佢講偷錢不對,日後要買野同父母商量。

男爵府

睛靈勳章

manwai11 發表於 17-8-16 10:50
佢只係得9歲,唔好咁快叫佢仵逆,佢可能一定知你們唔俾買電話,唯一方法用偷利是錢買,而家要解決係同佢講 ...

呢件事,令我第一次"甘傷心,但佢仲唔知錯,話D礼事錢係佢,佢可以買自己喜歡既野,我地唔比佢有电話,怕佢迷上打机,多次解釋都唔聽,好心傷佢冇珍惜我地母子関,佢只係想用手机上綱打机,我鬧佢係咪上網打机重要過我,佢只係唔出聲,仲話想去古兒園住,我好失望,似乎佢真係不再意我,一D都沒感受我幾心痛,唉…,黎跟我'点对佢好,唔通大家不秋不睬,互-相憎大家?,

火龍果

伯爵府

好媽媽勳章

我個囡既情況同你仔類似,
佢用自己利事錢叫同學幫佢買左部3G手機,
4月買,前幾日先喊住同我講,
話知錯,好內疚........

我知道後無鬧佢,因為都明白佢渴望有部3G電話,
我話唔緊要啦....講一陣道理就算.
我地有俾2G手機佢用,但佢嫌老土,所以偷偷地買.......
呢件事話俾我知,有D野,禁制係唔可行了,既然係甘,
不如坦白傾,再搵解決方法.........反叛期好麻煩,
寧願同佢有商有糧,好過咩都唔俾.....我囡依家自由用電話,
希望佢有自制能力吧......

別墅

lilicatcat 發表於 17-8-15 08:52
昨日,我仔偷偷張.所有礼事錢去買新电話,佢只係得九歲,每件事都唔聽.,自作主張.,不受管,我老公己放棄 ...

唔好放棄, 比多D愛心感動佢啦唯有
其實我睇到你的故事, 都身同感受,
我仔又係, 唔知錯, 唔反省, 以自我為中心
身邊既事对佢一點都唔重要
最緊要係有機打
我呢個暑假, 真係過得好辛苦, 每天見佢食, 訓, 打機
鬧又鬧過, 傾又傾過, 都冇咩幫助
我都好心淡, 好心痛,
但有乜辦法呢? 唯有忍耐,
希望終有一天感動佢

男爵府

睛靈勳章

hwl2b 發表於 17-8-17 14:18
唔好放棄, 比多D愛心感動佢啦唯有
其實我睇到你的故事, 都身同感受,
我仔又係, 唔知錯, 唔反省, 以自我為 ...

睇完各位意見,原諒佢,但大家協意15分中每日,今曰第一曰,就出事,佢要求秘馬改時間,我唔肯,又大發脾氣,仲唔肯補習,唉…,真係冇得救
火龍果

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

慢慢黎.

你作出左讓步, 佢仲要講條件, 俾我都唔會應承. 我大仔9歳, 算受教, 但有時都係咁, 佢發脾氣等只會增加懲罰.

暑假佢開始無聊, 有時同細佬個妹打架, 唯有同佢去下公園.

水晶宮

lilicatcat 發表於 17-8-16 11:03
呢件事,令我第一次"甘傷心,但佢仲唔知錯,話D礼事錢係佢,佢可以買自己喜歡既野,我地唔比佢有电話,怕 ...

点解一個9歳小朋友可以自由出入到一個地步拎住千幾2千蚊去買手機?

男爵府

睛靈勳章

birdbird 發表於 17-8-19 10:43
点解一個9歳小朋友可以自由出入到一個地步拎住千幾2千蚊去買手機?

D錢係佢礼事錢,佢親放補習自己去買,氣死我
火龍果

水晶宮

回覆樓主:

我只能勸你唔好咁嬲。

要同個仔解釋番即使d利是錢係佢, 不等如佢能擅自用來買野, 仲要係千幾二千蚊的電話。媽媽當初唔買手機比佢係有原因. 現在佢買咗, 唔代表媽媽唔比佢用手機的因素就完全不再適用。

大宅

lilicatcat 發表於 17-8-17 18:13
睇完各位意見,原諒佢,但大家協意15分中每日,今曰第一曰,就出事,佢要求秘馬改時間,我唔肯,又大發脾 ...
15分鐘不如唔好比佢打.
15分鐘就等於吃一、两啖飯就唔比佢吃,
盞搞到皮氣越來越大.
你唔比佢玩,佢越要玩,你點同佢鬥?

玩45分鐘佢先會满足·
不如講明係某段時間比佢玩,
等佢玩得開心仲好啦!

子爵府

親子王國15週年勳章

15 分鐘未免太少,就好似食飯食到一半就畀人叫走,睇電視睇到一半就熄電視,好難唔發脾氣。

我自己都鍾意打機,越唔畀打,心引越大,越戒唔到,越會偷玩,結果浪費更多時間去打機。既然依家都買左,嬲都冇用,唯有好好管理。30 分鐘,隆重其事,打機前要去廁所、飲水,一開始打機就唔準走黎走去,要專心打。一離開座位就當自動放棄。父母係呢段時間唔會打擾佢,直到夠鐘,1 分 1 秒都要算清。

父母同孩子雙方都要嚴守呢幾條規矩,白紙黑字寫低簽埋名。如果小朋友犯規,減 5 分鐘,如果父母犯規,加 5 分鐘。

我去補習,會同小朋友先玩 Scrabble 熱身,玩之前會先講規矩,佢地要同意先可以開始玩。規矩唔可以中途先講,唔係的話佢地會耍賴唔肯遵守。

男爵府

我仔今年升小一, 我也在考慮電話問題,
很多人就盡量禁, 一俾孩子用, 就失控,
我家中沒有電視, 我仔出街食飯,
望住人地個電視, 眼定定.
我就會諗, 係咪因為一直都無,
反而令佢更喝求.

我家的零食, 一向放在孩子能自由拿的地方,
孩子從不偷食, 食前亦會來問准, 不會亂來.

如果只是一味禁止, 不如讓他用, 給予應用守則,
會否是更好的方法呢?

首頁

尾頁

跳至