1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2016年嘅媽媽,入黎傾下計,交流下湊BB嘅事吖,我囡13個月,識講好少嘢,通常幾時先會講到或表達到意思?

大宅

same as my bb...13 mths

大宅

回覆 Agnescl1121 的帖子

Hi Hi....都係6月BB?識行嗎?

大宅

育兒性格勳章

Ccly8383 發表於 17-8-15 10:26
2016年嘅媽媽,入黎傾下計,交流下湊BB嘅事吖,我囡13個月,識講好少嘢,通常幾時先會講到或表達到意思? ...

2016 年 1 月

不用太急 , 我女要到16、17個月先表達到

大宅

回覆樓主

仔仔就梨13個月

大宅

2016年嘅媽媽,入黎傾下計,交流下湊BB嘅事吖,我囡13個月,識講好少嘢,通常幾時先會講到或表達到意思? ...

我仔只係識爸爸媽媽燈燈奶奶 識做Hello bye bye,five five,錫錫,拍手,剛剛開始離手行兩三步。
但就唔識指野,想要既野只會伸手去攞同喊(但我指遠野近野會識跟住方向望),完全唔肯疊積木 只會好開心咁掃跌哂,但入圖形佢就會玩。

大宅

回覆 Ccly8383 的帖子

Jul...can walk a little

大宅

回覆 ricci0917 的帖子

都識好多嘢了,幾多個月大?

大宅

Ccly8383 發表於 17-8-15 19:06

都識好多嘢了,幾多個月大?

就快13個月 但上網睇1歲應該要識指野 我仔完全唔指 唯有呢幾日開始狂教佢指 哈哈

大宅

我囡成日指,想要咩就指,應該話咩都指😂😂

大宅

Ccly8383 發表於 17-8-15 19:11

我囡成日指,想要咩就指,應該話咩都指😂😂 ...

咁咪好囉 識表達

男爵府

我仔13個月都未識講野呀

大宅

回覆 NatalieTY 的帖子

我囡都係只識簡單,爸爸媽媽,奶奶,buy buy,等咋。。。。

別墅

回覆樓主:

6月bb呀(emoji)(emoji)
開始識跟人講野,但都唔算好識表達呀

大宅

回覆 iversonivy 的帖子

咁啱嘅。。。大家都係6月,你邊區架?

大宅

我囡成日搖頭,但唔識點頭,大家嘅BB識得點頭嗎?

別墅

Ccly8383 發表於 17-8-15 22:20
回覆 iversonivy 的帖子

咁啱嘅。。。大家都係6月,你邊區架?

屯門呀

大宅

回覆樓主:

14個月囝囝,識講媽媽,爸爸,嫲嫲,爺爺,公公,婆婆,伯伯,抱抱,奶奶(要飲奶果陣),果果(要食水果),拜拜,波波,餅餅,會指住月亮叫亮亮。問佢識答'要'或者'係',唔要唔係就當聽唔到。講佢是非會嗌,表示不滿。識得通屋走,見大人食嘢佢又食。叫佢拎嘢會幫手拎。

其實BB一早就識聽大人講嘢,不過唔識表達。

大宅

回覆 MonsterGary 的帖子

嘩。。。識講好多嘢,點教BB講嫲嫲,爺爺,婆婆,公公,我囡成日比人叫,仲唔識講嘅。。。。。。同埋唔識點頭。。。。。,謝謝分享

大宅

Ccly8383 發表於 17-8-16 09:04
回覆 MonsterGary 的帖子

嘩。。。識講好多嘢,點教BB講嫲嫲,爺爺,婆婆,公公,我囡成日比人叫,仲唔識 ...

我兩公婆都要返工,平時嫲嫲湊,成日同佢講嘢,有時係兒童書度拍俾佢知呢樣係乜,果樣係乜。帶佢去買餸時又會話俾佢知呢樣係乜,果樣係乜,而家仲識咗買嘢要俾錢。
有時我哋帶佢出街都會指俾佢知呢架係巴士,夜晚出去問佢亮亮係邊,佢都識指。七個月大果陣,孭佢出街見到巴士經過,我口多叫佢同巴士講拜拜,佢居然識得揸放隻手,做拜拜動作,我同我老婆都嚇親。
試過嫲嫲係書到指個卡通樣既掘路機(digger)俾佢知,跟住話用嚟掘路,做手勢話會dig dig dig。過幾日係街度見到掘路機係到掘路,佢係識指住話dig dig dig,仲要唔肯走,嫲嫲要陪佢曬咗成十分鐘睇住人掘路,啲地盤姐姐話好曬,你要返屋企先肯走囉。

而家晾衫時有時佢會走埋嚟搞搞陣,就叫佢幫手拎衣夾衣架,有時夾好抱起叫佢掛係條桿度,咁佢又肯做。

之前試過扭抱,我哋教佢要講抱抱,咁先知佢要想抱,咁佢初初唔肯,我哋就當唔知唔抱佢,跟住佢肯講先抱。咁而家好多時都肯講抱抱。我有時會問佢係咪要抱抱,佢話係我先抱囉。

總之我個仔要志在參與大人既事囉。

首頁

尾頁

跳至