興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我個牌雪左近5年, 自從4年前用C6車比佢鬧完, 我的起心肝近排買多架車仔去操.今日已經係第5次出車 (我自己一個人), 每次揸1.5-2 小時. 之兩次都仲OK, 今日揸得唔夠好. eg: 轉內彎, 入錯線. 連泊車都泊得麻麻. 我覺得好灰, 真係唔係揸車材料, 問題係..... 牌費10月頭到期, 我應該堅持落去, 還是用到9月第3星期, 賣左架車佢算 ? 坦白講, 我仍然有點怯, 同埋有壓力..... 好唔開心中.

大宅

早早地放左去

水晶宮

Kittymummy 發表於 17-8-15 16:05
我個牌雪左近5年, 自從4年前用C6車比佢鬧完, 我的起心肝近排買多架車仔去操.今日已經係第5次出車 (我自己一 ...

大宅

你今天放棄=呢世都放棄, 有冇渣車好D朋友教下路

水晶宮

fufu2726 發表於 17-8-15 16:30
你今天放棄=呢世都放棄, 有冇渣車好D朋友教下路

係呀,如果今劑放棄的話,我以後都吾會再揸車了有朋友揸開車,但各有各忙,比較難約.

大宅

我個牌雪左近5年, 自從4年前用C6車比佢鬧完, 我的起心肝近排買多架車仔去操.今日已經係第5次出車 (我自己一 ...

揸車係功多藝熟,儲多D 路面經驗,出車前,如果去陌生嘅地方就睇定Google Map囉。唔係想像中咁難啫。最煩麻就係Cut 線,同埋入迴旋處。

水晶宮

hamsubbb 發表於 17-8-15 19:17
揸車係功多藝熟,儲多D 路面經驗,出車前,如果去陌生嘅地方就睇定Google Map囉。唔係想像中咁難啫。最煩 ...

多謝鼓勵.
咁我應該日頭操車,還是晚上10後好?

大宅

Kittymummy 發表於 17-8-15 19:30
多謝鼓勵.
咁我應該日頭操車,還是晚上10後好?

你應該係熟悉嘅環境操車,即你家附近,你父母屋企附近,總之就係一些熟悉嘅路,合埋眼都識行嘅路,咁應該萬無一失。跟住先好操高速公路。

其實,最危險都係Cut 線同入Roundabout. 記得多打燈,多睇鏡。

大宅

我雪了九年先解凍,第二日揸架新車拍右S位攪到前bumper 右邊都甩釘, bumper 部分fing下fing下, 結果成年都唔敢再泊S位, 現在已過了五年完全無問題,但第一年出車前一定睇定google map條路點行一早轉定線減少cut缐,記住cut缐令頭已防盲點,去車場前睇下YouTube 有無片,太細車場唔好入,一陣撞花仲煩,泊左s右s可睇片最好裝埋後泊鏡頭,多練習就ok加油

https://youtu.be/WpDwSFN_8fc

水晶宮

hihihappy 發表於 17-8-15 22:37
我雪了九年先解凍,第二日揸架新車拍右S位攪到前bumper 右邊都甩釘, bumper 部分fing下fing下, 結果成年都 ...

今日中午操車,轉彎又轉得吾好,吾太熟路又入錯線. 係車場練泊L位,又吾係次次都泊到. 總之⋯⋯好吾開心啦. 我真係想放棄

大宅

唔好咁灰心,冇人一生出來就識得開車嘅。好似以上的JM 講熟能生巧的。泊車唔係個個人同個個位都可以容易入的。就算收正多幾手呔又有乜問題呢?自己新手,做好行車路線功課先出車。細位停車塲唔好用。慢慢就會ok架啦。再唔係搵司傅補下鐘。努力!

大宅

Kittymummy 發表於 17-8-15 22:41
今日中午操車,轉彎又轉得吾好,吾太熟路又入錯線. 係車場練泊L位,又吾係次次都泊到. 總之⋯⋯好吾開心啦 ...

有無裝後波Cam? 如果裝咗, L 位好難泊唔到。 你問幾點操車 ? 晚上難睇車, 我建議你星期曰早上8~10 去操,條街無乜車,易揸D.

水晶宮

hamsubbb 發表於 17-8-15 23:19
有無裝後波Cam? 如果裝咗, L 位好難泊唔到。 你問幾點操車 ? 晚上難睇車, 我建議你星期曰早上8~10 去 ...

有後波cam, 但我好少睇. 都係靠對眼睇,因為後波cam 吾太準,我泊露天車場,左邊有舊鐵外面生晒草,個cam 都感應吾到,所以我吾小心high 到凹左. (圖二右邊草內有舊鐵)

大宅

hihihappy 發表於 17-8-15 22:37

我雪了九年先解凍,第二日揸架新車拍右S位攪到前bumper 右 ...

我都係,雪咗8年先揸車,一揸,就揸7人車,都咪話唔驚。買架2手車揸,第一次出街入停車場已經Hi 花架車,勁心痛。 跟住出街,試過入錯線,轉右時入咗對面線。 有次仲大獲,逆線行入咗個街口,見到迎面有的士黎先知行錯,跟住立刻掉頭,想踩Brake, 又踩錯油門,差點撞到人。而家諗返都心離一離。

又試過入錯大嶼山高速,諗住入馬灣,兜返出黎啦,仲大獲,馬灣係禁區,俾看更抄牌,之後收告票,罰$450, 早知入欣澳兜返出黎算。

大宅

Kittymummy 發表於 17-8-15 23:25
有後波cam, 但我好少睇. 都係靠對眼睇,因為後波cam 吾太準,我泊露天車場,左邊有舊鐵外面生晒草,個cam ...

呢D 撞笠Hi 花,儲多D 先一次過噴油啦。泊L位,扭入去時,睇兩邊鏡。扭返直架車時,就睇Cam, Sensor 呢個時候開始響,響越大聲,即越近,就好停啦。

L位係好易,同埋經常遇到。 S位就仲難,不過,通常泊街先會用S 位。

斜路停車開車,要更加小心。開車前,睇清楚錶板,而家係D 波定R 波, 如果係R 波,你以為係 D波,仲俾大油就

水晶宮

hamsubbb 發表於 17-8-15 23:26

我都係,雪咗8年先揸車,一揸,就揸7人車,都咪話唔驚。買 ...

你真係好勇,但好有恆心,仍然吾驚仲有揸車.比著我,驚到可能立即賣車吾揸了.

水晶宮

hamsubbb 發表於 17-8-15 23:34
呢D 撞笠Hi 花,儲多D 先一次過噴油啦。泊L位,扭入去時,睇兩邊鏡。扭返直架車時,就睇Cam, Sensor 呢個 ...

早幾次都泊到,吾知點解今日要泊3次先泊到(同一個位) 果個凹位係上星期六晚上12點幾太黑睇吾到.

大宅

Kittymummy 發表於 17-8-15 23:38
你真係好勇,但好有恆心,仍然吾驚仲有揸車.比著我,驚到可能立即賣車吾揸了.
...

好多嘢係逼出黎,我有兩個仔女,唔揸車,出街會好麻煩。揸車係開心的,放假去郊外,仲車埋同學仔一家,好開心嘅事。平時又可車父母。

pretty_hill    發表於 17-9-13 18:14

大宅

Kittymummy 發表於 17-8-15 22:41
今日中午操車,轉彎又轉得吾好,吾太熟路又入錯線. 係車場練泊L位,又吾係次次都泊到. 總之⋯⋯好吾開心啦 ...

就算我揸了五年都唔可以次次一手入到L位,總g最後泊到就無問題,泊露天系難d好多碎石同d位好迫要小心d

水晶宮

hihihappy 發表於 17-8-16 02:29
就算我揸了五年都唔可以次次一手入到L位,總g最後泊到就無問題,泊露天系難d好多碎石同d位好迫要小心d
...

多謝鼓勵.
今早起身後,心情冇咁低落了. 今早坐c6車時,其實真係吾係話咁驚. 可能我比太大壓力自己了.

首頁

尾頁

跳至