心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Delete
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

男爵府

如果送返學要坐一小時車,豈不是校車都要一小時?
咁樣小孩會消耗精神比較辛苦,我寧願轉校(除非就快畢業)

男爵府

cedarcone 發表於 17-8-15 23:50
如果送返學要坐一小時車,豈不是校車都要一小時?
咁樣小孩會消耗精神比較辛苦,我寧願轉校(除非就快畢業)
...
不清楚校車坐幾耐 自己送要一小時以上 仲有兩年要讀 我好大壓力吾知點好
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

男爵府

放鬆放鬆 !
試下搵下有冇其他保母車?暫時請人接送。

必定有方法解決的,比啲信心 ! 加油 !

男爵府

cedarcone 發表於 17-8-16 00:22
放鬆放鬆 !
試下搵下有冇其他保母車?暫時請人接送。
已系BK找緊車. 好後悔 我要找其他學校嗎怎决定?2年自己送上學 做吾到甘大家都辛苦

男爵府

上文已講左,我寧願轉校,搵同區插班生。

洋房

cedarcone 發表於 17-8-16 01:22
上文已講左,我寧願轉校,搵同區插班生。

孩子要坐1小時車程,頗費精力,而家連家長都一齊花精力,我也贊同轉校會好點。

子爵府

+5熱血勳章

smile_e 發表於 17-8-16 00:33
已系BK找緊車. 好後悔 我要找其他學校嗎怎决定?2年自己送上學 做吾到甘大家都辛苦 ...

我仔以前都係搭褓姆車返放,後期因搭返學,但後期越加越貴,我選擇了自己搭車接送。
雖然返學果程唔塞車冇意外嘅,可以半個钟車程因为晨早路面小車另加行路時間,但放學返屋企就慘,經常等好耐先有車、有時又因人太多上唔到車,就算上到都冇位,唔计等車放學返屋企基本上要45分钟車程,塞車嘅更加唔止。
雖然有D辛苦,但我都堅持盡量自支接送(其实佢都大,可以自己),因为喺哩段時間我哋會成日傾計,有時佢喺車會挨住我瞓,有時好間中會主動叫我同佢温吓書。我會視為親子時間。曾经有人問過我,咁大個仲要湊?我即答:係陪!其实佢肯又有乜所谓,過多一兩年佢就會話自己攪掂,到時想陪都冇得陪。
其實一個钟話耐唔耐,話短唔短,因為你都只差兩年,如果讀緊嘅學校小朋友開心嘅,我唔會轉,不過我會講明俾佢知嚟緊會點做

另外其实依家好多中山學生都老遠返學,有南區返東區、有港島↔九龍、將軍澳返灣仔,D小學生仲係到5年级就自己返放。

子爵府

+5熱血勳章

smile_e 發表於 17-8-15 23:59
不清楚校車坐幾耐 自己送要一小時以上 仲有兩年要讀 我好大壓力吾知點好

不過如果太細個當然唔建議啦

男爵府

ry 發表於 17-8-16 13:57

我仔以前都係搭褓姆車返放,後期因搭返學,但後期越加越貴,我選 ...
佢係幼稚園生 我一諗到要自己送2年每星期五天我哭得好傷. 有必要甘辛苦嗎 仲有佢只讀3小時即3小時我要系到等 吾計車資 每星期來來回回/ 自信我做吾到. . 旦已8月/ 仲有學校有位嗎 吾知點算才是對小朋友好

男爵府

ry 發表於 17-8-16 13:57

我仔以前都係搭褓姆車返放,後期因搭返學,但後期越加越貴,我選 ...
.多謝你好細心回覆我

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

+5熱血勳章

smile_e 發表於 17-8-16 15:42
佢係幼稚園生 我一諗到要自己送2年每星期五天我哭得好傷. 有必要甘辛苦嗎 仲有佢只讀3小時即3小時我要系到 ...

唔好諗到咁灰,同自己講搵到就轉,搵唔到就一路讀一路揾。可能揾到架,有D年尾出細嘅小朋友,D家長會俾佢讀多年K1㗎(通常轉校),因为佢哋文儀嘅稚園只收大B。

如果返上晝班,睇吓爸爸返工前可否湊他回校,如可以的話同學校傾倾可否早点入校

如果真係要自己湊的話,其实唔好睇到咁苦,你可以喺果3個钟内去吓圖書館,游吓水甚至去做吓運動

已刪除用户

男爵府

藍尾巴 發表於 17-8-16 22:21
打去教育局問下邊間同區幼稚園仲有位。。。遠都算,打風落雨先煩,最怕出左門口先停課,真係企係條街度
...
多謝已打了去問

大宅

如果係幼園生..我會轉校..佢辛苦你又辛苦..

不過都要睇你原本個間係咪名校..如果名校想入勁小學..就可能要崖下..

如果普通的..自己又冇特別一定入邊區咩學校..任何幼園都OK 的..

咁轉校仲好..

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至