醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

媽咪膝頭哥有骨剌,行路痛,有無JM聽過用醋浸腳?係用白醋定陳酣呀?
係咪一定要浸?定係可以敷呢?

正確用法係點呢?
唔好意思!太多問題!

希望各位jm見諒!

想盡快幫到媽咪!
謝謝

男爵府

只聽過用醋浸腳治香港腳殺菌

好耐同事講過,手腳關節痛可用白醋熱敷, 有紓緩作用。

侯爵府

我朋友爸爸。沒特別理會,慢慢又ok 了。

骨剌好得意的,骨頭受傷了而增生的東西。原意是幫我們穩定骨架。但一碰到神經線,十分痛!

很多人割了骨剌又再生。(身體仍覺得自己受傷了,要增生"物質"去支撐)。

浸是沒有用掛?鍛鍊肌肉我聽過。(如果真的太痛,有人用TENS 機止痛的)

最好問骨醫。

p.s.浸腳我用陳醋。

大宅

cedarcone 發表於 17-8-16 16:20
只聽過用醋浸腳治香港腳殺菌

好耐同事講過,手腳關節痛可用白醋熱敷, 有紓緩作用。 ...
好的,謝謝你,因為我都係睇返之前BK的post得知但係唔太了解, 所以再開post問下...

大宅

hker 發表於 17-8-16 17:12
我朋友爸爸。沒特別理會,慢慢又ok 了。

骨剌好得意的,骨頭受傷了而增生的東西。原意是幫我們穩定骨架。 ...
係呀,媽咪就係時痛又唔痛下, 好困擾 , 知道骨剌係無得斷尾 , 所以周圍問下D舒緩方法 , 幫下媽咪..好多謝你回覆我, 唔好意思,你用陳醋浸腳係因為...??腳痛定??
thx

侯爵府

snoopy118 發表於 17-8-16 22:05
係呀,媽咪就係時痛又唔痛下, 好困擾 , 知道骨剌係無得斷尾 , 所以周圍問下D舒緩方法 , 幫下媽咪..:laugh2cr ...
所以呢,盡量練多點肌肉。有肌肉支撐,骨受力會細點,沒那麼痛掛?
骨刺插中神經線的時間,時時不同的。(我聽人講)。

另外,我擔心,越退化骨刺越生越大!所以,做多點強肌運動吧。

詳情問問醫生。

我爸足浴。他腳越差,腳溫越低。所以,每兩天浸腳。不敢用強活血的中藥e.g.藏紅花。

我在taobao 買足醋的。聞落味是陳醋。(我買的是一包包細的,一次一包)

首頁

尾頁

跳至