婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇JM一直以忍讓99為左右銘。然後因為咁而得到99既感謝同尊重,從而令到婚姻更和睦呢?

我想知道,忍讓係咪真係WORK呢?

別墅

睇下要忍D乜嘅啫
好多嘢我都覺得好少事,根本唔洗忍,直情唔覺係問題,唔啱嘅最多當聽唔到。但我相信係我好彩啫。。。 可能其他人的奶奶真係好麻煩

男爵府

shortbread 發表於 17-8-16 16:40
睇下要忍D乜嘅啫
好多嘢我都覺得好少事,根本唔洗忍,直情唔覺係問題,唔啱嘅最多當聽唔到。但我相信係我好 ...

其實我99同我一向關係OK, 係有左B之後佢老人家好中意比意見。「我地果時既做法係點點點…」我覺得自己係BB媽。BB啲野當然係我話事。咁99咁同C6投訴,話我獨裁乜都要人地跟我做法。(利申,BB我自己湊,有一排係我同99一齊湊。)

其實間唔中讓下老人家無所謂,但我好怕我退一步,佢地進一步。愈來愈有信心比更多意見...我本來已經覺得煩,成日話我無經驗,要聽老人家講佢3X年前果啲經驗。如果我選擇聽,下次佢地又黎,又再比意見。有時係好小事。例如個B食粥食飯, 著幾多衫, 幾時食野, 食幾多。乜野都要比意見,問點解。最重要果樣係病左要點處理。因為我覺得病左就一定要跟醫生講既去處理,而唔係比 62 99佢地亂咁舞。試過幾次嗌大交都係因為BB病左。兩老過黎問長問短問呢樣問果樣。話我呢個新抱唔係醫生都唔識不如比佢地湊。大佬,人命黎架,個B燒到四十度我真係無心情忍讓,只係想快啲趕倆老番屋企。有時我覺得自己好衰架,但無奈EQ真係有限。

公爵府

回覆樓主:

靠忍讓而成功的例子幾乎是0,但靠忍讓而最終睇精神科的例子就大把。

複式洋房

回覆樓主:

上一輩生活環境唔同就有唔同經驗及唔同的相處模式,可能佢地湊B的思想和做法不同你一樣或者不合你心水。有時停一停客觀諗下轉換落你的下一代咁對你,你會點?
建議你盡量自己湊返,報喜不報憂對6299,最好由老公去對6299傾談,免得衝突咁多會日後都易相處。

複式洋房

回覆樓主:

忍讓6299係要,如果情況差由你老公去處理,你就和應下老公。一黎佢容易接受個仔的提議,二黎你老公會感覺得你尊重6299。如果你嘈佢地未煩着你老公。

男爵府

回覆樓主:

對我嚟講衰到貼地,就係一直忍讓,搞到人地得寸進尺,而家唔會再忍!

別墅

Solarflare 發表於 17-8-16 18:01
其實我99同我一向關係OK, 係有左B之後佢老人家好中意比意見。「我地果時既做法係點點點…」我覺得自己係BB ...

你的情況同我好似,生bb前同99都客客氣氣,bb出世後99 幫手湊,口講話依家d湊法唔同晒,但聽完又用返以前個套,同佢講又話以前都係咁。。。之前我都會忍讓,但有d方法其實真係對bb唔好,我忍唔住叫我老公同99 講,我知99 好唔gur, 我真係好想自己湊返

伯爵府

Solarflare 發表於 17-8-16 18:01
其實我99同我一向關係OK, 係有左B之後佢老人家好中意比意見。「我地果時既做法係點點點…」我覺得自己係BB ...

睇下係咪一齊住囉,一齊住真係好難忍既,我唔係一齊住,我係咩都話好,咩都聽佢講,唔會反對佢,關係好好,我老公教,咩都話好,冇傷大雅,但跟唔跟住做就一回事啦

大宅

回覆樓主:

我同6290關係幾好,唔一齊住,囡囡亦唔係比99湊,未生囡前已講定比婆婆湊,唔同99一齊住,而家一個月去兩次6299度,或佢地來我家食飯

珍珠宮

回覆樓主:

忍讓通常變咗產後抑鬱
離婚既都見過
唔忍先好 d99會得吋進尺
記得以前同99關係無野時
佢成日會自己買d無謂野俾我地
仲要超容酸既野
又會自行放d吉係我張床到
買樓又會多多意見
自行拎咗我地結婚既人情
帶我個b出街唔話我知

反咗面已經好d
但都一樣帶走我細b
唔話我地知
同賊仔無分別

男爵府

namnamnamlolo 發表於 17-8-17 07:34
忍讓通常變咗產後抑鬱
離婚既都見過
唔忍先好 d99會得吋進尺

點忍讓變離婚? 你朋友?

子爵府

Solarflare 發表於 17-8-16 16:09
請問有冇JM一直以忍讓99為左右銘。然後因為咁而得到99既感謝同尊重,從而令到婚姻更和睦呢?

因為C6成日話 ...

我!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我!

不過你預左最後你一唔忍或讓, 就代表係你: 突變。
你亦要預左會得吋進呎..

不過就算係咁我都會勸人一開始試下忍讓先..
因為要試過, 你/C6先知原來真係會獲獲新鮮獲獲金, C6看在眼內。
就算他朝你唔再妥協, C6都冇話可說。
可能仲幫你搵埋辦法添..
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

回覆樓主:

一直都相處得好好仲同住添。
不過生左B之後就唔同,大家唔同意見。我係ftm 好多時都係C6幫我出聲
有時話極都唔聽,終於我爆左佢一獲大既,初時佢嬲左我,但C6,姑9企喺我個邊。之後99仲反而擔心我有產後抑鬱。處處相就,D架相處融合

侯爵府

Jolin_Yuen 發表於 17-8-17 12:55
我!

不過你預左最後你一唔忍或讓, 就代表係你: 突變。

一定要忍讓先!
太過硬碰硬,磨蝕只有夫妻感情,見過幾單因此而離婚。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

回覆 Solarflare 的帖子

其實忍唔係好辦法。
最好可以平心靜氣講你嘅諗法。可以婉轉D,例如話,奶奶,我知你關心BB,不過XXX。。。
當然,都要奶奶講道理先得嘅。

男爵府

Huuu 發表於 17-8-17 15:40
一定要忍讓先!
太過硬碰硬,磨蝕只有夫妻感情,見過幾單因此而離婚。
...
睇晒上面啲見解,有啲又因為忍讓而離婚。

咁而家唔忍又會離婚。

咁係咪即係,忍同唔忍都會離婚? 好難搞喎。

侯爵府

Solarflare 發表於 17-8-17 16:05
睇晒上面啲見解,有啲又因為忍讓而離婚。

咁而家唔忍又會離婚。

我講既忍,係忍一時之氣,小事忍讓,但!同事要俾老公知,唔好爆老公,要俾老公知道妳受了99一招。

我都唔會完全忍讓,而且根本冇可能,妳會忍到喊抑鬱。

但正如其他jm講要反擊都要等待大野發生,把握時機,還要一擊即中。

好似我甘99知道老公清假,c6約晒朋友晚晚食飯,99最近又玩133 我返工又打黎唔出聲,我早訓9點又打黎玩電話……可以點做? 都係俾c6知下我又收到滋擾電話only咋
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

Solarflare 發表於 17-8-16 16:09

因為C6成日話 ...

其實忍讓都要雙方互相配合,如果大家都想家庭和睦,唔單單係要你一人忍讓,你99都要

首頁

尾頁

跳至