醫護健康

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kitblack 發表於 18-3-17 11:34
我替爸爸申請了護老院 同時也可以排上門服務

跟進那位社工姑娘話唔需要凍結排護老院 唔知係咪每個人唔同. ...

咁等4月假期後打電話問下醫務社工, 再了解一下先。

不過凍唔凍結都要排好耐。 但凍結左就唔會到時派左, 但老人家唔想入住而拒絕, 就要重新排過。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-17 13:58
咁等4月假期後打電話問下醫務社工, 再了解一下先。

不過凍唔凍結都要排好耐。 但凍結左就唔會到時派左, ...

社工話最少排3-5年 咁三年後先凍結吧?

水晶宮

kitblack 發表於 18-3-17 16:11
社工話最少排3-5年 咁三年後先凍結吧?

其實凍結左, 解凍後係按照你由day one排既日子計。

所以一開始凍結同3年後至凍結都無乜唔到。凍結意思唔係完全唔郁。

我理解係.....

假設:輪候號碼係1234,1235都係同年同月同日申請同一老人院。1234無凍結, 1235一開始就凍結。

如果3年後, 老人院派到1235既前10位時, 1234解凍。原本排第11位就變成第12位。

而如果3年後老人院已經派到1400(即1235已經入老人院), 1234解凍時, 就應該係排第1位。
天空之城, 快樂之地

大宅

hker 發表於 18-3-17 10:28
裝修後,難食了很多啦!之前好好多。但那兒的服務員,幾好好!有幾個對輪椅客好ok的!

===
妳爸爸真係叻! 樣樣指數回升番,妳都好勞累,保重!

近年,媽咪連元朗都好少去,最近,難得佢變得鐘意去街,所以試吓同佢出多啲元朗屯門,若佢身體狀况okay, 希望遲啲可以同佢搭西鐵出尖東....不過,佢暫時每次只可外出個多小時,耐咗就會好累

以前由我住處出福田口岸,只需半小時車程,後來改咗路又要兜埋yoho town 個新巴士站,上次上去都要45分鐘,喺上面食吓嘢行吓都幾好,妳下次上深圳大可搵埋我, 之前我喺福口食過潮洲菜同飲過茶,都頗美味,又去過間 "天上人間"按摩

過年前我都去咗海岸城,第一次去,我過深圳灣仲近,車程唔駛30分鐘,我喺口岸搭巴士過去,唸紧搵日可能冇目的地搭一日巴士河,深圳灣以前我好少去,感覺似以住家為主

上深圳真係食嘢為主,冇乜嘢好買,遲啲會去廣州行吓,即日來回,廣州應該多嘢睇過深圳,我估喺廣州仲可以講到廣東話溝通呱

侯爵府

太陽花0805 發表於 18-3-17 19:38
妳爸爸真係叻! 樣樣指數回升番,妳都好勞累,保重!

近年,媽咪連元朗都好少去,最近,難得佢變得鐘意去街 ...

深圳灣。。。以前出名 2 奶多 有一次,我去書城。跟著自己大飲大食。(食了很多錢)。有兩個女的指著我,而家d 2 奶咁有錢,一個人吃幾百元

====
深圳灣巴士河 ?坐去荔枝公園。也可坐去羅湖的布吉(大芬村,賣畫的)。

===
廣州即日?咪玩啦。哈哈!廣州那麼多野食,當然2 日一夜。夜遊珠江。我愛去那個花鳥園市場的。

其實,惠州團也ok 架。也是2 日一夜。佛山也ok. 有溫泉。

===
我朋友叫我去福田"一品紅"。但我對大陸的川菜,仍有戒心(有一次,我同朋友吃口水雞,她回港先; 我臨近關口,無啦啦肚很痛。行也行不到。海關的人,也叫我埋去,問我有沒有事; 回家,我告訴爸爸。。。

他說: 有什麼奇?人地以為妳落完仔 。

===
海岸城ok 架!不知,現在有沒有車? 他們有免費專車的。d 婆婆拉埋我上車。哈哈!(我只是在看牌,原本坐的士走)。

===
好!下次一起去。(不過,現在只能去福田。要趕回港。去福田的時間,好好預。有時,我上去銀行,吃個飯又回港了)

===
深圳灣太塞車。隨時塞我一小時。。。我有點怕。雖然我愛去。(3 個口岸,我最愛深圳灣,感覺最安全!又有大超市); 但真的太塞車。花園城那個位,時時塞到暈。

===
對,我爸好叻。對住他,我仍是覺得hope is there。謝謝!

ps,去探病,我ok架,不太倦。太近yoho 了 。行下街,坐下,試食下,好快夠鐘。

我爸再轉另一隻尿道炎的supplement, 希望 ok。插尿喉。真的好麻煩。

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-17 17:53

所以一開始凍結同3年後至凍結都無乜唔到。凍結意思唔 ...

所以真係個個社工講野唔同 我當時係清楚地問凍結是否完全唔陏

佢話係 解凍後要係當初未凍結前的位置開始 唔知邊個先係真 有冇其他JM 可以分享

男爵府

kitblack 發表於 18-3-18 09:06
所以真係個個社工講野唔同 我當時係清楚地問凍結是否完全唔陏

佢話係 解凍後要係當初未凍結前的位置開始 ...

PCCW講得對,凍結是照排,只是輪到你時不給你。

大宅

AhC 發表於 18-3-18 15:06
PCCW講得對,凍結是照排,只是輪到你時不給你。

多謝

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

PCCW2319 發表於 18-3-17 17:53

所以一開始凍結同3年後至凍結都無乜唔到。凍結意思唔 ...

你對啊,解凍後即跟追回早期的碼號。

翡翠宮

hker 發表於 18-3-17 10:17
有心。爸爸早幾日,又入了醫院(無啦啦發高炎。但很快又退燒。)

今次他好叻,2 天可出院。上次fail 的血 ...

尿道炎會發燒真唔識啊!
醫生今次見你爸爸樣子合格咪好奇怪囉
我估計是你比爸吸氧氣身體一路好咗啊

翡翠宮

有心。爸爸早幾日,又入了醫院(無啦啦發高炎。但很快又退燒。)

感冒時睇了兩次西醫食了六日藥,佢開抗生素,第7日喉還有頂但不痛,有點點綠色分泌,諗諗唔再睇食傷風素兩次好番了。
兩次醫生睇咗$570

牆黑晒,你話西斜,咪外熱室內冷真會黑啊,溫差大。

好耐無同媽飲茶,今日飲下午茶,好睇媽都ok,一路推她問佢都話眼瞓又有點點不適,唯有回家即睡下覺啦!

翡翠宮

有機店的紅莓汁ok啊,
營養師都有推介。

侯爵府

MM2005 發表於 18-3-19 17:04
有機店的紅莓汁ok啊,
營養師都有推介。
嘩。紅莓汁酸到呢!要溝提子汁給我爸。
但那個sales 說,尿道炎不可食甜食的(生果也盡量戒),否則好易覆發的。所以,不應溝提子汁。

我只可不停試supplements。

===
今次在內科病科,醫護也十分忙。沒人理我爸的。(左右也是病危的病人,機不停響。)所以,一退燒即讓他出院(我們要求的)。其實,出院後,我爸有"反復發燒"的。我原本預計去看私家內科醫生的。幸好,幾日後,一切穩定下來。

===

食抗生素,一定要食益生菌。因為,好與壞的菌,也殺死晒。

===
我也覺得,氧氣對我爸很有用。但最好,運動去增氧。

===
快點好返啦!

翡翠宮

hker 發表於 18-3-20 14:20
但那個sales 說,尿道炎不可食甜食的(生果也盡量戒),否則好易覆 ...

我都食了5日抗生素,第6日唔再睇,食了兩次傷風素再自動好番了。

紅莓汁好酸?我無飲過唔知啊!
一係再加食點份量重一點紅莓丸。
對啊,你一用氧氣見你講爸好明顯好轉。
你爸其他無事吧。

翡翠宮

回覆樓主:

發燒可貼退熱貼,好快退燒,
n年前我買比朋友用,食藥加貼好快退燒。

翡翠宮

回覆樓主:

尿道炎,是否換尿喉無清潔到而有炎症?
你爸做咩要用尿喉?
他肯食嗎?
我最近買高熱量蛋白營養飲品比媽飲,又飲埋pccw送的即飲加營素,他爸不飲所有她轉送我媽,真的好多謝她!
現媽都肯飲,睇來都幾好味又香又甜,又可做補充一下,我覺媽近來飲了眼有神,身體有氣力了,說話都多講了。

翡翠宮

hker 發表於 18-3-20 14:20
但那個sales 說,尿道炎不可食甜食的(生果也盡量戒),否則好易覆 ...

我都聽過話尿道炎,少甜好的,
但我地爸媽都是要加甜才食,無辦法,好彩我媽無糖尿,唔係我就頭痕

翡翠宮

回覆樓主:

下午我買麵包回家叫媽起床食,又沖杯加營素佢飲,食到一半姑娘來同媽做運動,
姑娘話要買六合彩,因媽肯比佢扶住手腳做被動的運動,只是唔肯答問題同講野,坐足一小時無叫瞓覺,只是媽自己恰埋眼

水晶宮

MM2005 發表於 18-3-21 18:24
下午我買麵包回家叫媽起床食,又沖杯加營素佢飲,食到一半姑娘來同媽做運動,
姑娘話要買六合彩,因媽肯比 ...

加油!!!
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-3-21 20:01
加油!!!

我都希望媽加油
今晚同媽換夜片,佢竟雙手按實肚腩唔比我換
一路氹一路換,好彩無反抗,最後都換到

首頁

尾頁

跳至